[]

Fransa 64 yaş emekliliği kaldıramıyor iken biz 40 yaşında emeklilik olması?

Bunu aklım almıyor. Bizim ülkemiz bu kadar zengin mi? Devlet bütçesi bunu kaldırabilir mi, kaldıramazsa ne olur?


Teşekkürler

 
Kaldiramiyor. bu ulkede neye dokunsan zincirleme hatalarla dolu. erken emeklilik, dusuk emekli maasi, duz maaslarin dusuklugu. gecen biri tam katilmamakla beraber bir yorumunda bahsetmisti burada "bk" olabilir kullanici adi. ulkede calismadan verilen para kalemi cok genis devlet para dagitiyor gibi. o dogru iste cunku bizde bunu kaldirabilecek o zenginlerden vergi alma sistemi de yok. isvicre de sosyal yardim yapiyor ama zenginden de aliyor sosyal devletsen cark oyle doner.


  • ala09  (18.04.23 20:30:18 ~ 20:32:27) 
Bazıları emekliliği kendi ödedikleri primlerden karışlanan bir şey olduğunu sanıyor ama öyle değil, öyle olsa bir süre sonra biterdi.

Şimdi yaşlı sayısı azken bunları genç yaşta emekli edip bakabilirsiniz ama Türkiye de artık o kadar genç olmadığı için bu bitmek zorundaydı. EYT'ler seçim falan derken kendilerine bir avanta ayarladılar, o ayrı. Gençlere geçmiş olsun.


Ben başka bir rakam daha vereyim, Türkiye'de 85 milyon insan yaşıyor ama 14 milyon 500 bin kişi çalışıyor: haber.doviz.com

Oysa ki Fransa'da 67 milyon insan yaşıyor ama 28 milyon kişi çalışıyor: eures.ec.europa.eu

Türkiye'de çalışmayan ve çalışan insan oranı bu durumdayken Fransa'daki refah da mümkün değil çalışma şartları da.
  • bk  (18.04.23 21:37:15) 
Müthiş bir hata maalesef. Devlet bütçesi zaten bitik durumda, sürekli birilerine hediye para dağıtılan bir ülkede vergilerin düşmesinden bahsedilemez. Bordrolu çalışanların sırtına yüklenmiş bir yük daha maalesef.
Dünyanın hiç bir yerinde 40-45 yaşıdna emeklilik olmadığını yazdığım için yediğim küfrü tahmin edemezsin sözlükte. Aman diyeyim girme hiç o konulara.

  • roket adam  (18.04.23 21:38:43 ~ 21:39:18) 
Onlardaki sosyal yardimlar, issizlik, cocuk, kira yardimi vs de bizde yok ona bakarsan. Ordan dengelenmis oluyor.


  • freedonia  (18.04.23 22:31:51) 
(bkz: türkiye'nin asla düzelemeyecek olmasının sebebi)
bir tanesi bu.

Nüfusun azalması veya sabit kalması, çalışan kişi sayısının ve refahının artması lazım, tam tersi oluyor. bk'nın dediği gibi zaten az kişi çalışıyor, bir de %40 küsuru asgari ücretten çalışıyor. İşimiz çok zor.
  • nhk ni youkosu  (18.04.23 22:48:22) 
Ülke bunu kaldıramazsa batar, iflas eder.
Lübnan örneğine bakabilirsiniz.

Elbette biz Fransa'dan daha zengin değiliz. Ama siyasiler oy almak için böyle sözler verip kanunlar çıkardılar.
Yanlış da olsa devlet verdiği sözü tutmak zorunda, yoksa inandırıcılığı olmaz. Bundan sonra çıkacak kanunlara, sözlere nasıl inanalım?

Erken yaşta emekli olmak dışında bir de "dul yetim aylığı" konusu var benim aklımın almadığı.
En kötü senaryoda diyelim ki bir erkek 20 yıl çalışıp 40 yaşında emekli oluyor. 70 yaşına kadar yaşıyor. Onun "yetim" ve evlenmemiş kızı babası öldüğünde diyelim ki 40 yaşında olsun o da 70 yaşına kadar yaşar ve evlenmezse o emekli maaşını (sanırım yarısını) alıyor ölene kadar.
Bu durumda 20 yıl prim ödeniyor, 45 yıl maaş ödeniyor (kızının 30 yıllık maaşını 15 yıl olarak hesapladım) Maaş dışında elbette sağlık hizmetleri vs. var ama onu hesaplamaya katmadım.
Asgari ücretin SGK primi şu an 1551 TL. En düşük emekli maaşı 7500 TL.
Bu hesaba göre 372 bin TL prim ödeyen kişi için 4 milyon TL maaş ödeniyor. (Bu yaptığım hesap doğru mu?)


Umarım bir gün düzelir. Emeklilik yaşı uzun süre önce 60-65 civarına çekildi. Bu EYT, eski sistemin son kalıntısı. Belki ondan sonra biraz toparlanmaya başlarız. Fakat bu sırada da insan ömrü uzuyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz summerof69?
  • michael_knight  (19.04.23 08:24:29 ~ 09:31:16) 
Ben artık emekli maaşına yaşlılık aylığı, vatandaşlık aylığı gözüyle bakıyorum.

Yoksa hem bu kadar az emekli maaşının hem bu kadar erken emekli maaşının bir mantıgı yok.

geç yapıp çok emekli maaşı vermek yerine erken yapıp az emekli maaşı veriyorlar.
  • liberal  (19.04.23 09:24:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.