[]

Akp yeniden seçilirse ekonomide neler olabilir?

muhalifler olarak karamsar bakıyoruz da, özellikle akp'lilerin düşündüğü gerçekçi bir çıkış planı var mıdır?




 
Kim gelirse gelsin kisa vadede bi hizli toplanma olur
Piyasalarda guven olusur, gelen 5 sene gitmez fikri hakim olur

sonrasi tayyibin inadina bagli
ben bilirim diye giderse, yine kotuye gider

bi bilen gelsin yapsin (mehmet simsek mesela) gibi davranirsa da
toparlanabilinir.

az cok ne yapilmasi gereken belli zaten
- hukuk reformu yapip, yabancilara, sen fabrika acarsan 3 gun sonra fabrikana cokup seni ulkeden atmayiz soz demek lazim
- imf veya baska bir para kurumundan baya bi para almak lazim (tayyip secilirse bu araplar olabilir)
- sonra da uretim uretim uretim

bakalim insallah duzelir, kim gelirse
  • Corc  (03.05.23 13:44:22) 
Olsa bu gibi karalama çabaları yerine somut, üzerinde çalışılmış ekonomi politikalarına propagandalarında yer verirlerdi diye düşünüyorum. Olur da seçilirlerse anlık, fevri, öngörülemez, mevcut politikalardan hallice devam eder gibi görünüyor.


  • lüzumsuz adam  (03.05.23 14:01:39) 
ülkenin rejimi köklü ve degismemek üzere degisir, muhalifler de bizden bu kadar der durumu kabullenir. Dolayisiyla ekonomi falan kimsenin aklina bile gelmez, çünkü toplumda bir kaos ve panik olusmaya baslar ivedi sekilde.


  • Avoiding The Puddle  (03.05.23 14:18:43) 
mevcut iktidar devam ederse %200 ensflasyonla yaşamaya devam ederiz 5 yıl daha 1 gofret 100 lira falan olur herhalde 5 yıl sonuna kadar.

3 haneli maaşlar alırız gibi gibi.

herkes aclıktan geberir.
  • koela  (03.05.23 14:39:12) 
Gerçekçi bir çıkış planları yok. Durum çok da farklı olmaz kötüye gitmeye devam ederiz.

CB seçimini AKP'nin alması durumunda RTE sağlık sorunlarını masaya koyarak maksimum 1 sene içinde istifa etmek zorunda kalacak.

Döviz rezervlerinden, bütçe açığına, enflasyondan barınma sorununa yaptıkları işlerin sürdürebilirliği kalmadı.
  • Lethe  (03.05.23 14:46:44) 
Venezuela-Mehmet Ağar ve ilgili ticarete ait Sedat Peker'in işaret ettiği ticaret, Araplara toprak ve fabrika satmak, çok yüksek faizlerle dış borç almak ve karşılıksız olarak ATM'de gördüğümüz şekilde gıcır gıcır para basmak dışında ekonomik yönetimleri yok.

Yabancı yatırımcı son derece haklı bir şekilde güvenmiyor Türkiye'ye. Dünya'nın en ucuz iş güçlerinden biri olduğumuz halde yatırımcı çekmek yerine tersine firmaların kaçmasının sebebi de aynısı. Hukuk yok, yalan haber ve ekonomik verilerde manipülasyon çok. Üstüne bir de propaganda ve vurgun için bir gecede kur düşürülüyor, şimdi ise artmasın diye baskılanıyor. Piyasa tehlikeli yanş. Yerli yatırımcı ve halkın ise TL'den kaçmasın sebebi bunlara bağlı berbat ekonomi yönetimi.

KK geldiğinde mucize olmayacak. Kötüye gidiş duracak ve yukarıdaki durumlar düzelecek. Tabii ilk önce enkazın aslında ne boyutta olduğunu göreceğiz. Çünkü verilerin gerçeği yansıtmadığını biliyoruz.
  • nawar  (03.05.23 15:02:07) 
Emekli maaslari darma duman oldu. Prim ödeyen ile odememis aynı maaşı aliyor, sistem dağıldı gitti kimse emekliliğe bakmaz elden maaş alma artar. Bana 5 sene önce bunu desen saçma derdim, şu an elden almak çok daha mantıklı. Bu hükümete güven olmaz.

