[]

satranç şmpiyonlarının marifeti tüm hamleleri ezberlemek mi?

yani ya da mümkü mü tüm hamleleri ezberlemek.




 
Hayır pek tabii, satrançta yapılabilecek hamlelerin toplamı bugün 1, 2, 3 diye saymaya kalksanız ömrünüz bitmeden sonuna gelemeyeceğiniz kadar uzun.

Satranç şampiyonları içinde bulundukları konumu iyi analiz edip en istikrarlı hamleleri yapmaya çalışıyor. Kesin zafer için belli bir teknik yok. Yatırımcılar için de böyle örneğin, içinde bulundukları ekonomik durum neyse analizler yapıp tutarlı şekilde davranmaya uğraşıyorlar. Aynı durum bir cerrah için de geçerli, bir tamirci için de.

İzlenmesi gereken temel kurallar var. Bunlar herkes tarafından öğrenilebilir şeyler. Örneğin büyük çoğunluk ehliyet alabilir ancak karşısında ters yönden gelen bir araç gören insanların tamamı aynı anda, aynı olay için farklı tepkiler verirler. Bazıları kazaya sebep olur, bazıları hayat kurtarır.

Ya da sınırlı sayıda nota var ama sonsuz beste üretebilirsiniz.

Bunların hepsi aynı şey.
  • akhenaten  (29.04.23 13:35:51) 
@akhenaten, burda daha farklı şeyler yazılmış da: eksisozluk2023.com


  • sanemz  (29.04.23 13:44:07) 
@sanemz

Aslında benim dediğimden farklı bir şey değil yine de. Anlaşılması kolay olsun diye yine trafikten örnek verirsek

Bir araç kullanırken ortalama bir günde karşılaşabileceğiniz olayların sayısı az çok bellidir. Acemiyken sinyal vermeden önünüze kıranlar vesaire sizi tedirgin edip beyninizi yorarken bir süre sonra bu tip şeylere alışıp ona göre pozisyon alırsınız. Ancak bu olağan bir trafik, olağan bir "lig" hatta bu tip sık karşılaşılan "beklenmedik" durumlarla ilgili etrafta böyle olursa şöyle yapın gibi tüyolar da görürsünüz. Yine de bu hiçbir duruma uymayan olayların yaşanmasına engel değil.

Bir satranç şampiyonu ya da profesyonel futbolcu da acemilerle maç yaparken kendini çok zorlamadan sık karşılaşılan "püf noktalarıyla" hamleler yaparak kolayca karşısındakini yenebilir. Ama esas mevzu eşitlerin karşılaşmasında vuku buluyor.

Ezbere hamlelerle, bir takım genel geçer stratejilerle mahalle, ilçe ya da hatta belki il şampiyonluğu elde edebilirsiniz belki. Ancak dünya şampiyonluğuna katalog rehberlerle gitmeniz çok olası olmaz.

Çünkü dediğim gibi satrançta olası hamlelerin sayısı sınırsız denebilecek kadar çok ve hepsini ezberleyenilmek mümkün değil.

Anlatmaya çalıştığım şey genel geçer stratejileri ezberlemek de bir strateji, bu sizi bir yere taşır ama bunun kendisi de bir strateji olduğu için bu davranış da nihayetinde alt edilebilir bir şey. Ama sizin sorunuzdan anladığım şey yani "işin özü bu mu" diye soruyorsanız hayır değil.
  • akhenaten  (29.04.23 14:04:44 ~ 14:08:04) 
İyi bir satranççı olabilmek için çok iyi satranççıların o güne kadar yapmış olduğu bütün karşılaşmalarını defalarsa izlemiş, hamlelerinin mantığını anlamaya çalışmış, sonuçta hamlelerini ezberlemiş olman lazım.

Bu ezber bilginle senin seviyende olmayan herkesi ezbere yenebilir hale gelebilirsin ancak dengin biriyle karşılaştığın zaman bu ezber, maçın bir yerine kadar seni götürür.

Sonuçta kombinasyon sayısı sonsuz olan bir oyun bu.
  • Mirket  (29.04.23 14:20:50) 
iyi satranççıların sırrı iyi hesap yapabilmek, şampiyonların sırrı ise bu hesabı en iyi yapabilmek.

iki şampiyon arasındaki fark ise çoğu zaman hangi hamleyi ne kadar düşüneceğine doğru karar vermek.
  • halanne  (29.04.23 15:15:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.