[]

Asbeste maruziyeti gösteren tıbbi bir görüntüleme yöntemi var mı?

İlkokuldayken (1990lar) sağolsun bizim mal müdür sebebini bile hatırlamadığım bir nedenden ötürü bizi bodrum kata postalamıştı. Sınıfın tavanından bu sanırım asbest dedinilen sarı renkli yünler sarkıyordu apaçık şekilde.

docplayer.biz.tr

2 sene o sınıfta okuduk. Bizim mal arkadaşlar bu asbest yünleri sıraların üstüne çıkıp koparır ve milletin ağzına yüzüne sürerdi şaka niyetine. Inanilmaz bir kaşıntı ve kızarıklık reaksiyonu yapardı.

Sadece aynı ortamda bulunmak bile tehlikeliyken biz 2 sene o sınıfta okuduk.

Hal böyleyken kanser riskimiz sanırım çok fazla? Aradan 30 sene geçti birşey olmadı şimdiye kadar ama kanser olma ihtimali nedir?

Ve varsa akciğerlerde asbesti gösterebilen tıbbi bir yöntem ya da cihaz var mı?

 
o asbest değil cam yünü. çok uzun süre tozu falan solunursa belki sağlık problemi olabilir ama sizin durumunuzda bir şey olacağını düşünmüyorum.


  • malheiros  (01.05.23 18:58:25) 
"Sadece aynı ortamda bulunmak bile tehlikeliyken" - asbest dokunmadigin surece sikinti yaratan bir malzeme degil. girip ciktigimiz, calistigimiz ve yasadigimiz eski binalarin cogunda asbest var.

akciger filmi cektirin, asbesti goremezler ama akcigerde saglik problemi varsa gorurler.
  • cooperr  (01.05.23 19:25:43) 
o asbest degil cam yunu +1, yalitim icin kullanilir, dediginiz gibi cok kasinti ve kizariklik yapar ama asbestle bir ilgisi yok.


  • in vino veritas  (01.05.23 19:34:23) 
Üstteki kullanıcılar +1 "asbest dokunmadigin surece sikinti yaratan bir malzeme degil" cümlesi hariç tabii

Bu arada kansere önlem için asbestin ortam ölçümünde boyu 5 mikrondan büyük, eni 3 mikrondan küçük ve boyu eninin üç katından büyük olan liflere bakılır. Ortamda asbest olması ölçüm için yeterli değil yani.
  • nawar  (02.05.23 12:41:00 ~ 23:48:32) 
"asbest dokunmadigin surece sikinti yaratan bir malzeme degil"

Asbestos havayla, rüzgarla ve tozla dağılabilir ve solunabilir. www.who.int

Mehmet Ersoz, muhtemelen hepimiz asbestosa maruz kaldık okuduğumuz, yaşadığımız, çalıştığımız binalarda. Ama hem sigara hem asbestos daha riskli. X-ray ve CT ile görülebilir.
  • birbilmecemvarçocuklar  (02.05.23 13:03:37) 
"asbest dokunmadigin surece sikinti yaratan bir malzeme degil" derken bina icinde kullanilan malzemelerden bahsettim. Bunlar tavan, duvar ya da yer kaplamalari olabilir.
Yani toz formunda bulunmaz, bir kaplamanin icine katilir, ki bu izolasyon da olabilir, dayanikliligini, omrunu arttirir.

Sizin gidip o malzemeyi kirip parcalamadiginiz surece stabildir. Duvar kaplamasindan ufak ufak suda cozulur gibi havaya karismaz. Ama gidip kurcalarsan, maruz kalabilirsin.

80lerde insaat malzemelerinde kullanimi yasaklanmistir, ama piyasadan kalkmasi 90lari bulmustur. 90 oncesindeki herhangi bir insaat malzemesinin icinde asbest olabilir.
  • cooperr  (02.05.23 17:08:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.