[]

Yürüyüş - kilo vermeye yardımcı olur mu?

100 kiloya dayandım malesef. hem kondisyonum olmadığı için, hem de aşırı ağır olduğum için (dizlerim zorlanıyor) koşu tarzında kardiyo yapamıyorum. yaptığım zaman kendimi sakatlama ihtimalim çok yüksek, dizlerime çok büyük baskı geliyor.

neyse, 2 gündür hem köpeği dolaştırmayı bahane hem de "belki yardımcı olur" diye yürüyüşlerimi uzatıyorum.

sabah 6.30da 1 saat, öğlen 1'de 1 saat, akşam 7de 1 saat yürüyüş yapıyorum.
yürüyüş tempom genelde 5-5.5km arası. yani günde 15km civarı yürümüş oluyorum.

diyete de başladım, tek öğün + 3-4 saat sonra bir avuç kuruyemiş veya yoğurt tarzında yapıyorum diyeti de.

neyse.
bu yürüyüşlerin bir faydası olur mu kilo vermeme?
apple watch'a göre her yürüyüşümde 400 küsur kalorim gidiyor -her 5km'de- (aktif kalori olarak 550). ne kadar doğru bilgidir bilmiyorum.

en azından ilk etapta 7-8 kilo verebilirsem, kendi ağırlığımı daha taşıyabilir hale gelebilriim diye düşünüyorum.
şınav, mekik falan da denemeye başlayacağım bu sürede.

sırf bu şekilde kilo verebilir miyim?

 
Tabi ki verirsiniz. Eğer başka bir sağlık sorunu yoksa kilo vermek temelde kalori açığı yaratmakla alakalı. Günlük olarak aldığınız kalori, harcadığınızdan düşük olduğu sürece vücudunuz mevcut enerji depolarını kullanacaktır. Önemli olan sürdürülebilir ve sağlıklı bir sistem kurmak. Kendinizi hem sportif hem de beslenme açısından aşırı zorlamadan başlamanız iyi olmuş. Bir süre devam edip faydalarını görmeye başladıkça zaten daha motive olur, gerekirse daha yoğun bir aktivite temposu yakalarsınız. Şimdiden iyi şanslar.


  • salihdt  (23.04.23 10:28:46) 
Yürüyüşün çok etkisi olmaz, kardiyoda harcanan kaloriler %90 oranında kaslardaki şekerden gider, çünkü hareket ederken kullanılan enerji kaynağı şekerlerdir. Daha sonra yediğin tüm karbonhidrat içeren ürünlerle o kalorileri tekrar yerine koyarsın. Bi kayıp yok yani. Yağ kaybının temelini kalori açığı oluşturur. Yani günlük 250-300 gram kalori açığı oluşturursun, vücut o açığı kapatmak için vücut yağlarını harcar, sen de bu şekilde toplamda 7000 kalori açık verdiğinde 1 kilo yağ kaybetmiş olursun. Ayrıca o saatle hesaplanan kalori tüketimi çok gerçekçi değil, sen onu her zaman en az üçte bir daha az düşün.

İkincisi, bahsettiğin sistem çok dandik. Yani bu kadar kalori düşürerek kilo verdiğinde yağ ile birlikte büyük oranda kas da kaybedersin. Yani 1 kilo yağ yaksan 2 kilo kas kaybedersin, kas kaybedeceğine şişman ol daha iyi. 1 kilo yağı 1 ayda verirsin ama 2 kilo kası belki 1 senede yerine koyamazsın. Böyle diyetler yapmak yerine alman gereken toplam kaloriyi hesapla, bunu karbonhidrat + protein + yağ olarak makrolara ayır ve toplam kalorinin 250-300 kalori altında beslen. Ayrıca yağ kaybederken sistem kas kaybetme eğilimine de girer. Bunu minimumda tutmak için ağırlık çalışması + yüksek proteinli bir diyet öneririm. Çünkü senin yaptığın şeyi sen en fazla 2 hafta yaparsın, sonrasında "ya aman ya" deyip poğaçaya gömülürsün. Bu hep böyle olmuştur hep böyle olur. Ben %12 yağ oranıyla diyet yaparken 2000 kaloriyle başlıyordum diyete öyle söyleyeyim. En iyi diyet sürdürülebilir diyettir.

Üçüncüsü, yürüyüş yapmayayım mı dersen yap tabii, fitness kapasiteni artırır daha sağlıklı olursun.
  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (23.04.23 10:43:58) 
çevremdeki kilolularda işe yaramadı. tam tersi daha çok iştahını açıyor daha fazla kilo alıyorsun demişti birisi. her şeyin başı irade yaa, boğazına dur diyecen hepsi bu. akşamdan sonra nokta. yeme içme bitti.


