[]

RTS Mezunu iş için nerelere başvurabilir?

Selamlar google'da cevabı bulunabilir bir soru gibi görünüyor fakat yüzeysel rehberlik hocası cevaplarının ötesine geçemeyen sonuçlar alıyorum. Radyo sinema tv mezunu bir kız kardeşim var, mezun oldu bu sene iş arıyor linkedin'de kariyer'de falan, açık pozisyon yok diye sitem ediyor bana dün, biraz bakış açısını daraltıp belli pozisyonlarda takılı kaldığını düşünüyorum, çok da irdeleyemedim nelere baktığını.

bir de o Z kuşağı ben Y, öyle rastgele bir yere girmek istemiyor. trendyol, meşhur kozmetik markaları, bilinen kanallar vb.. gibi adı olan prestijli yerlerin medya pozisyonlarını takip ediyor ama açık pozisyon yok diyor, yorum yapamadım piyasayı bilmeden.

yeni mezun biri nasıl iş aramalı? neticede pozisyon seçme şansı yok ama başvuruyu da açık pozisyonlar üzerinden yapmaya çalışıyor acaba farklı bir şekilde mi ilerlemesi gerekiyor? firmalara mail atarak iş istemek gibi? bilemedim, yardımcı olursanız iş bulalım şu garibe hazır yeni mezun hevesi varken, evde yatmasın.

 
Reklam ajanslarının ilanlarına baksın tecrübesiz olduğu için biraz zorlanacak ama tecrübe kazanınca çevre de edinir. Ben çok denedim öyle sağlam bi cv yoksa çok büyük firmalar bakmıyor bile


  • olaylar olaylar  (14.04.23 19:05:57) 
Sektörün kalbinden kıçına kadar her noktasında çalışmış ve bırakmış bir abi olarak tavsiye vereyim. Öncelikle gerçekler ve hayaller ayrımını oturtması lazım. Şu anki dünyası üzgünüm ki hayal dünyası. 1994'ten 2021e kadar aklınıza gelebilecek tüm tv kanallarında, birçok klip, dizi ve sinema filminde çalıştım. Bu süre içerisinde özgeçmiş gönderip ekiplere dahil olan bir, yazıyla rakamla her şeyiyle 1 kişi bile tanımadım.

Sektörde CV'nin geçerli olabileceği 2 alan var. Birincisi yaratıcı yazarlık, metin yazarlığı, reklam yazarlığı vs. İkincisi ise teknik ekibin orta ve üst düzey pozisyonları. Mesela bir kameraman ya da montajcı cv ile iş bulamaz çok zor. Montaj şefi ya da ışık şefinin cvsi iş aramada etkili olabilir. O da istisnai durumlarda. Çünkü zaten şef pozisyonundaysanız piyasada network var demektir. Tanınırsınız. CV gerekmez. RTS sektörü fısıltıyla ilerler.

Yolun başındaki kişinin 3 soruyu net cevaplaması lazım.

1. Ben ne istiyorum? Teknik ekipte mi yer alacağım yaratıcı kadroda mı? Mesela kameraman/montajcı/ışıkçı mı olacağım metin yazarı/yapımcı vs mi? Benim gençlere tavsiyem, gelecekte üzülmek istemiyorlarsa, gelecekte de daha kolay iş bulma fırsatına sahip olmak istiyorlarsa her zaman teknik ekip.

2. Gerçekten anlamsız derecede hiyerarşik ve özlük hakları bakımından sorunlu, mesai ve maaş açısından tam bir kara delik kaos olan bu sektörde ne kadar dişimi sıkabilirim?

3. Dayılarım nerede? RTS sektöründe başlangıç aşamasında ücretsiz ya da çok düşük ücretle giriş yapabilmek için en geçerli soru bu. Sektörün içinde bir tanıdığınız ya da tanıdığınızın tanıdığı yoksa özgeçmiş göndererek çok uzun yıllar bekleyebilirsiniz. Ay demedim.
  • elestirman  (14.04.23 19:59:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.