[]

apple'ın neden iyi olması

1- apple neden iyi? şu an kendi işlemcilerini üretiyor ama eskiden intel işlemci kullanırken birçok dengine gör daha düşük donanım kullanıyordu. daha düşük ram, çözünürlüki işlemci vs. vardı. ancak daha pahalıydı. daha düşük donanıma rağmen nasıl daha iyi performans gösteriyor?

2- apple'ın burada sattığı nedir? eskiden işlemci inteldi, ram kingston, hdd başka bir marka. yani hiçbir ürünü kendi üretmiyor. (şu anki işlemciyi saymazsak) diğer bilgisayarlardan farkı işletim sistemi ve dış kasası. Bir samsung, lenovo laptoptan farkı nedir? apple'ın kendi sattığı şey dış kasa değil mi? çünkü tüm donanım diğer markalarda da var.farklı olan tek şey işletim sistemi.

3- ilk soruyla benzer. apple ürünlerinin ekran görüntüleri çok iyi. neden böyle? eski bir macbook pro var elimde. ekran çözünürlüğü 1440x900. ancak birçok 1080p ekrandan daha iyi bir görüntüye sahip ve 10 yıllık bilgisayar. hatta 2023'te satılan biraz pahalı oyun bilgisayarlarından bile daha iyi ekran görüntüsü var. nedir bunun sebebi?

 
1. şıkka şöyle bir cevap vereyim:

hem bir işletim sistemine hem de donanıma sahipsin ki, kendi ürettiğin cihazlarda ve donanımlarda kapasitenin dibine kadar gidebiliyorsun. her şeyi/her yeri kontrol edebiliyorsun.
zaten piyasanın (yanlış hatırlamıyorsam %10-15 gibi) az bir payına sahipsin. çoğu business kısımda. artı olarak, konfigüre edebileceğin donanım sayısı daha kısıtlı, bu sebeple daha "smooth" bir ekosistem yaratabiliyorsun.

bir tarafta da windows camiası var.
öyle bir işletim sistemi yapman gerekiyor ki, her donanıma ve her kombinasyona(donanıma) uysun, üzmesin insanları.
hepsinde stabil çalışabilsin.
isteyen oyun oynasın,
isteyen modelleme yapsın,
isteyen sadece video izlemek için kullansın,
istersen makineyi sen topla...

işlemciyi kafana göre, anakartı kafana göre, ekran kartı ve bellekler aynı şekilde...
ha, laptop tarafı da benzer.

birden fazla üretici var ve üreticilerin birbiriyle rekabet edebilmek için kullandığı donanımlar hem çok çeşitli, hem de bunların hepsinde stabil olarak çalışabilecek bir işletim sistemi gerekiyor.
çok derine inemiyorsun haliyle.
  • thedepressed  (29.04.23 19:57:39 ~ 20:06:29) 
Apple kullanıcı deneyimi iyi olan mal satıyor, o kadar.

İşlemcisinin kendisinin olmasının sebebi birine hava atmak için değil, intel'ın tekel haline gelip inovasyonu bırakması ve Apple'ın tasarladığı ince laptoplarda Apple'ın sağlamak istediği performans ve pil ömrünü verememesi ve vermeye de niyetinin olmaması.

Apple'ın İntel'a geçişi 2005 senesi, yani Erdoğan iktidarının ilk dönemi, yani nispeten yeni bir şey. Ondan önce IBM yapımı işlemciler kullanıyordu, bunlar güçlüydü ama çok elektrik tüketip çok ısındıkları için laptoplara uygun değildi. O dönem İntel işlemciler az ısınıyordu ve verimliydi ve Apple 2005'te intel'a geçti.

Apple her konuda böyle bir firma. Tasarladığı ürün için gerekli parçayı biri üretebiliyorsa onlardan alır, üretemiyorsa kendisi özel üretir veya ürettirir.

Üçüncü soruya gelecek olursak, Apple "daha büyük sayı daha iyidir" pazarlama numaralarına girmiyor, onun yerine en iyi deneyim nasıl olur ona bakıyor.
iPhone'un kamerası bilmem kaç senedir 12MP, diğer firmaların pazarlamacılarının gazına bakarsan ne kadar fazla megapiksel varsa o kadar iyidir. Oysa ki Apple'daki mühendis ve tasarımcılar iyi fotoğrafın megapixelden ibaret olmadığını biliyor, haliyle yeterli çözünürlük sağlandıktan sonra diğer etkenlere odaklanıyor. Apple'ın pazarlamacıları da bakın bizim megapixel en büyük o zaman bizden almalısınız muhabbeti çevirmek yerine bizim telefon harika fotoğraflar çekiyor, her defasında iyi çıkıyor bizim telefonu alırsanız anılarınızın fotoğrafları güzel olur diyor.

Ekran meselesinde de durum bu, görüntünün güzelliği çözünürlükten ibaret değil. Asıl Apple ilk yüksek çözünürlüklü laptop ekranlarını yaptı ama onda da çözünürlük falan üstüne gitmedi, dedi ki bakma mesafesinden pikseller görünmeyecek ve renkler net ve doğru olacak, biz buna retina ekran diyeceğiz. Çoğu Apple kullanıcısı ne iPhone'un be de Macbook'un ekran çözünürlüğünü bilmez. Bu geliştiricileri ilgilendiren bir konu ve teknik dökümanda yazar ama Apple bunu sanki iyi görüntünün işareti diye pazaranlamasında kullanmaz.
  • bk  (29.04.23 21:06:27 ~ 21:10:41) 
@bk çözünürlük konusu oldukça açıklayıcı oldu. teşekkürler. ancak ram neden daha düşük. iphone'larda hep benzerlerine göre daha düşük ram oldu mesela. ram neden daha düşüktü? ve daha düşük ram'le bu akıcılığı işletim sistemine borçlu sanırım. bunun da temel sebebi thedepressed2ni bahsettiği microsoft'a göre daha spesifik kullanıcılara hitap etmesi sanırım.


  • blackkmamba  (29.04.23 21:36:08) 
Ram'i düşük tutmasının sebebi muhtemelen maliyeti azaltıp karını arttırmak. Demişler ki biz yazılımı düzgün yaparız az RAM ile de iyi deneyim verir. Apple hayatta RAM'dan bahsetmez iPhone'u tanıtırken, geliştiriciler inceler ve tespit eder RAM miktarını. Ram şu kadar demek yerine, akıcı arayüz der geçer.


  • bk  (29.04.23 21:38:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.