[]

Türk Lirası nasıl değer kazanır?

Arkadaşlar şu an dünyada en değersiz para birimleri içinde ilk 5'e girer gibi TL peki ya değer kazanır mı yoksa bizim alım gücümüz mi artması gerek artık japon yeni gibi mi olacak.




 
aksine dolar bastırıldığı için değerli şu an, asgari ücret neredeyse 450 dolar yapıyor, TR için şu anda çok.


  • ted  (26.04.23 18:31:33) 
"artık japon yeni gibi mi olacak"
dostum kacirdin galiba 2000'lerin basinda zaten liradan 6 sifir atildi. istenirse su an da 3 sifir atilir, 1 lira = 50 dolar olur. bu kurun tek basina bir espirisi oldugunu dusunmen garip. "degerli/degersiz para birimi" diye bir sey yok, uretken ve buyuyen ekonomi var. turkiye'de de insan kalitesi dusuk oldugu icin de gelismis ulkelere kiyasla kur bunu uzun vadede hep yansitacak, yer altindan 1000 trilyon dolarlik falan petrol bulmadigi surece.

  • hot potato  (26.04.23 18:51:49 ~ 18:52:34) 
try zaten şu an %23 civarı değerli. 24 lira olursa usd/try o zaman normal seviyesi der ve 22'lere gerilirse "tl değerleniyor" deriz. bunun içinde cari açığın kapanması gerekiyor.

japon yeni kısmını anlamadım rakamsal olarak büyük mü olacak demek istiyorsun sanırım. onun hiç bir anlamı da manası da yok.
  • avatar is back  (26.04.23 19:07:06) 
tl zor deger kazanir, tl'nin tek derdi duzgun ve stabil bir fiyatlanma. bundan sonrasi icin gelenlerin yapacagi tek sey alim gucunu arttirmak olacak senin de dedigin gibi


  • bay b  (26.04.23 19:14:05) 
Dünyada genel talep gören kaynakların üretimi (petrol, altın, diğer değerli madenler, doğalgaz) bu işlerin başında geliyor sanırım.


  • diyecevaplandı  (26.04.23 19:19:54) 
Aslinda buna sebep olan bircok problem var.

Halkin durumunu ben kaynayan kurbagaya benzetiyorum. Kurbağayı soğuk su dolu tencereye atıp, suyu da yavaş yavaş kaynatmaya başlarsanız kendisini bekleyen sonu algılayamaz.

2015'ten beri duzenli olarak zenginlerin Turkiye'den ayrildiginin haberleri yapildigini gormussunuzdur. Bazilari olani biteni, toplumsal degisimi daha erken gorup, baska ulkelere yelken acti. Tabi yanlarinda paralarini da goturduler. Kayirmaciliktan artan otoriterlesmeden korkup gittiler. Yani sermaye Turkiye'den cikti. Bu durum Turk lirasinin deger kaybetmesinin sebeplerinden biri. Sermayenin Turkiye'yi terketmesi gibi bir ifade kullanarak genelleyebiliriz.


Beyin gocu yine onemli bir etken. Mesleki acidan cok iyi egitim almis, cok iyi yetismis kisiler de Turkiye'deki durumdan dolayi ulkeyi terketti. Bu grup Turkiye yerine baska ulkeleri kalkindiriyor su anda. Sacma sapan siyasi meselelerle ugrasmamayi tercih eden bu grubun gidisi ulkenin kalkinmasini yavaslatti.

Ekonomi politikalarindan bahsetmeye gerek bile yok. Faizlerin dusuk tutulmasi icin 128 milyar dolar... tartismalarini duymussunuzdur.

Mesela ben Kanada vatandasiyim. Turkiye'de is yapmaya cekiniyorum ya da Turkiye'de bankada para tutmak konusunda rahatsizlik duyuyorum. Bir gece bir kanun cikar bundan sonra dolarlarinizi size sadece lira olarak verecegiz diyebilirler... Bunu da guven ortami olarak genelleyebiliriz.

Yaratilan korku ortami... Depremden sonra kisa da olsa bir haberciye konusan bir depremzede saglik calisaninin videosu vardi. Yardim gelmedigini, kimsenin olmadigini falan soyluyordu. Gordunuz mu bilmiyorum. O kizcagizin evine polis gidip tutanak imzalatmis polisler...Sadece kucuk bir gazete haberi gibi gorunse de aslinda cok ciddi bir durum bu.

Turk lirasinin degerlenmesi icin bu durumun degismesi gerekli.
  • thetruenorthstrongandfree  (26.04.23 20:02:06) 
Türkiye'de 85 milyon insan yaşıyor 14 milyon kişi çalışıyor, yani 1 kişi çalışıyor 6 kişi yiyor. Bu ABD ve Avrupa'da hatta Asyada çok farklı, genelde oran 1:3 falan.

Bu çalışan 14 milyon kişi ne kadar üretken olabilir ki Türk lirası değer kazansın? Çip mi yapıyor bu 14 milyon kişi? Robot mu yapıyor?

Bu kadar az çalışan varken Türkiye yurtdışından ithalata muhtaçtır, hükümet ise Türk lirasını bol keseden dağıttığı sürece yurtdışındakiler Türk lirasını istemez. Haliyle Türk lirası zaman zaman yükselip alçalsa da uzun vadede değersizleşmeye mahkum.
  • bk  (27.04.23 11:36:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.