[]

Kadir gecesi oruc

Evet arkadaslar, yine dinibutun bir soru ile karsinizdayim. Kadir gecesi icin oruc tutmak istiyorum, yarin oruclu mu olmaliyim yoksa sali mi?




 
"Kadir Gecesi tam olarak hangi gün?
Ramazan ayının 26. gününde idrak edilecek olan Kadir Gecesi tarihi bu yıl 17 Nisan 2023 Pazartesi gününe denk gelecek"

Demek ki pazartesi günü oruç tutacaksın. Salı gününün kadir gecesiyle teknik olarak bir ilgisi olmuyor zaten bu bilgi ışığında.
  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (16.04.23 23:55:34) 
kadir gecesi net tarih bilinmiyo bence iki gun de tutabiliyorsan tut


  • ala09  (17.04.23 01:12:37) 
Ya aslında belli değil de son 10 gün içinde herhangi bir gün olabilir şeklinde belli değil, yani hadisler son 10 gün içinde bir gün olabiliyor diyor son 10 gün içindeki tek tarihlerden biri olabilir diyor, o iş karışık yani, ekstra tutarsan da net tarihi tutturamama ihtimalin çok yüksek. Yani bu durumda 3 seçenek var ya son 10 günü komple tutup aralarından biri kadir gecesi gibi kabul etmeli ya son 10 gün içindeki tek sayılarından birini kadir gecesi kabul etmeli ya da ramazan ayının 26. gününü İslam dünyası ortak bir kararla kadir gecesi kabul etmiş sanırım bu durumda bu tarihi temsilen kadir gecesi kabul etmeli.

Yani ben ateistim bu arada çok ilgim yok bu konuda sosyal olarak biliyorum, daha net bilgisi olan illa ki vardır.
  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (17.04.23 01:22:48 ~ 01:24:41) 
kadir gecesinin tarihi onemli degil, sen o gunu kadir gecesi bilip ona gore niyetleniyorsan allah sana niyetine gore karsilik verecektir, gerisi teferruat bence.

galiba mevlana'ya ait 'her geleni hızır, her geceyi kadir bil' diye bir soz var.
  • duyulmasi gerektigi kadar  (17.04.23 04:23:41) 
Şimdi buraya dikkat . Hangi il olursa olsun sadece namaz vakitleri değişecektir varsayılan olarak Ankara olsa da kadir gecesi Türkiye'nin her yerinde tarih olarak olarak aynı malum olduğu üzere:
kurul.diyanet.gov.tr
17 Nisan pazartesi akşamından sonra kadir gecesi oluyor.
18 Nisan salı günü ise bu mübarek gecenin gündüzü oluyor.

Çünkü İslam'da gece, gündüzden önce gelir. Mübarek diğer kandil geceleri bittikten sonra da ona hemen ardından bağlı olan gündüz vakitleri de aslında çok önemlidir.

Bu sebeple,
Bu pazartesi ve salı oruçlu olmanız daha güzel olur. Öğleye namaz vaktine yaklaşık bir saat kalasıya kadar, orucu bozan her hangi bir şey yapmadıysanız şu an hemen niyet edebilirsiniz.

İslam alimlerinden özellikle Ramazan'ın son 10 günü içinde kadir gecesinin bulunduğuna ve alametlerine dair farklı rivayetleri var.

İmsakiyede belirtilen gün genel manada bir tespit değil ama yüzde yüz kadir gecesi o gündür diye bir şey yok.

Bu belirsizliğin sebeplerinden biri de son 10 gün içinde kişinin azim ve gayretle daha çok ibadet ve diğer hayırlı amellerle meşgul olunması gerekiyor ki net olarak tam zamanı bilinmese de her halükarda Kadir gecesine denk gelmek söz konusu.
  • diyecevaplandı  (17.04.23 07:17:42) 
1. İslamda gece önce gelir gün devamıdır. Bu sene için belirlenmiş gün 17 nisan pazartesi gecesi dolayısıyla sabahı salı günü oruç tutmanız gerekir. (Bu soruya net cevap)

2. Ancak kadir gecesinin vakti net belli değildir, son on günde tekli gecelerde arayın buyurmuş peygamberimiz. Nasibini yakalamak için çaba gösterenlerin çabasının karşılığını alması için böyle bir durum var, kim daha gayretli ise o mükafatı yakalayabilecek.

3. Her geleni hızır her geceyi kadir bil derken kastedilen sen bir geceye kadir diye niyet et gerisi teferruat diyemeyiz. Çünkü bu sözde anlatılmak istemilen şey her geceyi kadir gecesiymiş gibi geçir demektir. Yani son on gündeki gecelerden hangisi kadir bilinmez, o nedenle hepsini kadir gecesi gibi ibadetle geçir ki o zaman mutlaka bir geceyi tutturmuş olursun diyedir. Bu nedenle teferruat demek bu durum için uygun değildir.

4. Bu da bir örnek olsun. Kadir gecesi neden böyle sırlı?
Diyelim önünüzde bir kapı var, kurtuluş kapısı diyelim. Ancak açabilmek için özel yakut taşlı beş dişli anahtarını bulmak lazım. Anahtar bulununca da ancak dolunay gecesi sabah dolunayın batma vaktinde açılıyor.
İşte kadir gecesi de böyle, bir tür kurtuluş anahtarı bu nedenle hem anahtarı bulmak hem vakti denk getirmek lazım ki açılabilsin kapı.
Bu bir film olsaydı kahramanlar bunun için mücadele ediyor olurlardı ve gümüş anahtar da yeter, beş değil üç diş tamamdır, dolunayı salla akşam açarız diyemezler, her kuralı tam olarak yerine getirebilmek için uğraşırlardı.

Bizler de aslında dünyada hayat sahnesinde bir filmdeyiz
  • epitaf  (17.04.23 08:12:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.