[]

Türk yapımı savaş araçlarının isimleri

Bu yeni yapılan yerli ve milli savaş uçağımız Kaan vesilesiyle dikkatimi çeken bir konu oldu. Şöyle ki; ülkemiz son dönemde bir şekilde Araplaşma sürecine girdi malumunuz üzere ama kendi üretimimiz olan bu savaş araçlarına isim verilirken bunun aksi bir şekilde hep Türk ismi verilmiş, bu beni çok şaşırtıyor mesela. Yani ufak bir araştırma yaptım (Onedio sayfasında gördüm) mesela; savaş uçağının ismi Kaan tankın ismi Altay helikopter var Gökbey ve Atak uydu var Göktürk keskin nişancı tüfeği de Bora. Yani düşününce bu tanka Ebu Bekir Sıddık Tankı ya da Eymen Keskin Nişancı Tüfeği ya da ne bileyim uçağa Savaş Uçağı Talha ismini verebilirlermiş, kimse de Talha diye savaş uçağı mı olur diye itiraz etmezdi galiba ama vermemişler, bu belli ki bilinçli bir seçim, neden böyle olmuştur sizce? Teşekkür ederim.




 
Atatürk'ten önce ise np modu işte


  • hasmetizm 2046  (03.05.23 10:44:52) 
Bro Atatürk öncesi uzaya uydu göndermiş miyiz diye baktım göndermemişiz.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (03.05.23 10:51:17) 
Akp’nin basa geldigi ilk yil “bize akp demeyin biz ak partiyiz” diye israrciligi, bunu tescil ettirmesinden beri fikrim ayni: bu adamlarin tum olayi ad, istatistik, algi yonetimi ve gosteris.

yapilan her seyin arkasinda ayni motivasyon var. Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi

sence bu neyle ilgili olabilir? bas harflerine bak.
  • alperz  (03.05.23 11:00:47) 
Hükümet genel olarak dindar insanlardan oluşuyor, ülkeyi de genel olarak dindarlaştırma hayalleri var, Eyvallah.

Ama bunu araplaşma sanmanız hata bence, Türk islam kültürü Türkiye, Malezya ile birlikte dünyadaki en güzel İslam ülkeleri bana göre.

Türkler olarak neredeyse bin yıldır İslam bayraktarlığı yapmışız, Avrupa'ya vs İslamı götüren, sevdiren, tanıtan biziz.

Askerlerimize Mehmetçik diyoruz, (sebebi uzun, araştırınız lütfen) Ne zamandan beri kullanıyoruz bu ismi bilmiyorum ama yüz yıldan fazla olduğu aşikar.

Yani bir Araplaşma filan yok bence, biz Türküz ve çoğumuz Müslüman (hayır %99 değil, çok daha az) Hiç bir zaman Araplaşmadık ve Araplaşmayacağız, kültürümüz çok çok farklı çünkü.

Biraz dağıttım kusura bakmayın, biraz da saçmaladım. Ama tespitleriniz çok güzel, demek ki Araplaşmıyormuşuz işte!
  • John Bloor  (03.05.23 11:02:43) 
Siyasetten ayrı olarak düşüncem, artık sürekli ithal etmek yerine yerli isimleri de dünyaya ezberletmek olmalıydı. Yavaş yavaş oldu.
Şu Azerbaycan-Ermenistan , Ukrayna- Rusya , Libya , Akdeniz, Suriye deki gerilimler de dünyaya bu araç ve silahlarınızı tanıtma konusunda fırsat oldu ve hatta
Yabancı makalelerde videolarda övgüyle yer aldı.

Hava araçlarının etkili imha gücü varken, ağır cüsseli tank gibi araçların da adeta bir anlamı kalmadı.
  • diyecevaplandı  (03.05.23 11:13:46) 
Araplar savaşçı değil. Türkler savaş makinesi. Doğal olarak Türk savaş ruhunu yansıtan isimler seçiliyor.


  • dissendium  (03.05.23 11:18:10) 
Arkadaşlar yanlış anlamayın amacım tatsızlık çıkarmak değil ama Türkiye'de her 10 kişiden dokuzunun ismi Arap ismi, yani ben Arap isimleri seçmek bu kadar popülerken neden seçilmemiştir diye merak ettim aslında. Yani tamam hadi Ebu Bekir Sıddık Tankı olmasın da Fatih Sultan Mehmet'e atıf olarak Fatih Tankı da olabilirdi ama olmamış mesela, normalde böyle isimler seçilmiyor mu ben mi yanlış biliyorum?


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (03.05.23 11:26:41) 
menşei türkiye ibaresi vurgulanmak isteniyor olabilir.


  • makarnavodka  (03.05.23 11:48:29) 
Savaş teknolojileriyle yerli ve milli vurgusu yaparak milliyetçilik pointi kazanmaya yöneliktir diye düşünüyorum
Edit: fatih diye de sondaj gemisi var. Hiç kullanmıyor değiller yani fsm atıfını falan da. Biyerlerde kullanıyorlar illa

  • yazdonumu  (03.05.23 11:50:54 ~ 11:55:56) 
Bence hedef kitlesine göre. Türkiye'de askeri gelişmeleri takip edip bu tarz teknolojileri görünce daha çok etkilenen kesim muhtemelen daha milliyetçi ve milliyetçiliği Osmanlı'dan ziyade orta asya kökenli hisseden kişiler. Onlari etkilemek için de isimler böyle seçiliyor.

Yani mesela antimilitarist, sol görüşlü biri olarak ben bu teknolojilerin hedef kitlesi değilim ve bu isimler bana komik geliyor. Ama militarist31 gençler daha milliyetçi tandansta olduğu için onlar kızılelma ismini görünce mutlu oluyodur.

Anadolu güzel isim bu arada son gemi vardı bu isimle. Ben coğrafi isimleri seviyorum. Erciyes, gediz, çukurova, tendürek falan bence daha güzel isimler olurdu :d
  • nundu  (03.05.23 12:45:40) 
Türkiye çok net bir şekilde araplaşıyor. Arapperestler de bu araplaşmadan zevk duyuyor. Ne kadar araplaşırlarsa o kadar müslüman olduklarknı sanıyorlar.

Din-Allah-Kitap ile dinlileri kandıranşliyorsun ama milliyetçileri tavlamak için biraz Türkçülük oynaman lazım. Milliyetçi dedim bak, kendine milliyetçi diyen ümmetçileri değil. Bir de bu savunma sanayisinde milliyetçiler de çok. Milliyetçi dedim bak yine ümmetçi değil. İsim tercihlerinde payları var tabii.
  • nawar  (03.05.23 12:59:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.