[]

Seçim sistemi

Tüm oyların ülke genelinde toplanarak her partinin oy sayisina bölünmek suretiyle MV sayısının belirlendiği bir sistem var mı? Varsa adı nedir, bu sistemin artıları ve eksileri nelerdir?

Örnek olarak a partisi 20 milyon b partisi 15 milyon c partisi 10 milyon d partisi 5 milyon diğer partiler 10 milyon oy aldı ülke genelinde.

60 milyon oydan 600 vekil çıkarılacak.

Partiler sırasıyla 200 - 150 - 100 - 50 - 100 vekil çıkarmış oldu.

 
Nispi temsil
Sirbistan

  • songforsomeone  (15.04.23 13:27:02) 
Nispi temsil yanıtı tam doğru olmamış sizin sorduğunuz şey seçim bölgesiyle ilgili, nispi temsil ya da çoğunluk sistemi bölgedeki vekilliklerin nasıl dağıtılacağıyla ilgili. Yani bir seçim bölgesinden (örnekteki gibi) 600 vekil çıkacaksa, çoğunluk sisteminde en yüksek oyu alan parti 600 vekili de alır. Nispi sistemde ise oy oranlarına göre dağıtılır. 1960 öncesi çoğunluk sistemi vardı bizde, Demokrat Parti %50-60 arası oyla Meclisin %90'ını alıyordu bu sayede.

Ülke seçim çevresi deniyor sorduğunuza. Tek uygulaması olduğunu sanmıyorum, tamamlayıcı olarak uygulanıyor olabilir. Bizde 1965 seçimlerinde uygulandı tamamlayıcı olarak, milli bakiye sistemi deniyordu. Mv'ler seçildi artık oylar ülke seçim çevresinde dediğinize benzer şekilde dağıtıldı.

Dar bölge uygulamasında mesela her vekil için bir seçim çevresi kabul edilir. 600 vekil çıkacaksa ülkede 600 seçim çevresi vardır. İngiltere böyle mesela.

Tüm ülkeyi tek bir seçim çevresi olarak kabul etmek pek mantıklı değil, bölgelerden temsilciler de gelmeli. Ama milli bakiye sistemi iyiydi cidden. 600'un hepsi olmasa da 100'ü ülke seçim çevresinden bu şekilde seçilebilir, insanlar istediği partiye oy verebilir bu şekilde. Ama bizim anayasaya aykırı kabul ediliyor bu ülke seçim çevresi, çünkü anayasada mv'lerin "seçildikleri bölgeler" diye bir ibare var, belli bir seçim bölgesinden seçilmek şart.
  • signore  (15.04.23 23:57:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.