Memur maaşları sacmaladi. Mühendis ile düz memur aynı para alır oldu.

Sağlık sistemi patladı.

Ilaclarda bulunamamalar/tedarik edilememeler var.

Halkın tl güveni sıfır.

Mevcut hükümet son yıllarda ne yaptiysa onu yapmaya devam eder. Çünkü ellerinde bir plan olsa yaparlardi. Yapamadıkları için tek isleri saldirmak.

Ver yetkiyi gör etkiyi olayına inananlar bir daha inanırsa çok güzel etki görecekler.

Kk da gelse mucize olmaz da en azından bilimsel yönetilir. Birileri zengin olacak diye uğraşilmaz. Ugrasilirsa da o gider başkası gelir. Muhalif taraf soğan yerim gene de kk demez. Çıktığı gibi iner.
  • logisticsmanager  (03.05.23 17:42:17) 
Çok kötü bir senaryo, umarım gerçekleşmez. 5 yıl daha kötüye gidersek ülke bu girdaptan asla çıkamaz.


  • ditu  (03.05.23 18:08:51) 
tekrar seçilirlerse son 5 yılda her şey nasıl gidiyorsa öyle gider. yani çok daha kötüye ve daha hızlı şekilde. toparlanma olur demek için son 5 yılı hafızadan silmek gerek başka türlü böyle iyimser olunmaz çünkü.

seçim döneminde de ekonomiye dair en ufak bir vaatleri yok. iha siha diyor, herkesi terörist ilan ediyorlar. hatta soğanın fiyatı pahalı diyenlerle alay ediyorlar. iyice halktan kopmuş vaziyetteler. tek gayeleri sermaye sahiplerini daha fazla zengin etmek, orta halli/düşük gelirli vatandaşı tamamen yok etmek. sırf yabancı sermayaye şirin gözükmek için kovdukları mehmet şimşek'e bile geri dönmesi için yalvarıyorlar, o da kabul etmiyor zaten.

özetle; büyük bir hızla afganistan olma yolunda ilerleriz hem ekonomik hem de toplumsal olarak.
  • ilgeru  (03.05.23 23:31:35 ~ 23:31:58) 
Ya önce niye bu hale geldiğini anlamak lazım ekonominin. Maalesef muhalif tarafta "başkanlık oldu, hukuk ağbi, bilim ağbi"den daha düzgün bir açıklama yok. Niye bu hale geldiğimiz anlaşılmadan da ne olunca düzeleceğini nasıl tahmin edicez?

Misal KK'nın "her emekliye 2 ikramiye" vaadi korkunç bi fikir. 300 milyar lira direkt maliyeti var, TR'nin bütçe açığı 100 milyar lira, tek kalemde senelik bütçe açığını 4 katına çıkarmanın nasıl bi ekonomik vizyonerlik olduğunu ben anlamakta güçlük çekiyorum mesela. Kaldı ki daha muhtar yardımcısı muhabbeti var, yüzbinlerce öğretmen ataması var, eyt zaten fecaat vs. vs.

Neyse, TR'ye dönelim. Şimdi bizim en büyük derdimiz bütçe açığı, kazandığımızdan fazla harcıyoruz. Bu aradaki farkın kapatılması lazım. Hükümetin her boka ekstra vergi getirmesinin (oyun konsolu, telefon, araba vs) temel sebebi harcamayı azaltmak. Bu "pahalılık" mevzusunun sebebi bu, yani bilinçli olarak tüketimi kısmaya çalışıyor devlet. Ne zaman üretimimiz artar, o zaman bu konudaki yükten kurtuluruz.

