[]

Manuel el frenini nasıl çekiyorsunuz?

Son zamanlarda ben pek ses sevmediğim için önce düğmesine basıp sonra çekiyordum ve tepede bırakıyordum. Fakat tesadüfe bakın ki geçen önüme bir video düştü. Bir sürücü kursu hocası el frenini çekerken caaaarrrttt sesini duyun diyor. Ama neden öyle olduğunu açıklamamış.

Benim yaptığım şekilde zararlı mı ki?
Zararlıysa sebebi nedir yukarıda rastgele bir yerde bırakınca dişlisi mi eziliyor acaba? Diğer türlü zaten yatağında ilerlediği için daha mı iyi tutunuyor? Bir tek bu ihtimal geldi aklıma.

 
Tam tersi cart diye çekince zararlı, birbirine sürten parçaları zorlamış oluyorsunuz. Düğmeye basınca debriyaj gibi ayrılıyorlar böylece aşınmıyorlar. Ama bir ömür düğmeye basmadan çekseniz bozulur mu, zannetmem.


  • heritage  (13.04.23 20:26:50) 
Şöyle bir şey de var;
www.carthrottle.com

  • heritage  (13.04.23 20:29:07) 
Bro normalde düğmeye basıp çekilir ama insanımız o sesi duymayınca huylanıyor, çıkan o ses mandalın sesi ama iki türlü de çekilir yani canın nasıl istiyorsa öyle çek, düğmeye basmadan çekersen en fazla mandalı yıpranır.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (13.04.23 20:29:33) 
cart diye çek. o cart ters yöne dönmeyen dişlilerin dönme sesi. bir şey olmaz.

ama bir gün muhakkak bir yokuşta el freni testi yap. hatta daha güzeli bir ekspere götürüp el freni ve ayak freni testlerini bir yaptır. fren çok önemli. her araba yeri geldi mi hızlı gider. ama asıl mesele durabilmek.
  • alperz  (13.04.23 20:30:25) 
Basmak daha zararlı diye okudum yabancı forumlarda


  • glamdr1ng  (13.04.23 20:30:34) 
Basmamak zararli olamaz ama basmak olabilir.

Sen dislileri ayiriyorsun birbirinden, biraktigin yerde disliler ust uste biner sekilde denk gelirse ekstra asindirmaya zarara sebep olabilir.

Tamamen salladim valla.
  • floydian  (13.04.23 21:06:49) 
Taze ehliyet aldim, dugmeye freni indirirken basilir kaldirirken degil seklinde ogretildi. Hatta basarak kaldiranlar hakkinda agir ithamlar duydum hocadan :/


  • unidentified floating object  (13.04.23 21:10:35) 
@unidentified floating object, sdfjsg ne dedi şöyle böyle mi dedi i.pinimg.com


  • ananiyimioguz  (13.04.23 22:30:30) 
abi böyle tuhaf tuhaf şeyleri kim çıkarıyor anlamıyorum.

düğme kaldırmak için değil, indirmek için tasarlanmıştır. el freni de caart diye çekilir. oradaki caaart sesi, debriyaja basmadan vites geçirdiğinde çıkan gaaarç şeklindeki dişli sesi gibi bir ses değildir. olması gerekendir. hani bisikletle giderken de pedal çevirmeyi durdurunca boşta giderken crrrr diye gider ya, onun gibi bir şeydir. ya da duran bisikletin pedalını geri geri çevirince crrr diye boş döner ya, el freni de öyle bir prensiple çalışır.

istersen düğmeye basıp çek, istersen cart diye çek. hiçbir şey fark etmez. ne frenin ömrü uzar, ne fren daha iyi tutar. çok basit mekanik bir düzenek bu. zamanla çeke çeke gevşer, arabanın altından telinin vidasını çevirir sıkarlar bakımda, düzelir. 23 senedir kullandığım arabanın cırcırı daha bozulmadı. 1-2 sefer gevşedi, cart diye ta yukarı çıkmaya başladı, telini gerdiler, arka tekerlekten ayar yaptılar düzeldi. cırcırı hala sağlam. her sefer de abanarak caart diye çekerim.

geçenlerde de karter koruma sacının zararlı olduğunu, kaza anında motorun yerinden çıkıp düşerek katlanacak yer açacağını, sacın buna engel olduğunu yazmıştı biri. lan triger kasnağım dağıldı geçen, serviste motoru yerinden oynatabilmek için baş parmağım kalınlığında en az 15 tane civata söktüler. onca civatanın tuttuğu motor yerinden ayrılıp yere düşmeyi başaracak, buna da incecik sac mı engel olacak?

şehir efsanesi bunlar.
  • kibritsuyu  (13.04.23 22:51:06 ~ 22:55:01) 
bunun hiçbir önemi yok ya. el freni çekerken tek dikkat etmen gereken yükü vites kutusuna bindirmemek.


  • bohr atom modeli  (14.04.23 02:15:41) 
Valla en hafifi cahildi oyle diyeyim :) teknik olarak yanlis ve sacmaymis yani aciklamisti da unuttum.


  • unidentified floating object  (14.04.23 09:32:57) 
@kibritsuyu çok güzel anlatmış, 1980 lerde üretilen dandik yerli arabaların bile el freni diş mekaniği hala sağlam çalışıyordur. Bozabileceğiniz bir şey değil, çünkü yukarı çekerken tıkır tıkır yapan ses için zaten dişler ona göre pahlı, kolayca yukarı çıksın diye. Yani yalama olacak bir şey değil.

Düğmeye basarak yukarı çektiğinizde, asla olması gereken son seviyede olmaz, hep bir tık altta kalır. Zaten düz yolda abanmaya gerek yok, normal bir güç ile kaldırın yeter. Ama dik yokuşta, normal kaldırdıktan sonra, bir tık sesi kadar daha kaldırın.
  • John Bloor  (14.04.23 16:26:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.