[]

Para biriktiremedim ve kendimi suçlu hissediyorum

geçen sene yurtdışına döviz bazlı iş yapmaya başladım. gerçekten elimi çok rahatlattı.

ben işe girdikten 3 ay sonra, doların önüne set çekildi. dolar artmamaya başladı. ama her şeyin fiyatı uçtu. yediğim iskender 85 liradan 200 liraya geldi. yediğim et 100 küsur liralardan 400 liralara geldi. peynir keza aynı. aldığım nefesten ödediğim aidata kadar her şey. o günden bugüne dolar %10-12 arası anca arttı.

biraz da yılların vermiş olduğu yaşamamışlık nedeniyle para da harcadım açıkçası. tatilidir, almak istediklerimdir vs.

neyse;
işin özeti şu oldu. ilk maaşımı aldığım dönemler paranın yarısını kenara atıyordum ve biriktiriyordum. döviz artmıyorken enflasyonun %200lerde dolanması sebebiyle zamanla önce para atamamaya başladım, sonra kenardaki paraları yemeye başladım. aynı süreçte türkiyede çalışan arkadaşlarım en az %70-80 zam alırken, ben haliyle hiç zam alamadım.

bu durum beni perişan etti.
açıkçası iyi para biriktirebilmeyi amaçlıyordum 1 yılda. neredeyse hiçbir şey birikemedi. arada yaşadıklarım kâr kaldı, hepsi bu.

kendimi bu konuda kötü hissediyorum. arada yatırım mı yapsam diye düşünüyorum ama öyle bir rahatlığım da yok gibi hissediyorum.

sizce önümüzdeki dönem daha da mı imkansız biriktirmem?
veya sizce kredi kartı ve kredi limitlerimi zorlayıp altın falan mı alsam? önümüzdeki dönem döviz artarsa onların taksitlerini ödemem kolay olur vs.

biraz saçma bir başlık oldu ama, bu durum bana çlok koyuyor. o yüzden yazmak istedim

 
Bir yıl çok uzun bir zaman dilimi değil; biriktirseydiniz de astronomik bir para olmayacaktı. Kendinizce güzel vakit geçirmişsiniz, bence çok da kötü hissetmenizi gerektirecek bir şey yok. Seçim sonrası dövizin artacağı bekleniyor; bence orta vadede Türkiye'de dövizle para kazanmak TL ile kazanmaktan her şartta daha iyi. Bunun tam tersinin geçerli olması için TL'nin döviz karşısında ciddi değerlenmesi lazım ki bunun olması da kısa vadede çok olası gözükmüyor. Dolayısıyla zaman içinde para biriktirme kapasiteniz bence tekrar artacaktır.


  • salihdt  (08.05.23 09:15:29) 
1 yıldan bahsediyorsun. 70 yaşına gelmiş de ortada kalmış değilsin. tekrar çalışır tekrar kazanırsın. hiç değilse gönlünce harcamışsın, birine borç verebilirdin geri vermeyebilir ve o harcayabilirdi, kumar gibi alışkanlıklarda hiç edebilirdin, en kötüsü belki sağlık harcaması yapabilirdin. zaten 1 yılda biriktireceğin en fazla ne olabilirdi? tr’de aşağı yukarı çoğumuz aynı durumu yaşıyoruz. boşver.


  • deartheodosia  (08.05.23 09:32:48) 
Sürekli her yerde para konuşuluyor, hem enflasyon konuşuluyor çok haklı olarak hem de bir kısım maalesef ağır görgüsüz insan şurdan buna girdim, burdan beşe ona katladım diye kafa ütülüyor. Sizin gibi buradaki maaşlı çalışana göre bayağı avantajlı döviz kazananlar bile maalesef söylediğiniz gibi bir suçluluğa kapılıyorlar. Kapılmayın. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.


