[]

Seçim günü müşahitlik dışında oylara nasıl sahip çıkıyoruz?

Ankara Çankaya'da oturuyorum, bulunduğum mahallede yüz yıl geçse AKP yine kazanamaz. Bu durumda ben vatandaş olarak oylara nasıl sahip çıkabilirim?
Oy kullanma bittikten ve sandıklar açılmaya başladıktan sonra, sandığın başına gidip beklememin pek bir anlamı yok. Çünkü dediğim gibi bu muhitte benim gibi en az 1000 kişi vardır zaten bunu yapacak. Peki ben oy sayımına eşlik etmek dışındai hangi aşamada gidip bir işe yarayabilirim?
Mesela oylar sayılıp paketlendikten sonra ne oluyor tam olarak, YSK'ya mı götürülüyor? Eğer öyleyse ben gidip YSK'da, torbanın başında durup, sisteme aktarılırken de şahitlik edebiliyor muyum?

Yani oy sayımında müşahitlik etmek dışında ne yapabiliriz tam olarak?

 
düz vatandaş olarak sandık haricinde bir şey yapabileceğin herhangi bir yer yok. üç kağıt dönme potansiyeli yüksek muhitlerdeki sandıklara gidebilirsin.


  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (08.05.23 00:31:03) 
@rakicandir gerekeni söylemiş.çankayada oya sahip çıkacak çok insan var. siz keçiören sincan gibi oya sahip çıkılsa da zorluk yaratılacak sandıklara gidin bence. ben batıda anca arka mahallelerde bunu deneyceklerini iç anadolu karadeniz ve doğu da bu tarz girişimlerin fazla olacağını düşünüyorum. batıda yaşıyanlar olarak zor mahallelerde görev almamız lazım.


  • mikahakkinen  (08.05.23 10:08:34) 
- Oy ve ötesi müşahit eğitimlerine katılıp, sabah oyların mühürlenmesinden, gün içinde olası usulsüzlüklere ve oy sayımındaki sorunların çözümüne katkıda bulunabilirsin. Hepsini anlatıyorlar. Sorunların tutanak defterine işlenmesini sağlayabilirsin.

- Oy sayımına eşlik edersin ancak eğitimini alıp müşahitlik yaparsan geçersiz oyların geçerli, geçerli oyların da geçersiz sayılmasını engelleyebilirsin. Çok detayı var mesela bir "ittifak oyları" konusu var, bilinmiyor. Partilere değil sadece ittifaka oy verebiliyoruz.

- Islak imzalı tutanağı teslim alıp veya en azından fotoğrafını çekip oy ve ötesi uygulamasından iletirsen o sandığın garantiye alınmasını sağlayabilirsin.

- Oylar çuvallara aktarılıp mühürlendikten sonra ilçe seçim kurulu başkanlığı'na götürülüyor. Senin müşahit olarak ilçe seçim kurulu'na girmeye yetkin yok ancak şahsi aracınla izleyip oyların gerçekten oraya gidip gitmediğini takip edebilirsin. Çuvalların başında siyasi partilerden görevli kişiler durabiliyor.

- Bunun haricinde örneğin yurtdışı oyların sayımında görev alabiliyorsun ama detayını bilemiyorum.
  • Lethe  (08.05.23 11:24:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.