[]

Kira artış oranını ve anlaşılan miktarı kayıt altına almak hk.

Merhaba,
haziran ayında artış olacaktı ve artış oranında rakam olarak kiracı ile anlaştık. fakat kiracımız ısrarla anlaştığımız rakamı yazılı bir şekilde bize iletmek istiyor. biz ihtiyaç sebebiyle tahliye etmeleri için ihtarname göndermiştik, fakat şimdi rakam konusunda anlaşma sağladık. bu yeni anlaşılan rakamı tekrar ihtarname çekmememkiz için elinde koz olsun diye mi yazıya dökmek istiyor tam olarak anlayamadık açıkçası. ayrıca bir dahaki artış oranını tüfe oranına göre yapmamızı istiyor, bunu da yazıya dökmek istiyor. sizce tüfe oranı olarak mı yazılmalı yoksa muğlak mı bırakılmalı? ev sahibi olarak biz de kendimizi düşünmek zorundayız kiracı gibi.

çok teşekkürler şimdiden.

 
Anlaştıysanız yazılı olarak bildirin tabii ki. Bunu karşı tarafın talep etmesi çok normal.


  • ruhen hastayim ben  (12.05.23 09:40:26) 
seneye de çıkıp 2-3 misli kira isteyemeyesin diye elinde koz olsun istiyor. ben de isteyeceğim ev sahibimden benzer bir şey. söz uçar yazı kalır çünkü.


  • yazar yazmaz yazan yazar  (12.05.23 10:07:43) 
Pardon ama, zaten yeni kirayı banka üzerinden size gönderince artış miktarı ve yeni kira tutarı resmi olarak kayıt altına alınmış olmayacak mı?


  • John Bloor  (12.05.23 10:12:49) 
@John Bloor evet biz de aynısını söyledik ama kiracının özellikle bunu vurgulaması ve istemesine anlam veremedik. bir kere ihtiyaç nedeniyle evi boşaltmalarını istedik ihtarname gönderdik 3 hafta önce, şimdi ise fiyatta uzlaşı sağladık. buna dayanarak tekrar ihtarname göndermemizin önüne geçmek mi istiyor hukuksal olarak onu anlamaya çalışıyoruz.


  • travisbrooker  (12.05.23 10:21:47) 
yasal oran %25 olduğu için aranızda anlaşsanız bile fazla ödediğini daha sonra mahkeme yoluyla geri talep edebilir. Burda yapmanız gereken yeniden yeni fiyattan sözleşme yapmak. diğer türlü herşey kiracı lehine oluyor.

kiracının sizden yazılı belge istemesi ise ihtiyaç nedeniyle açtığınız ddavada duruşma günü hakime aslında ihtiyacı yok kirayı fahiş artırmak istiyıor. bu da belgesi diyecek. davayı kazanacak.
  • efruz  (12.05.23 10:50:03) 
sözleşmeye ne yazarsanız yazın zaten yasal oranın üzerinde artış yapamazsınız. yasal oran şu an %25, bu kural kalkarsa tüfe olacak. kiracı büyük ihtimal şunun peşinde, yeni sözleşme yapacak, 5 yıl boyunca devletin belirlediği oran dışında artış yapamayacaksınız. 5 yıl sonunda ise o artış ancak dava ile olacak. daha önceden ihtiyaç sebebiyle ihtar çekip, sonra zamla mevcut kiracıyı devam ettirdiğiniz de ortada ve belgeli olacağı için, olası bir hukuki durumda sizin ihtiyacınız sorgulanır.


  • roket adam  (12.05.23 10:59:26) 
@efruz biz ihtarname çektik sadece, ama şimdi fiyatta uzlaşı sağladık. önümüzdeki zamanlarda benzer durum yaşanırsa tekrar ihtarname çekmemizde sakınca var mı? bu durumda biz de kiracıdan tahliye taahhütnamesi istesek nasıl olur? madem o hakkını korumak istiyor biz de istemek durumundayız.


  • travisbrooker  (12.05.23 11:22:22) 
Dava açmanın süresi var. Sözleşme bitiminden sonra bir ay içinde açılmalı. Yoksa reddedilir. Diğer seneye kalır

Aranızda anlaşma geçerli değil. Bağlayıcı olan kanundur. Kanuna aykırı anlaşsanız bile mahkemede kanun geçerli olur. Avukatlar kiracılara zamlı olarak şimdilik ödeyin. Evden sizi çıkarmasın. Sonra dava yolu ile fazlaödemeyi geri alırız. Mevbur kaşdık evden çıkmamak için kabul ettik deriz. Hakim haksız kazancı iade eder diyorlar
  • efruz  (12.05.23 11:52:32) 
Üstad sıkıntı şu, senin öyle bir hakkın yok ev sahibi olarak. Belirlenen zam oranının üzerinde zam yapmaya çalışıyorsun. Yasal değil bu. Kiracın uğraşmak isterse bir dilekçe verir sen uğraşırsın. Artık adamın elinde gayet güzel deliller var, ihtiyaç için değil zam için adama ihtarname çektiğin belli. Ev sahibi olarak yazıyorum, belli ki kiracın yasal haklarının farkında, fazla alengirli işler yapma ya yeni sözleşmeyi imzala geç 10 yılını ipotek altına al, ya da zam yapma, adam devam etsin, 10 yılı dolsun çıkar gitsin. Yasal seçeneklerin bunlar.


  • roket adam  (12.05.23 11:55:39 ~ 11:56:00) 
Sözleşmesinin son senesinde falan olmadan tahliye taahhütnamesi imzalayacak kadar salak bir kiraciniz olduğunu sanmıyorum. Kim niye hemen kapiya koyulabilecegi ve yasalligi tartisilacak bir sözleşmeye imza atsın.
Kiracinizin isteği de normal. Elinde belge olacak. Ha zaten ihtarname yolladiktan sonra zamli kirayı alınca da aynısı olmuş olacak.

Bir dahaki orani ne için yapacağınız yasalar ile belirli. Tahliye taahhütnamesi olmadan kiracı yasaya göre yaptığı sürece bir hakkınız yok. Ki ben tahliye taahhütnamesinin yakında kalkacağını da düşünüyorum.
  • logisticsmanager  (12.05.23 13:19:19) 
Yaptığı şey gayet doğru. Enflasyon %500 olursa, kira kuşa dönerse belge gerekecek ona.


  • roe  (12.05.23 13:21:21) 
Size karsi kendisini korumaya calisiyor. Kiracinizin istedigi belgeyi vermeniz sizin faydaniza olur.


  • ahmet oturum cerezi  (12.05.23 16:55:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.