[]

Yurt dışında Tip'e oy vermek doğru bir karar mı?

Yarın oy kullanmaya gideceğiz. Eşim ve ben Tip'e oy vermeyi düşünüyorduk. Özellikle ben "lale devri nasıl bittiyse sülale devri de öyle bitecek! Hepiniz yargilanacaksiniz!" Diye mırıldanarak tip'e mührü basacagim günü iple çekiyordum. Fakat son zamanlarda sosyal medya analizlerinde yurt dışında Tip'e oy vermenin AKP'ye koltuk kazandırma ihtimallerinin daha yüksek olduğuna dair şeyler görüyorum. Yeni seçim sisteminde her gün kafam karışıyor desem yeridir.

Akp nefreti mi, tip sevgisi mi ikileminde akp nefreti ağır basıyor maalesef. İstiyorum ki 1 vekil bile fazla çıkarma ihtimalleri varsa bu ihtimal düşsün. Gerekirse yıllardır CHP'ye verdiğim oyumu yine CHP'ye verebilirim. Kendi ulkemde yaşama lüksümü bile elimden alan bu zihniyet ne kadar gucsuzlesirse o kadar iyi benim için.

Velhasıl Erkan Baş yurt dışı oyları boşa gitmiyor, bir oy bile bizim için çok önemli diyor; sosyal medyada başka şeyler dönüyor. Bu işin aslını astarini düzgün bir şekilde bana anlatabilecek olan var mıdır acaba?

Cevaplar için teşekkür ederim.

 
Bu konu hakkında sıfır bilgim var ama yani mantıklı düşünüp çıkarım yapınca Erkan Baş kendisine yaramayacak oylar için neden "bize verilen oylar boşa gitmiyor" desin ki, yani sen ben bu seçim sistemini anlamıyoruz ama Erkan Baş yoldaş birey eminim ki anlıyordur ve böyle bir açıklama yapıyordur, yoksa boşa gidecek olsa ve bunu bilse oyları kendi partisi yerine Millet İttifakı'na atılması yönünde bilgilendirirdi. Sosyal medyanın Rende Bina Birlikleri böyle spekülasyonlar çıkarabilir normal yani.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (29.04.23 13:10:56 ~ 13:14:39) 
ben de tipe oy verecegim. öbür türlü hic oy vermeyecektim. beni heyecanlandiran baska bi parti yok su an.
chp de her yerde secime girmiyor.

  • sonsuz  (29.04.23 13:20:21) 
"Milletvekili seçiminde ise yurt dışı seçmenlerin oyları, Türkiye'deki illerin seçmen sayısı ile partilerin aldıkları oy oranlarına göre, il seçim çevrelerine dağıtılıyor. Bunun hesaplanması için, yurt dışında kullanılan geçerli oy sayısı yurt içindeki geçerli oya bölünerek önce katsayı saptanıyor. Daha sonra da bu katsayı her ildeki geçerli oy ile çarpılıp ilave edilecek yurt dışı oy miktarı bulunuyor. Bu da o ildeki geçerli oylara ekleniyor. Yurt dışı oydan o seçim bölgesindeki partilere dağılım da partilerin yurt dışında aldıkları oy oranında yansıtılıyor.

Bir örnekle anlatmak gerekirse: Yurt dışında kullanılan geçerli oy sayısını 1 milyon 500 bin olarak aldığımızı düşünelim. Türkiye'de kullanılan geçerli oyun da 50 milyon olduğunu varsayalım. Bu durumda 1 milyon 500 bin, 50 milyona bölünerek, katsayı olarak 0,03 elde ediliyor. İstanbul'da 10 milyon geçerli oy kullandığını varsayarsak, 10 milyon 0,03 ile çarpılıyor ve 300 bin sonucu ortaya çıkıyor. Bu 300 bin oyun İstanbul'da seçime giren partilere dağılımı ise yurt dışında aldıkları oy oranı ölçüsünde hesaplanıp, hanelerine ekleniyor." www.dw.com
  • austra  (29.04.23 13:22:39) 
Yurtdışında kullanilan milletvekili oyları çok çok az etki yapıyor ama çok yakın kalan adaylar arasında etki yapabiliyor mesela 2018 seçimlerinde sadece 2 vekilliğin değişmesine sebep olmuş tr.euronews.com