  • sibertenik  (08.05.23 09:35:54) 
geçen geçmiş artık, keyifli bir 1 yıl yaşamışsın şu kriz ortamında :)

senin yerinde olsam TL borçlanarak mal edinirdim. (araba, arsa vs.)
  • brkylmz  (08.05.23 09:37:52) 
perişan olma sebebin döviz bazlı maaş alıp, gönlünce gezip tozup hayat yaşayıp para biriktirememek mi :) gayet iyi yapmışsın ilk defa iyi para kazanmaya başlayınca insan kendine de yatırım yapıyor ve yapmalı zaten. gezmek tozmak bunlar boşa giden paralar değil bence. bundan sonrasına bakacaksın, dövizi enflasyonu suçlayıp kolaya kaçmaktansa harcamalarını kontrol edeceksin gayet basit. güzel 1 sene geçirdiysen hiç düşünme.

harcadıktan sonra değil harcarken düşünmen lazım.
  • roket adam  (08.05.23 10:09:52 ~ 10:16:53) 
sadece para biriksin diye mi biriktirmek istiyorsunuz? bir amacınız yoksa motivasyonu bulmak zor olabilir.


  • bohr atom modeli  (08.05.23 10:34:21) 
suclu hissetmen normal ve dogru. rasgele para harcamak = kendine yatirim degil bence. bunu ilerisi icin ders olarak al. eger soylendigi gibi normalde kenara para atacak disiplini kendinde bulamiyorsan hedef koymak (1 senede bilmem kac dolar birikecek gibi) veya ev arsa tarzi bir sey icin borclanip onun borcunu odemek mantikli olabilir.


  • hot potato  (08.05.23 10:52:57 ~ 11:06:43) 
arkadaşlara ek olarak sadece bir madde söyleyeceğim ki bir daha böyle bir şey yaşamayın;
yüksek enflasyonda harcamalarınızın artması normal, burada limiti zevkinizi düşünerek biriktirdiğiniz parayı harcamaya koymak lazım. o parayı geleceğiniz için biriktirdiniz, zevkiniz için harcayamazsınız. acil durumlar-emeklilik-ev peşinatı gibi durumlar dışında o paraya dokunmamanız gerektiğini anlamanız gerekiyor yoksa sürekli aynı şeyi yaşarsınız. zevk harcamalarının sınırı yok ne de olsa.

burada ciddi bir hata yapmışsınız, bir daha yapmadığınız sürece sorun yok.
  • montreal  (08.05.23 10:54:05 ~ 10:54:54) 
bütçeni yapamıyorsan en iyisi aktiflerini artırmak için borca girmek. prim yapmamış yerlerden bulabilirsen bir kaç milyonluk ev al. eurobond al.

telafi edersin, üzme kendini.
  • gabe h coud  (08.05.23 10:54:31) 
Dövizi saldiklarinda, maaşın çat diye 1,5-2 katına çıkınca düzelir moralin :)
Ben de senin gibi doviz kazanıyorum, dediğim olayın olmasını bekliyorum.
Bu sırada olabildiğince tl borclaniyorum, sana da öneririm.
  • sckxyss  (08.05.23 11:30:19) 
Kredi çekip ev al hocam.

Onu ödediğin sürece "kenara çok fazla para atamıyorum" diye hayıflanmana gerek yok, çünkü zaten durduğu yerde değerleniyor baya.
  • plutongezegendegilmi  (08.05.23 11:32:43) 
Türkiye bir şekilde herkesi cezalandırıyor :D Normalde döviz kazanan kraldı ama dediğin gibi son yıl tam tersi oldu. Biz de eşimle şeye çok şaşırıyoruz, normalde hiç alamadığımız kadar dolar alıp biriktirebiliyoruz çünkü dediğin gibi dolar tutuldu ama tl olarak zamlar daha yüksek kaldı. Şu an büyük kriz olsa da eskiden kazanamadığımız doları kazanıyoruz sanki. İşler garip şekilde ters.

Sen yine uzun vadede iyi duruma gelirsin ama doları tutmaları sana patlamış. Çok sürdürülebilir değil ve tutulamadığında büyük hareketler yapıyor. Bu arada evet kredi kartıyla/krediyle borçlanmak mantıklı. Dolarını bozmayıp kartın minimumunu ödeyerek devam edebilirsin en mantıklısı o bence. Parası olmayan için sıkıntı ama sen paranı değeri altında bozmamak için bunu yapmış olacaksın.

edit: suçlu hissetme, senin durumun "ev aldım kiraya verdim %25 zam yapıldı kendimi suçlu hissediyorum" demekle aynı. Senlik bişey yok aslında ama şartlar çok kötü.
  • nhk ni youkosu  (08.05.23 13:29:24 ~ 13:34:50) 
En iyisini yapmışsın boşver.


  • primetime  (08.05.23 19:57:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.