[]

metal preslerinden anlayan var mı aramızda?

1 mm kalınlığında metal saç parçalarının üzerine, sabit kalıplı delik açabilmek için izlenecek en mantıklı yol ne olur acaba?

nasıl bir pres arayışı içerisinde olmalıyım?

parçalar 30 cm x 15 cm boyutlarında olacak.

 
mekanik C presler işini görür ama otomasyonsuz her türlü pres iş güvenliği için büyük tehlike.
tam olarak ne kapasitede pres ihtiyacın olduğunu bilmek için kalıpçıya danışın.

  • sttc  (05.05.23 00:22:50) 
Parçalar kesilmemişse lazer kesim yaptırın bence.


  • dissendium  (05.05.23 00:27:07) 
açılın kalıp tasarımcısı geldi :)

önce sanayiden gidelim:

1x150x300 mm'lik saca delebileceğiniz deliklerin çapını bilmiyorum ama hadi Ø10 olsun.

ihtiyacınız olan pres kuvveti:

F: kesme kuvveti (kg)
eks: emniyet kat sayısı (1,5 alalım)
s: sac kalınlığı
Ç: kesilecek toplam çevre (mm)
Tk: sacın kesme direnci (kg/mm²) (orta sertlikte bir sacsa yaklaşık 35 diyelim)

F: eks.s.Ç.Tk'dan 1,5.1.(2.π.5).35= 1.640 kg yani yaklaşık 1,5 ton kesme kuvvetine ihtiyacınız var.

kesme yapacağınız zımbanın ucunu açılı bileterek bu kevveti 500 kilolara kadar düşürebilirsiniz. Bu durumda pres seçiminde sanayi tipi 15 tonluk presler işinizi görür. eksantrik pres de seçebilirsiniz son zamanlarda yaygınlaşan hidrolik ama kesme karakteri sergileyen (yavaş yavaş değil, hızlıca inip çıkan) presler yaygınlaştı, bunları da seçebilirsiniz. piyasa fiyatları için teklif almak lazım ama genelde euro üzerinden gittikleri için 10.000 euro civarı gelir :(

bu prese bağlayacağınız delme kalıba bakacak olursak;

kesme kuvvetini 1,5 ton bulmuştuk, eks hariç 1 ton desek;

kesme yapcak dişi çelik kalınlığı: 3√F (cm cinsinden)
3√1: 1 cm yani 10 mm'lik bir çelik kalınlığı çıkıyor. bu çeliğin çevresi de 150x300'lük sacınızı oturtmak için yaklaşık 100x100 mm olsun. 10x100x100 mm çelik ısıl işlemle birlikte 1,5 kg gelse kilosu 3,6 eurodan ısıl işlem artı tezgah işçilikleriyle birlikte 1.000 lirayı bulur, kalıpta yukarı doğru çıktıkça zımbanızı merkezleyecek bağlama ve kılavuz plakaları da katarsak x 5 diyelim, bir de firmanın karını koyalım, 10.000 liraya da kalıbı yaptırmış olursunuz. tabi bu tek delik için geçerli. tek seferde 10 deliğe kadar isterim derseniz, hem pres gücü hem kalıp fiyata katlanarak olmasa da dramatik artar.

ev tipi birşey olsun dersek:

bir mekanik el presi alıp herhangi bir çap zımbayla manuel delim yapabilirsiniz veya minik sabit matkap tezgahı alıp istediğiniz yerlere delik delebilirsiniz :) 1mm sacda ikisinde de sorun olmaz (delikler çok büyük değilse)
  • onemoremile  (05.05.23 08:28:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.