[]

2. Dünya Savaşı ve Polonya Sorusu

Merhaba,
Polonya'da çok sayıda Yahudinin katledildiğini biliyoruz peki günümüz Polonyasında neden Yahudi çoğunluğu yok? Aksine Koyu Katolik diye biliyorum. Ben mi yanlış biliyorum acaba?



 
Meseleye sadece sayı veya çoğunluk olarak bakmamak lazım.

Polonya özelinde bilgim yok ama Almanya'da zamanında o kadar katliam ve soykırım yaşamalarına rağmen şu an yine Almanya'nın yönetiminde etkin oldukları ortada. Çünkü aleyhlerinde her hangi bir karar alınmıyor veya şiddete uğradıklarına dair haber yok gibi. Naziler, neonazi olduktan sonra bir şeyler mi değişti bilmiyorum.

Polonya, Ukrayna özeline de bakmak lazım.
  • diyecevaplandı  (11.04.23 20:29:48) 
yazdıgın gibi polonyadaki yahudiler katledildiği için şu an yok.

polonyada yahudi çoğunluğu yoktu ki. yahudiler azınlıktaydı, çogunluk katolikti. azınlıktaki yahudiler soykırıma uğradı, kurtulanlar ise israil'e göç ettiler. o yüzden günümüzde polonyada hiç kalmadılar.
  • abelardo  (11.04.23 20:30:48) 
Polonya'da Yahudi yoğunluğu büyük oranda 17. yy'dan itibaren düşüyor. Önce Nazi Almanya'sında neredeyse tamamen yok ediliyorlar. Sonra da SSCB döneminde kaçan kaçıyor, kalanın kimi ölüyor kimi de devam ediyor yaşamına. SSCB çöktükten sonra Yahudiler dönmeye başlıyor Polonya'ya. Polonya şöyle 1000-1200 yıl öncesi arasına kadar Yahudi dolu. 3 Haçlı seferinde Avrupa'dan çıkmadan önce Yahudiler katlediliyor. Hatta bir tanesinde kutsal topraklar diye başlayıp Yahudileri katlettikten sonra dağılıyorlar da başka bir kral ile dağılanlardan kalanları toplayıp devam ediyorlar.


  • nawar  (11.04.23 20:56:55) 
WWII'den sonra tüm yahudiler Israil'e tasindi.


  • Yourcousinmarvinberry  (11.04.23 22:04:38) 
Hiç bir zaman nüfus çoğunluğu Yahudi değildi zaten. Genelde toplam nüfusun %1'i gibidir.

II. Dünya savaşında tüm dünyada toplam 16 milyon Yahudi vardı. Naziler toplam 6 milyon katletti.

Dünya nüfusu bugün 8 milyar.
2 milyar Hristiyan.
2 milyar Müslüman.
15 milyon Yahudi.

Polonya nüfusunu siz orantılayın. Hiç bir zaman çoğunluk değildi.

(rakamlar yaklaşıktır)
  • alfired  (12.04.23 04:10:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.