[]

olası iktidar değişiminde sigara ve alkol satışında değişiklikler olur mu?

soruyu tam sığdıramadım başlığa.

bildiğiniz gibi ülkemizde;
- internetten/online tütün ürünleri ve alkollü içecek satışı,
- tütün ürünlerinin ve alkollü içeceklerin her ne suretle olursa olsun reklamı (hatta yanılmıyorsam bu madde sonrası bakkal/market tabelalarında "efes" veya "tuborg" amblemi kullanmak yasaklandı, en fazla marka "renklerini" koyabiliyorlar mesela tuborg sarısı üzerine dükkân adı yazmak gibi)
- bakkalların/marketlerin sigara rafları dışarıya bakmayacak şekilde olmalı
(ilgili haber: www.cumhuriyet.com.tr)
- bir üstteki maddeyle alakalı olarak benzer bir yasak alkol dolapları için de var mesela; kulahukuk.com

gibi yasaklar var.
mesela en "garip" olanı bence bu;
"sigara ve alkol satış noktaları, şans oyunları bayileri; okul, cami gibi yerlere 100 metre mesafeden yakın olamaz"
tamam caminin, okulun karşısına meyhane, alkol falan olmasın eyvallah da babacım bu ikilinin kesişmediği kaç sokak var memlekette?
anca kıyı köşe yerler...


sizce bir değişim olur mu bu üstte verdiğim örneklerde?
veya fiyatlarda?

edit: başlıktaki soruyu daha çevresel de düşünebilirsiniz.
mesela tarımsal kökenli saf etanol satışı (bir aralar migrosta vardı, artık yok galiba), aromalı sigara satışı (mentol olur, double fusion olur, ne bileyim muzlu olur falan kafanıza göre)...
bunları da düşünebilirsiniz.

 
bunlarin hicbiri degismez, cogunlugu zaten gelismis ulkelerde de uygulanan kanunlar.
aromali sigaranin yasaklanmasi, okullara yakin sattirmamak, paketlerin kotulestirilmesi, reklamlarin kaldirilmasi, acik raflarda satilmamasi vs hepsi cocuklarin ozenmesinin onune gecmek icin.

  • cooperr  (03.05.23 02:14:55) 
cooperr +1

akşam 10'dan sonra alkol satışı yasağı çıktığında ne oluyor lan demiştik ama italya'dayken fark ettim ki orada da aynısı var.
ha ben saçma buluyorum orası ayrı.

reklam falan olmasa daha iyi esasen. vergileri düşürsünler yeter.
  • bohr atom modeli  (03.05.23 12:06:57) 
Olası iktidar değişimden ne anladığınız konusuna takıldım ben.

Her durumda meclisin ortalama %65i sağ görüşlü yani muhafazakar milletvekillerinden oluşacak ve onlar da onların seçmenleri de bu konudaki uygulamalardan mutlu.

Şişirilmiş vergiler sonucu oluşmuş fiyatlar dışında diğer saydıkların, diğer arkadaşların dediği gibi, Batı ülkeleriyle hemfikir olduğumuz ve (alkol alan biri olarak bence de) olması gereken uygulamalar.

Bir de satış ruhsatı almanın daha ulaşılabilir olmasını isterim tabii.
  • Mirket  (03.05.23 12:30:52 ~ 12:36:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.