  • austra  (29.04.23 13:28:09) 
Edmond, biz çok yeni taşındık yurt dışına. Benim yurt dışı bağım hep var ama yıllardır Türkiye'de yaşıyorum. Dolayısıyla neyin ne olduğunu gayet iyi biliyorum aslında. İstanbul'da olsak üçüncü bölge secmeniydik, o durumda Erkan Baş'a gönül rahatlığıyla oy verebilirdim yine.


  • fraise  (29.04.23 13:38:09) 
Dogru bir karar olmama (oyun bosa gitme) ihtimalinin varligindan dolayi bile chp'ye verilir.


  • unidentified floating object  (29.04.23 13:38:26) 
  • kanatlı kontun müşfik öpücüğü  (29.04.23 13:50:37) 
bence doğru değil. doğrudan bölgesinde olsan evet verilebilir ama oylar oranlanıp şehirlere ekleneceğinden çok cüzi bir etkisi olur. ama chp, iyip veya hdp için daha fazla etkili olur


  • paintov  (29.04.23 14:03:13) 
yurtdışındakilerin güçlü partiye vermesi daha mantıklı görünüyordu, birkaç arkadaş link de vermiş.

Bu arada siyasi kim olursa olsun güvenmeyin bence, Erkan Baş da, İnce de, Sinan Oğan da oyunuz boşa gitmiyor bir mesaj veriyorsunuz meclise insan sokuyorsunuz falan diyor. Onların bakış açısı farklı. Ben normalde Chp'ye vermek istemiyordum (Türkiye'deyim) ama meclisin Akp'de olması ikinci tur için de büyük risk, Akp dağılmazsa bir iki yıl sonrası için de büyük risk.(erken seçim vs) O sebeple...
  • nhk ni youkosu  (29.04.23 15:55:44 ~ 15:56:18) 
bir kaç tane seçim bölgesinde iddiası olan partiye vereceğin oy 81 ile dağılacak. artık rize'ye mi gider konya'ya mı gider bilemem.

erkan baş'ın dediğinin olması için ysk başkanının tek tek sizi arayıp "ustam sen tip'e vermişsin, tip istanbul 2.bölgede hem iddialı hem de vekilliği aldı alacak senin zarfı oraya ekliyorum" deyip eklemesi gerekir; ki yok öyle bir dünya. 55 ülkeden toplanan tüm oylar hesaplanır 81 ile dağıtılır. açıp bakacaksın 81 ilde en çok hangi parti seçime gidiyor. cevap akp-chp.

akp-chp harici çoğu oyunuz çöpe gidecek yüksek oranlarda. ben iyip'e vermek isterdim ama van'a giderse ne yapayım ben o oyu? ama chp'ye verirsem şırnak'ta da diyarbakır'da da trabzon'da da konya'da da chp'ye +1 haneye yazılır. hatta buralarda chp ilk defa şansını arttırdığı için iyi de olur gibi.

y.dışı milliyetçiler akp veriyorlar bu yüzden mhp'ye oy gitmeyecek gibi. stratejik davranın. stratejik davranmak y.dışı seçmen için avantaj hatta.
  • avatar is back  (29.04.23 16:38:50 ~ 16:41:32) 
Yurtdışı oyları özelinde büyük partilere verilmeyen oylar ne yazık ki boşa gidiyor.
Ben de Türkiye'de olsam TİP'e verecek olsam da artık burada CHP'ye vereceğim. Zira yoksa oyun biraz olsun işe yaramasının tek yolu bu gibi.

