[]

Skolyoz hakkında bilgi/deneyim sahibi olanlar bir bakabilir mi?

Merhaba. Fotoğraflarımda, aynada falan sağ omuzumun sola göre daha aşağıda olduğunu görüyorum. Hem önden hem de arkadan çekilen fotoğraflarımda sağıma doğru bir miktar devriklik görüntüsü mevcut oluyor. Ben bunu birkaç yıl önce fark etmiştim ama yapısal bir şeydir diye üzerine düşmedim.

Dün bu mevzunun aklıma düşeceği tuttu, biraz internette göz gezdireyim dedim ve bu muhtemelen Skolyoz denilen hadise oluyor.

Şunu merak ediyorum; doktordan "Sende Skolyoz var" teşhisi alınca, hayatımızda herhangi bir şey değişiyor mu? Çünkü benim anladığım kadarıyla çok ciddi, ileri vakalar olmadıkça bunun ameliyatının yapılması tercih edilmiyor. Tedavi olarak da korse tedavisi varmış ama o da çocuklara uygulanıyormuş sanırım. 30'unu geçmiş bir insana korse tedavisi fayda etmez ve uygulanmaz diye tahmin ediyorum. Bilgi sahibi olanlar, ne dersiniz bu konularda acaba?

 
Normalde erken teşhis edildiğinde yüzmeye yollanıyor insan ama 30'dan sonra da bu yöntem var mıdır bilemiyorum. Uzman bir doktor yalnızca eğilmenizle skolyoz var mı yok mu anlayabilir, çok yüksek değilse uygun spor egzersiz verir.


  • whoosie  (10.05.23 14:18:17) 
hem skolyozu hem de kifozu olan biri olarak tecrübem gittiği yere kadar fizik tedavi, yüzme, spor. doktor bana ameliyat son çare, herşeyi yaptım, ne yaparsam yapayım ağrılarla başa çıkamıyorum dersen o zaman demişti.

fizik tedavi bölümüne gidin onlar yönlendirir. röntgen çekilecektir muhtemelen. her hastanede var mı bilmiyorum ama skolyoz grafisi çekebilen yerleri tercih edin derim. bunda belden boyuna kadar tek seferde çekiliyor. öbür türlü beli ayrı, sırtı ayrı çekiyorlar.
  • inheritance  (10.05.23 14:30:35) 
@inheritance Teşekkürler. Bende hiç ağrı yok bu arada, sadece şekil bozukluğu gözlemliyorum.


  • norules  (10.05.23 14:34:40) 
Skolyoz olduğunuzu düşünüyorsunuz ama bildiğim kadarıyla insan vücudu 100% simetrik değil o anlamda. Kullandığınız elinizin olduğu tarafın, diğer tarafa göre farklı gözükmesi normal. Ben de aynaya baktığımda sağ taraf ile sol taraf arasında fark görüyorum normal dururken, özel olarak dengelemeye uğraşmazsam.


  • salihdt  (10.05.23 14:42:17) 
skolyoz, kifoz ve lordozlu olarak geldim :D Yuzme dedi doktor ama soyle bir sey varki ben zaten normalde de kopekleme yuzerim, o yuzden duzgun yuzemiyorsaniz yuzme cok fayda saglamayabilir. Bende de skolyoza bagli agri yoktu ama bir yamukluk hissediyordum kendimde oyle sordum doktora.
aletli pilates yapin efendim duzgun yuzemiyorsaniz. lordoz ve kifoz oldukca azaldi, postur cok daha duzgun, omuz hareketleriyle de o yamuklugu azaltmaya calisiyoruz.
uzun bir surec ama deger.
  • 65 derece  (10.05.23 14:50:15) 
Sene 2013 gittiğim spor salonunda antrenörüm bir omzumun daha düşük olduğunu fark etmişti. Çekilen mr ve röntgenler sonucu birbirine ters yönde iki adet skolyozum olduğunu öğrendim :’) Fizik tedavi ve sporla üç dört ay gibi bir sürede omuzlarım birbirine eşitlendi. İşin komiği kardeşler olarak hepimizde bu hastalık var ama düzenli spor yaptığımız için dışarıdan fark edilmiyor. Ameliyatı riskli bir hastalık ve sadece ileri düzeydeki hastalara yapılıyor. Sizin de muhtemelen benimkisi gibi derecesi hafiftir. Yoksa bariz bir anormali görürdünüz.

Tek eksisi inanılmaz bir ağrı yapıyor, bazen omurgamı çıkarıp elimle düzlemek istiyorum, süper gücüm olsa ilk bunu gerçekleştirirdim. Artısı ise üç günden uzun süre spora ara verirseniz ağrılar oluyor. Bu yüzden her daim fit ve canlı oluyorsunuz ister istemez.

Edit: Spordan kastım dandik skolyoz egzersizleri değil. Ciddi ciddi hayatınızda spor olmalı.
  • ruhen hastayim ben  (10.05.23 15:46:22 ~ 15:49:19) 
Anladığım kadarıyla gözle görünür olsa da ağrı gibi bir sıkıntınız yok.

Yaşlandıkça artmaması ve ağrılı hale gelmemesi için.

Önce teşhis ve hekim tavsiyesi için bir FTR uzmanına görünün. Sonrasında hayatınıza sporu alın. Maddi durumunuz elveriyorsa (en azından ilk zamanlar, fizyoterapistin hoca olarak çalıştığı bir salonda) reformer platese başlayın. Yüzme iyidir, köpekleme yüzmek de, suda sırtüstü dakikalarca yatmak bile çok iyidir. Pilates, fitness salonları ve yüzme havuzlarını hayatınızın bir parçası yaparsanız bir sıkıntı yaşamazsınız.
  • Mirket  (10.05.23 18:03:08) 
%45 üzeri eğrilik varsa ameliyat yapılıyor, bu orandan daha düşükse fizik tedavi, ağır kaldırmamak, kilo almamak, postürü düzeltmek vb. öneriliyor. yüzme en çok tavsiye edilen spor, bir de pilates.


  • kafasizbiri  (17.05.23 00:24:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.