[]

Seçim öncesi konut kredisi?

Bankalar şu an 300 bin tl üzeri konut kredisi vermiyor malum. Bir inşaat şirketinin projesi üzerinden 1.42% faiz ile 5 milyon üzeri kredi alabiliyorum. Vade 10 yıl. Seçim sonrası faizlerin yükselme olasılığını düşünürsek şu an bu kredi oranıyla ev aldığım için seçimden sonra dua mı ederim yoksa pişman mı olurum?
Ev fiyatları düşer mi? Daha düşük oranlı krediler çıkar mı? Ne dersiniz?



 
ev fiyatları düşeyazacak(5 milyonluk ev 3 milyon olmaz 4 - 4,5 olur maks)
araba fiyatları artacak
dolar eur altın artacak
mevduat faizleri artacak
kredi faizleri artacak
diye düşünüyorum.

aldığınız kredi faizi çok iyi, ödeme gücünüz varsa ve devamlılığın riski yoksa alınıp ödenmeye başlayabilir. seçim sonrası %3 leri konuşabiliriz.
  • erty_ksk  (09.05.23 09:29:53) 
faiz kadar aldığın evin ücreti önemli. 2 milyon edecek eve 7 milyon veriyorsan düşük faizle alıyor olmanın bir manası yok, müteahhitler faizi düşük gösterip parayı ücrete yediriyor.


  • roket adam  (09.05.23 09:51:56) 
Yakın zamana kadar Akbank'ın konut kredi faiz oranı 1,79 idi, seçim haftası yani şu an 2,20'lerde. Enflasyon sorunu çözülmediği sürece faizlerin inmesini beklememek lazım. Mevcut iktidar bu konuyu çözme niyetinde değil, değişim olması durumunda ise sorunun çözülmesi ancak orta-uzun vadede olabilir. Yani 1,42 gibi bir oran şu an en uygun kamu bankasından bir tık yukarıda, yani çok uygun. Bu oranı bir daha bulmak çoook zor.

Ev fiyatları düşer mi sorusunun cevabı kolay değil. Yeni yapılan, nitelikli, sağlam konut projelerine talep hiçbir zaman düşmüyor dolayısıyla fiyatların da düşmesini beklememek lazım. Yeni ve nitelikli konut arzı da yükselmiyor. Öte yandan çok eski ve sağlamlığı şüpheli binaların satışlarının problemli olduğunu duymuştum, muhtemelen ucuza gidiyorlardır. Seninki o sınıfa girmiyor.

Emlakta bugüne dek beklediğim/ertelediğim her gün bana zarar olarak geri döndü. Oturum amaçlıysa hiç beklenmemeli. Yatırım amaçlıysa ben olsam olabildiğince uzun vadeli TL cinsinden kredi kullanır, yavaş yavaş öderim. Konutun kira getirisi uzun vadede kredi faizini karşılıyor (kendi aldığım konutta hesapladım). Seçimden sonra döviz kurunun yükselişe geçeceğinden kimsenin şüphesi yok. Buna paralel herşeyin fiyatı artacaktır. Konut neden düşsün, sebep bulamıyorum.
  • Lethe  (09.05.23 10:05:07 ~ 10:06:16) 
1.42 güzel oran


  • jelly bear  (09.05.23 10:09:32 ~ 10:09:44) 
abi bu ev fiyatlari dusecek diyenler kim? konut arz tarafinda zaten problem vardi ustune bir de depremde 700bin konut kaybi var diyorlar simdi, talep tarafi da yuksek hala bu durumda nasil dusecek fiyatlar biri bana anlatsin. havadan bir milyon konut mu gelecek ulkeye? secim sonrasi dolarin yukselecegini de sokaktaki emmiler bile soyluyor, dolayisiyla insaat maliyetleri de yukselecek ama konut fiyatlari dusecek diyorlar garip. bir de yaklasik 1 sene sonra belediye secimleri var, iktidar degisikligi olsa bile ben secime kadar cok sıkı ekonomik tedbirler alacagini dusunmuyorum. sıkı tedbirler durgunluk getirir piyasaya o da insanlarda huzursuzluk yaratir ve millet ittifaki elindeki buyuk sehirleri bile kaybedebilir o zaman. faizler falan bir miktar artar ama eger secilebilirlerse pozitif algıya oynayacaklar ilk aşamada.

Ben su an maximum taksitle alabilecegim her seyi aliyorum. Genellikle teknoloji urunlerine bakiyorum. siz guzel bir kredi orani yakalamissiniz bence dusunun derim. bu arada ayni muhabbet ikinci el otomobiller icin ilk arabami aldigim 2010 yilindan beri var.
  • duyulmasi gerektigi kadar  (09.05.23 10:42:26) 
Bence iyi fikir kredi kullanmak, oran da güzel. Ülkenin iyiye gitmediğini düşünüyorum.

Ama aklınıza gelmediyse hatırlatmak isterim ki bankadan konut kredisi kullandığınızda eğer faizler düşerse yeniden yapılandırabiliyorsunuz. Sizin alacağınız yerde yeniden yapılandırma şansınız olmayacaktır herhalde. Karar verirken bunu da hesaba katın.

Olur da Türkiye bir anda şahlanırsa (hiç sanmıyorum) faizler %1 seviyelerine düşerse sonra pişman olmayın. %1,42'den kredi kullanacağınız evin satış fiyatı doğru bir değer mi ona da dikkat etmeyi unutmayın.
5 milyonluk evi 6 milyona satıyorlarsa belki de pahalı krediyi kullanmak daha ucuza gelecek.
  • michael_knight  (09.05.23 10:44:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.