Devlet bi yandan da açığı Katar, Suudi'ler vs.'den gelen parayla kapatmaya (bi kısmı borç) çalışıyor, ki bu açıdan başarılı, misal savunma sanayii ihracatı 5 milyar dolara yaklaştı, bu da zaten bizim bütçe açığı kadar bi miktar. SS ihracat büyüme hızı da %40'a yakın, yani bu hızla büyürse 3-5 seneye baya faydası olur. Gerçi ithalat kalemi de vardır burada, ama o kadar ayrıntısını bilmiyorum. Yine de "outlook" güzel görünüyor.

Önceden bütçe iyiydi de niye şimdi açık veriyoruz? 2016-2018'de ABD faiz artırmaya başladı, bi de bu Çin-ABD ticaret savaşı muhabbeti vardı Trump'la falan alakalı belki hatırlarsın, o bize patladı. Niye bize patladı? Çünkü bizde enerji üretimi çok düşük. Enerjiyi dolarla alıyorsun, ABD faizi artırınca dolar bizden oraya gidiyor, bizim bütçe darma duman.

Korona muhabbeti de üstüne tuz biber oldu. Bizim için turizm çok önemli bi gelir kalemi mesela, seyahatler durunca bize patladı. Ardından UKR-RUS savaşı çıktı, enerji fiyatları fırladı vs.

Ha tabi burada diğer büyük bi etken de mülteciler. Yani gıda ve barınmaya talep hayvan gibi arttı, bunlar da bizi en çok etkileyen kalemler. Üstelik bu "ucuz işgücü" işsizliğe veya maaşların düşmesine de yol açtı. Üstüne, mültecilerin "kaymağını" ucuza tekstil ürettirip, onu da ihraç eden adamlar yiyor, biz bi faydasını göremiyoruz. Yeni göçlerin engellenip, varolanların gönderilmesi şart bize yansıyan ekonominin düzelmesi için, ama maalesef Ümit Özdağ hariç bunu hedefleyen kimse de yok.

Son olarak, enerji en büyük derdimiz olduğu için, Akkuyu ve doğalgaz aramaları gibi çalışmalar çok güzel. Yani bunlara son gaz devam edilmesi lazım, KK bu açıdan ne kadar samimi bilmiyorum ama hiç umut vermiyor, "yeşil" politikalar veya "AB ile aramız bozulmasın" diye doğalgaz aramaya ara verilmesi falan kendi ayağımıza sıkmak olur. Mevcut iktidarın bu konudaki ısrarı, mavi vatan vs. muhabbeti ile enerji hatlarına çökmeye çalışması (Libya iç savaşı vs) bu açıdan güzel / başarılı bulduğum politikalar.

AKP'nin şu an en büyük sıkıntısı malum yolsuzluk. Bu direkt ülke ekonomisine etki edecek boyutta bir israf değil, ama içerideki gelir dağılımını ve yoksulluk algısını çok kötü etkiliyor. Yani "ekonomi kötü" der işsizliği kabullenirsin, ama millet torpille memur olurken sen izlemek zorunda kalıyorsan sıkıntı büyük. Bu konuda bir düzelme olabileceğini sanmıyorum, seçim bu kadar "başabaş" giderken, kendi tabanına daha çok rüşvet dağıtmak zorundasın. %20 farkla ilerliyor olsan, 2013 öncesi vs. gibi en azından özel sektörü rahat bırakabilirdin, şimdi onu istese bile yapamaz, ki zaten istediğini de sanmam.

Sözün özü: seçimi AKP'nin kazanması halinde önümüzdeki 5 yıl için ufak bir iyileşme trendi bekliyorum. Kaybetmesi halinde allah kerim, şu an ekonomiyi kimin yöneteceği bile belirsiz, Bilge Yılmaz ile Babacan'ın vizyonları bambaşka, ne olacağını kimsenin tahmin edebileceğini zannetmiyorum o yüzden.
  • plutongezegendegilmi  (03.05.23 23:44:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.