[]

Çay kansızlık yapar mı?

Selam

Günde en fazla 5 ajda bardak miktarınca "normal" demde çay içiyorum, şekersiz. İçmediğimde bazen baş ağrısı yaşıyorum. Ama çoğunlukla 2 veya 3 bardak kadar içiyorum.

Bu çay kansızlık vs yapar mı?

 
tibbi aciklamasini bilmiyorum; ama eski calistigim yerde gunde 15-20 bardak icen caykolik bir abi vardi. adamin dudaklari, teni kopkoyuydu. ama oyle genetik, dogal bisey degil. hani boyle dis faktorlere bagli rengi bozulan insanlar olur ya. ayni onlar gibi.


  • buenosdias  (09.05.23 11:50:22) 
Yemeklerden sonra 30 dk içinde içilen çay ve meyve suyu kanda demir eksiltir


  • alimcgraw  (09.05.23 11:57:57) 
@buenosdias

Onda feci miktarda sigara da vardır, öyle oluyorlar evet. Bende sigara da yok.
  • muhayyer divan  (09.05.23 12:17:50) 
Yemek saati çevresinde çay içtiğinde, çaydaki Tannik Asit yemeklerdeki demirinin emilimini yavaşlatabiliyor, bu belki uzun vadede kansızlık yapabilir ama kansızlığın birincil nedeni bu değil tabii. Onun dışında gün içinde içtiğin çayın böyle bir etkisi olmaz.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (09.05.23 12:25:20) 
Evet, bende kansızlık var. Doktor hep çay içme diyor.


  • Kahvedesu  (09.05.23 12:45:52) 
Kronik demir eksikliği hatta anemi boyutunda biri olarak senelerdir doktorlarimdan "yemek yedikten hemen sonra içilen çay demir emilimini azaltabilir. O yüzden yemeklerle çay arasına 1-2 saat koyun günde de 3-4 fincanı gecmeyin.' seklinde aciklama duyarım.

Hoş ben senede 3-4 fincan ancak çay içtiğim için bu beni etkilemiyor ama sizi de yemek saatine yakın zamanda icmediginiz müddetçe çok etkilemez diye düşünüyorum.

Demir eksikliğinde beslenme çok çok önemli. Sizin hali hazırda böyle bir sorununuz yoksa gün içinde içtiğiniz çay tek başına bir kansızlık nedeni değil asla.
  • fraise  (09.05.23 12:56:56) 
Osman Müftüoğlu'na sormuşlardı bunu geçenlerde. Teorik olarak mümkün ama öyle olsaydı tüm Erzurumlular(şehri yanlış hatırlıyor olabilirim) kansızlık sorunu yaşardı gibi bir cevap vermişti. Özetle kanıtlanmış birşey yok diyor.

Genel inanış yemeğe yakın içmeyin şeklinde olduğu için biz hep yemeğin yanında içiyoruz.
  • zihua  (09.05.23 13:54:14) 
Evet yapar. Doktorum bana çayı ve kahveyi yasaklamıştı


  • limonlu eksi  (09.05.23 15:09:04) 
herkesin normali farklı
bazılarını 1-2 bardak içmek bile etkileyebilir
ya da eksik beslendiğin döneme denk gelir olumsuz etkiler

kafein demir ve kalsiyum emilimini olumsuz etkiliyor
ama ne kadar etkilediği herkeste farklı
  • bir soru sorcam  (09.05.23 16:32:00) 
@limonlu eksi'nin cevabından sonra yazayım dedim.

Doktor, tansiyon hastalarına tuzu yasaklar ama, sağlıklı insanın tuz tüketmesinde bir sakınca yoktur.

Soru sahibinin kansızlık problemi varsa elbette çay tüketmemesi önerilir. Ancak sağlıklı bir bireyse o çayın bu konuda bir sakıncası yok.

Yine de kebapçıya gidip 1,5 kebabı gömer gömmez, 'Çay getireyim mi Abey?' diye gelen garsona 'Hayır' demek uygun olur.
  • Mirket  (09.05.23 16:52:55) 
Besinlerden alacağın demirin emilimi, eğer yemek yedikten kısa süre sonra çay içiyorsan zorlaşır. Bu yüzden araya en az 2 saat koymak önemli. Demir takviyesi alan insanlara kahvaltıdan 2 saat önce gerekirse alarm kur uyan takviyeni al derler.


  • kafasizbiri  (17.05.23 00:26:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.