  • sanemz  (23.04.23 10:53:11) 
kilo vermenin yöntemi kalori açığı oluşturmak. 7700 kalori 1 kiloya denk geliyor.

yediklerinize dikkat ederseniz (günlük toplam günlük harcadığınız kaloriden daha az kalori almak) kilo verirsiniz.

yürüyüş yapmak da harcadığınız kaloriyi arttırdığı için tabii ki faydalı.

ama tek başına yürümek ya da başka herhangi bir spor koşu vs. tek başına garanti kilo verme yöntemi değil.

ben de yaklaşık 100 kilo civarlarındayken yaklaşık 1 yıl düzenli kardio ve ağırlık spor spor yaptım. ama yediklerime, kalorime vs. dikkat etmiyordum. hatta daha çok kalori harcadığım için daha çok acıkmaya ve daha çok yemeye de başlamıştım. ve 1 yılın sonunda güçlendim, kondisyonum arttı vs. ama kilom ve vücut şeklim aynı duruyordu :)

sonra gerçekten kilo vermeye karar verince kalori sayma, yediğim her şeyi kaydetme olaylarına giriştim. spor da yapmıyordum o sırada. 100 kilodan 88 kiloya düştüm. günlük 550 kalori açığıyla (ki bunu başarmak kolay) ayda 2 kilo verilebiliyor.
  • king lizard  (23.04.23 11:00:37) 
Sadece yürüyerek 40 günde 16 kilo verdiğim oldu. Günde 20bin adım attım ve yediğime dikkat ettim.

Verilmez diyenler neye göre diyor bilmiyorum ama ben kendi tecrübeme göre diyebilirim ki çok güzel veriliyor.
  • armagan abanuz  (23.04.23 11:05:41) 
yürümek kilo verdirmez. kalori açığı kilo verdirir.

yürüyüş kardiyo sistemini iyileştirir. yani kalbin daha rahat kan pompalar, dokularında sıvılar daha iyi dolaşır.

o yüzden yürüyüşün tadını kaçırmadan evvel diyetini çözmelisin. kilo başına 1,5 gram protein önemli. tdeecalculator'dan yaklaşık cutting kalorini hesaplarsın. hatta orada makrolarını da yazar. başlangıç için iyi bir nokta.

iyi beslenme ile kilo verirsin çok rahat. yürüyüş kardiyodur.
  • alperz  (23.04.23 11:27:18) 
aslında bahsettiğim şey yürüyüşten oluşan kardio kilo veririr miydi.

yani apple watch 5km başına 400 kalori gösteriyor, günde 1200 kalori harcıyor olabilir miyim yürüyüşle? yoksa bu veriler hatalı mıdır?

çünkü 2000 kaloriyi duran halimiz yakıyor, 1200 kaloriyi yürüyüş yakıyorsa. 3200 kalori. günlük 1500 kalori açığı yaratmak imkansız gelmiyor bu haliyle. ama veriler ne kadar doğru?
  • tchuck  (23.04.23 11:53:27) 
günde 1 saat tempolu yürüyerek ve yediklerinize dikkat ederek çok güzel kilo verilir. 132'den 105'e bu şekilde 3 ayda düştüm. ama disiplinli yapmak şart.


  • calmdown  (23.04.23 11:54:48) 
her gün 15 kilometre yürürsen bir yerden sonra dizin, kalçan ve ayak bileklerin sakatlanır.

hele bunu bir de tabanı destekli bir spor ayakkabı ile yapıyorsan daha büyük sorunlar yaşarsın.

önce diyeti çöz. yürüyüş ana yemeğin yanındaki salata gibi olur.
  • alperz  (23.04.23 11:57:09) 
Yalnızca yürüyerek günde 1 öğünlü, kalori açığı olan bir diyete girersen kaslarını koruyamazsın. Kas çalışmazsan, kalori açığı verdiğinde vücut kaslar çok enerji harcıyo diye kasları bırakır.

Yürüyüşü abartmamanı öneririm. Zayıflamak için düz kardiyo yapmanın bir çok handikapı var. Öyle insanların 2 ayda verdikleri kilolara bakma. Kilo verip, tekrar almaya meyillenmemek için hormonlarını vs de ona göre bir sistemde tutman lazım. Boğazı tutmak yalnızca iradene bağlı değil, hormonal de bir şey. Vücut sana ye diye ısrar ederken iradene güvenemezsin.

O yüzden kardiyoyu sal, kas çalış, güzel beslen, bir miktar da kalori kısıtlaması ama çok değil.
  • zimbirik  (23.04.23 14:09:45) 
doğrudan yardımcı olmaz fakat bu gibi şeyler insanın düşünce şeklini etkileyip hayatını da buna göre düzenlemesine yardımcı oluyor bütüncül bir değişime katkı sağlıyor o yüzden faydalı


  • freebird5406_2  (23.04.23 14:42:30) 
Bisiklet.


  • Jazz  (23.04.23 17:37:56) 
Bir ara 110 kiloya dayandım pandemide. Yürüyüşe başladıktan birkaç ay sonra 93'e düşmüştüm. Geçtiğimiz aylardaki çalışma düzeninden yine kilo aldım ama bu sefer o sayılarda değil. Yine yürüyüşe başladım. Düzenli değil ama arada aralıklı oruç ve karbonhidratı azaltmak ve işlenmiş şekeri sıfıra yaklaştırmak da yardımcı oluyor epey. Bu arada haftada -imkanım olduğu sürece- 4-5 gün civarı yürüyorum. Yürüyüşlerim de 10km civarında. Bu, beni zorlayan bir mesafe değil, daha devam da ederim ama canım sıkılıyor bir de yürüyüş tempolu da olsa 10km demek yaklaşık 1,5 saat sonuçta.

Bu arada 191 cm boyundayım. 110 kg olunca ulaşımı yuvarlanarak sağladığım düşünülmesin. Ayrıca 92-93 de normal kilo haliyle. Yani işe yaradı.
  • nawar  (23.04.23 18:01:07 ~ 18:02:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.