[]

vücut geliştirme ve sağlık konusu

şimdi haftanın 5 günü spor salonuna giden, yediğine içtiğine dikkat eden adam tabii ki cips yiyen obezden iyi durumdadır muhtemelen. mevzu o değil. merak ettiğim şu: steroid filan basmadığı takdirde AMATÖR OLARAK vücut geliştiren kişiler genel olarak standart vatandaştan daha sağlıklı mı?

bunu şu yüzden soruyorum: konu ne zaman beslenmeye gelse özellikle bulking dönemi için paso pirinç pilavı-tavuk göğsü görüyorum. tamamen kasları geliştirmeye ve büyütmeye yönelik bir beslenme anlayışı da çok sağlıklı olmazmış gibime geliyor.

fiziksel estetik ve sağlık anlamında en dengeli spor türü nedir sizce? yani yogasından tutun kalisteniğine "dur la spor yapam" diyen insanın tercih edebileceği bir milyon tane şey var ama atıyorum sağlıklı kabul edilen akdeniz diyetinin ihtiyaçları karşılamayacağı disiplinler söz konusu.

müsabık olma niyeti olmayan fakat "sıradan vatandaş"tan farkı olsun isteyen insanın seçebileceği en güzel yol sizce ne olur? bu tabii ki kişinin isteğine, beklentisine bağlı farkındayım; powerlifting seven adamla halı saha tercih eden insanın yönelimi aynı olmaz ama genel olarak soruyorum.

ben vücut geliştirmeyi teorik bilgi olarak severim vücudu tanıma konusunda, kendim gtüm yiyip de ağırlığın altına girmiş birisi değilim. bu anlamda müziğini de sevdiğim için mesela roger baptist abiyi severim ama herif kaslı maslı olsa da daha 60'ına gelmeden 75'lik dedeler gibi duruyor misal. ha onun kendi tercihidir, kaslı ve büyük görünmeyi tercih etmiştir o ayrı mesele ama neblim kaslı, güçlü, yakışıklı, ayu gibi olayım fakat aynı zamanda sağlığımdan ödün vermeyeyim diyen biri için ne daha iyi misal?

bu arada tekrar altını çizerek söylemek istiyorum ki ben burada "farklılık" yaratmaktan söz ediyorum. yani evet sağlıklı yağ-karb, bolca protein, fiziksel aktivite vs. vücuduna yapabileceğin en iyi şey budur ama bu seni sağlıklı yapar, farklı yapmaz. atıyorum powerlifter ya da kalistenikçi adamla aynı düzeyde olmasın. ben ondan bahsediyorum.

 
Vücut geliştirme bi spor değil bana göre, kas kütlesini arttırmak da bir spor değil, sağlığa da doğrudan etkisi çok yok, yani şöyle yok: Kanser olacaksan olursun 50 yaşında öleceksen ölürsün 30 yaşında kalp krizi de geçirebilirsin spor yapıp sağlıklı beslendiğin zaman, haftanın 5 günü spor salonuna gitmen bunları engellemez ama kas kütlesini artırmanın da kendine göre avantajları var; işte kas-iskelet sistemin daha sağlıklı olur yaşlanınca iki büklüm olmazsın cinsel performansın bir süre daha idare eder yaşıtlarına göre ya da altına işemezsin belki kas kontrolü yapabildiğin için. Yani günde 1 kilo pirinç yiyen bir insan bu işi sağlık için yapıyorum derse inandırıcı olabilir mi bro mantıksız yani. Bak böyle diyorum ama 200 kilo squat yapıyorum ona rağmen diyorum bunu, geçirdiğim sakatlıkları saysam buradan Fizan'a yol olur, böyle sağlık mı olur. Sağlık için yapıyorsun çık yürü işte diyetine dikkat et haftada birkaç gün orta seviye direnç egzersizi yap bitti gitti. Onun dışında sağlıklı yaşam büyük oranda genetiğe sonra çevresel şartlara sonra yediğine içtiğine en sonda da fiziksel aktivitelere bağlı.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (01.05.23 23:49:54) 
Daha sağlıklı diyorum ben.