  • yeninesiltupcu  (29.04.23 16:47:55) 
ben olsam tip'e verirdim. hiçbir oy boşa gitmez. eğer tip herhangi bir ilde milletvekili çıkarma iddiasında ise en azından o ildeki oylarına katkısı olur. 1>0. sadullah ergin'e faydası olacağına erkan baş'a faydası olsun.


  • faberkastelli  (29.04.23 17:16:29 ~ 17:17:27) 
tabi ki matematiksel olarak chp'ye vermek daha avantajli. bunun tartisilmasi abes. matematik ortada. erkan bas'in cevabi da tipik politikaci cevabi, adam partime oy vermeyin diyecek degil.


  • antikadimag  (29.04.23 17:18:55) 
Tip için en doğru hamle CHP listelerinden girmekti.

Şu anki seçim sistemi milletvekili seçiminde herkesin bir partiye abanmasını gerektiriyor. Şurada anlatılıyor:
evrimagaci.org

İktidarı destekleyen herkes AKP'ye oy verecek. Onlar öyle bir avantaj yakalayacak.

Ama muhalefet çok bölük pörçük. Kimi CHP'ye, kimi İYİ PArti'ye, kimi sol ittifaklara oy verecek gibi duruyor. Bu da belli bir oranın altında kalan partilerin oylarının aslında harcanması demek.

TİP'in şu anda oy oranı %1 civarında. Hadi zorlayalım %2 olsun. Kanıt:
tr.euronews.com

Yani birkaç bölge dışında TİP'e verilen oyların çoğu bir milletvekiline dönüşemeyecek gibi bu sistemde. Sonuçta meclis çoğunluğu da önemli. Meclis çoğunluğunu sağlayamadan kılıçdaroğlu seçilirse birçok sıkıntı yaşayabilir.

Hatta şöyle bir öngörü var, seçim ikinci tura kalırsa, meclis çoğunluğu iktidardan yana olursa, ikinci turda oyları etkileyebilir bu durum.

Erkan Baş günün sonunda bir siyasetçi. Haliyle o da oy devşirme peşinde.

Muhalefet partileri maalesef yine bu romantik idealizmleri yüzünden saçma sapan işler yapıyorlar ve yine pragmatist yaklaşamıyorlar konulara. İnşallah bu yaklaşımlar yüzünden yine hüsran yaşatmazlar. Matematik çok net çünkü.
  • anten  (29.04.23 19:50:23 ~ 19:50:52) 
geçen gün muhalefete vatan haini diyen trol burda tipe oy ver diye akıl veriyor lölll.

soruya cevap yeterince açıklanmış zaten. erkan baş partime oy vermeyin diyecek değil +1, hem de ne kadar bir kitlesi var bunu belirliyordur bir taraftan, sonuçta ilk kez seçime giriyor.
  • pide  (29.04.23 22:32:56) 
Gönül tip'e vermem isterdi ama her yerde seçime girmediği için oyumuz boşa gitmiş olmuyor ama yeterli etkiyi yaratmıyor gerekçesiyle tavsiye etmiyorum siyaset bilimci olarak. Birçok meslektaşım da benzer gerekçeyi ileri sürüyor. Chp ya da yeşil sol parti secenekleri daha etki edecek secenekler.
Bu arada, yurtdışı oylar etki etmiyor diyenlere bir örnek; 2018 seçiminde Ankara'da, Veli Sacilik 1800 oyla mv. Olamadı. Böyle çok küçük rakamlarla kaybedilen, akp'ye kalan cok sayıda vekili engelleyebilirsiniz.

  • anjepotre  (30.04.23 08:30:30) 
Herkese teşekkür ederim. Gönül tip dese de CHP'ye oy vermek daha mantıklı olduğu için öyle yaptık. Umarım tip yurt içinde güzel bir ivme yakalar.


  • fraise  (30.04.23 14:04:51) 
@fraise, hayirlisi olsun ülkemiz icin


  • sonsuz  (04.05.23 12:04:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.