[]

türkiye'de ziyaret etmeye değer mezarlık var mı?

"ne alaka" diyenler olabilir. zamanında arkadaşımla lviv'deki liçakiv mezarlığını ziyaret etme şansımız olmuştu ki yolu düşen herkese tavsiye ederim. bakın ben inançsız insanım. oraya gidene kadar affedersiniz gtümüz çıktı bizim, ayakta duramıyorduk. kapısına kadar geldik, büfeden kahve aldık, "geri dönsek mi" diye düşündük; hani daha içeri girip gezmesi ve geri dönmesi imkansız geliyordu.

yalnız oraya girince öyle rahatladık ki resmen ruh olup uçtuk. arkadaşım da aynı fikirde. hani yalnız olsam diyeceğim ben çok sapıttım ama yok. ki kendisi bana kıyasla çok daha rasyonel, makul, dengeli birisidir. oradaki hikayeleri okumak, o kadar "ölü"nün arasında saatlerce dolaşmak yıllar sonra bile asla unutamadığım, müthiş etkili bir anı olarak kaldı aklımda.

benzer tarzda türkiye'de gidilip görülebilecek mezarlık yahut şehitlik öneriniz var mı? ben işin tamamen "ölümlü" olduğunu hatırlama, hafifleme, mental öğrenme kısmındayım bu arada. kimin yattığı önemli değil. ha orada hikayeleri, fotoğrafları varsa daha iyi elbette. o daha yardımcı oluyor.

bizim mezarlıklarımız inanılmaz iç boğucu maalesef, özensiz. ama güzelleri de vardır herhalde. nerede onlar?

 
Anamgillerin evi.

Mutfak penceresi musevi mezarlığını görüyor. Çocukluğumdan beri o büyük çam ağaçları altındaki süslü, resimli taşlarda garip bir huzur buluyorum. İnsanı inanılmaz an’da hissettiriyor. Sadece rüzgar ve kuş sesi oluyor. Maalesef musevi değilseniz girmeniz mümkün değil ama :’)
  • ruhen hastayim ben  (22.04.23 21:47:53) 
lviv'deki mezarlığa ben de gittim. evet ilginç bir yer ama sizin gibi etkilenmedim ben. :)

öneri olarak da konya üçler mezarlığı diyorum.
  • naksidil  (22.04.23 22:00:24) 
Eyüp Sultan Mezarlığı güzel bildiğim kadarıyla. Aşiyan Mezarlığı da ünlü. Bence atmosfer görmek istiyorsan Çanakkale'ye git. Ben gitmedim ama hikâye arıyorsan orada bulabilirsin.


  • dissendium  (22.04.23 22:16:15) 
çanakkale'ye gittim ya, hatta orası hariç diye ekleyecektim ama vazgeçtim. müthiş ortam kesinlikle, ona sözüm yok ama zaten askeri tarih meraklısı biri olarak yeterince gördüğüm bir yer. o açıdan aslında şehitlik de kabulum elbet ama sivil mezarlıkları daha ilgi çekici buluyorum.


  • mark greg sputnik  (22.04.23 22:17:22) 
Sivil mezarlık arıyorsan aslında arkeoloji müzelerine de gidebilirsin. Kocaeli ve Sakarya'da Bizans lahitleri var. Bayağı işlenmiş lahit görünce yetkili bi abimizmiş diyorsun. Bu da farklı bir bakış açısı katabilir.


  • dissendium  (22.04.23 22:20:52) 
Karacaahmet mezarlığı
dünyanın en büyük mezarlığı.

  • deepex  (22.04.23 22:21:19) 
Aşiyan+1
Ankara - Cebeci Asri saatlerce gezmek istemiştim.
Listemde Ankara - Karşıyaka mezarlığı var.
Edit: Çanakkale de güzel.
  • Amaranta ursula  (22.04.23 22:21:38 ~ 22:22:04) 
ahlat selcuklu mezarligi gorulebilir ama o tarafa yolunuz duserse. ben gittigimde baya sasirmistim, cunku atalarimiz eski inanclari ve yeni inanclarini harmanlamislar. bir mezar tasi yapmislar sanirsin orhun kitabesi.


  • duyulmasi gerektigi kadar  (22.04.23 22:31:34) 
Lvivle kiyaslanmaz ama eskiden haydarpasa ingiliz mezarligina giderdik ilk aklima o geldi


  • ala09  (22.04.23 23:04:04) 
Antakya mezarlığı, cebeci asri mezarlığı Ankara


  • primetime  (22.04.23 23:24:49) 
Amcamın eşi Tokatlı, zamanında bu düğün dernek kıl yün işleri için Tokat'a gittiğimizde yolumuzun üstünde ahşap/tahta mezarların bulunduğu bi mezar yeri vardı, benim hayatımda gördüğüm en gizemli yerdi. Yani duruyor mudur bilmiyorum bize bunların 150-200 yıllık olduğu söylenmişti o zamanlar ve bayağı çürümeye yüz tutmuştu, çok enteresan bir yerdi.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (22.04.23 23:55:06) 
ankara karşıyaka mezarlığı 1. ve 2. kapı arası fena değil.


  • theseachange  (23.04.23 01:12:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.