Psikolojik etkisi yadsınamaz. Daha mutlu hissettiriyor. Ağırlık çalışan herkes pilav - tavukçu değil bu arada (bkz : ben) - sağlıklı beslenip kas kütleni arttırmak mümkün. Roger Baptist'e baktım, adam anabolik steroid / PED'ler yüzünden yaşlanmış. Genetiğin kötüyse bu performans yükseltici ilaçların bir başka yanetkisi de hızlı yaşlanma oluyor malesef.

Haftada 4 gün ağırlık çalışma + 2 gün düzenli tempolu yürüyüş + 1 gün evde yoga / pilates kombosunu yapan biri kronik bir rahatsızlığı yoksa ülkedeki epey büyük bir kesimden daha sağlıklıdır. Dünyanın obezite oranında lider ülkelerinden birinde bu bile çok fazla ama neyse.

Kas kütlesini arttırmanın, yağ oranının mantıklı bir seviyede tutmanın, ağırlık çalışmanın (yüksek stres yüklemeden) kemiklere pozitif etkisi gibi bir sürü avantajı da mevcut.
  • Stoneface  (01.05.23 23:57:48) 
Vücut geliştirmecilerin beslenme sistemi, sağlık için iyidir. Ama öyle bulk dönemi şişeceğim sonra yağları yakacağım kaslar bana kalacak diye düşünmeden, ihtiyacın olan kaloriyi, makroları düzenlenmiş bir şekilde almak en sağlıklısı.

Vücut geliştirme bence bir spor değil, zaten sağlıklı bir şey de değil. En basitinden yaşlanınca ortaya çıkacak eklem ve kalp problemlerine gebe bir şey olduğunu düşünüyorum.

Sporun sağlıklısını yapacağım diyorsan yüzme, orta mesafe koşu, pentatlon, dekatlon, oryantiring gibi sporlara yönelmeni öneririm.
  • Mirket  (02.05.23 00:01:01) 
5 yıldır falan halter çalışıyorum. Bir sürü sakatlığım var
Sayesinde ama hala seviyorum.
Ve devam ediyorum. Ağırlık hissini sevince vazgeçmesi zor geliyor. Zamanında 1 sene vücut ağırlığı ile çalışmış karın kası yapmıştım. En güzel zamanlardı. Çok zor geliyor şimdi kilo fazla yağ fazla çünkü vücut ağır. İstiyorum tekrar o kafaya girmek. En sağlıklısı ve en keyiflisi bence. Eklemleri gereksiz zorlayıp vücudu fazla yormak mantıklı gelmiyor 40 yaşından sonra
  • hasmetizm 2046  (02.05.23 00:25:42) 
Yaptığın işin adına ne dediğin önemli. Vücut geliştirme dersen bunun anlamı şu olur: estetik, yağsız, kaslı ve damarları belirgin bir görünüm elde etmek için her şeyi yapmak. Vücut geliştirmenin olayı görünümdür. O yüzden de mesela izole çalışmalar önemlidir. Çünkü herhangi bir sebepten daha küçük kalmış bir kas olmamalıdır. Hepsi dengeli görünmelidir. O işte amaç sağlıklı olmak değil yani.

Sen ağırlık kaldırmalısın. "Ağırlık çalışıyorum" ya da "ağırlık kaldırıyorum" demelisin. Dil aklın aynasıdır. Ağzından ne çıkarsa ona yönelirsin. Amacın sakatlanmadan ve doğru teknik ile, en yüksek mobilitede en yüksek ağırlığı kaldırmak olmalı. Eklem ağrısı hissettiğinde durmayı bilmelisin. Bu işin idman kısmı. Beslenme kısmında ise yağ, karbonhidrat ve proteinin hepsinin önemli olduğunu bilip, denemeler yaparak kendine en uygun makro oranını bulup ona göre diyetine uymalısın.

Sanıyorum ki bu şekilde ölümsüz olabiliriz. İnşeallah yani. Benim hedefim 80 yaşında ağırlıksız 20 tekrar squat yapabilmek. Olursa torunumla koşabilmek.
  • alperz  (02.05.23 07:44:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.