[]

Ankara java yazılım kursu

Merhabalar, okulda ders olarak java dersi almış ve basitinden bir program yazmııştım, çok sevmiştim iyi de bir notla geçtim dersi ama sonrasında bu alana yönelme gibi bir niyetim olmadı niyeyse. Çok uzun zaman önce olduğu için hiç bir şey hatırlamıyorum unuttum gitti. Şimdi Ankara’da yüz yüze JAVA egitimi alabilecegim bir yer arayisindayim. Biliyorsunuz bir sürü kurs var ancak ben mesleki hayatimda da bana faydali olabilecek ve sektör degistirdigim de bana aldigim bu egitimin gercekten faydali olmasini istiyorum. Yazilima yönelmek hevesindeyim. Eger derseniz ki javayi napican baska bir yazilim dili ögren, ona da açığım. Python’ın bir tık daha zor olduğunu duymuştum mesela. Ne önerirsiniz?




 
Bence okulunu okumuyorsan işin çok zor. Ben kursa gittim(online). Sürekli kendi başıma bir şeyler yaptım, öğrendim yani durmadım kurs dışında da. 6 ayın sonunda iş buldum ve kursu bıraktım(3 ayı kurs 3 ayı kurs öncesi benim öğrenme sürecim). 35 kişilik kursta 2 kişi iş buldu. Hala daha proje yapıyor 33 kişi. Ama o kadar basit şeylerle tam bir yıldır uğraşıyorlar. Uyarmıştım yakın gördüklerimi. Bir süre sonra işinden istifa edip devam edenler oldu. Şimdi kafalarını duvara vuruyorlar.

Kursun yararı nedir? Kurs sana sorumluluk verir, disiplin kazandırır ve aidiyet hissedersin sınıfa, hocaya. Yol gösterir. Ama kurs 2 saat ise en az 6-8 saat senin kendi başına yardırman lazım. Kurs olmasa yolunu bir çok kez kaybedebilirsin.

Kurs yanılgıları nedir? Staj garantili derse ayıp eder(Bilgeadam hariç, orası yılların bağlantılarına sahip ama bilemiyorum). İş çok, frontendci ol derse kandırmış olur. Backendi herkes yapar olm derse de. Herkese özel ilgi alaka çok zor. Yazdığın kodu inceleyeni zor bulursun. Yine kendi başınasın çoğunlukla. İş garantisi var derse yalan. Ben çok iyi takip ettim bu adamları. Bize 800 küsür mezun verdik yüzde 82'sine iş bulduk dedi toplantıda. Excel açtı gösterdi tek tek. 6-7 ay sonra Instagram'dan paylaşım yaptı: 3.dönem mezunlarımızla fotoğraflaşmaca. Sınıf 15 kişi. İstediğin kadar çarp, topla 800 etmiyordu.

Hangi dil? Diller özünde hepsi aynı işi yapan şeyler. Bir dil başka bir işi daha iyi yapıyor diye o dile yöneliriz sonra ötekine. Bir dili bilirsen diğerlerini kapman 1 ayı bulmaz. Ben olsam c# öğrenirim. Bence en kullanıcı dostu dil. Her şeyi hazır. Mesela javascript öğren diyecekler sana elli tane farklı şey yüklemen gerekecek. Hepsini tuhaf tuhaf çağıracaksın. Bu yüklediklerinin çoğunu sen ben gibi şahıslar yazıyor. C#'da ise arkasında kocaman Microsoft var, bir düzen var.

-Java zor ve C# ile benzerler
-Javascript npm ile uğraşacaksın, anlayacaksın, patlayacak şahıs update etmemiş diye. Frontend için kullanıyorlardı. İş olanağı orta diyeyim.
-Python okuması kolay ama ben iş olanağına zor derim.
-Php çok arayanı var ama bu dili bilene anlaşılan "elaman" gözüyle bakıyorlar. Büyük şirketler hariç diyelim. Artık daha kolay deniyor ama bence başlangıç için berbat.
-C# başlangıç için bence harika. Bunu öğrenen her şeyi çok rahat öğrenir veya yazabilir. Frontend-backend ne istersen var.

Kursta mesleğime fayda olsun diye geldim diyen vardı(Moda tasarım). Lan dedim sana faydası olmaz. Çünkü faydası olacak seviyeye gelene kadar sen zaten atıyorum Junior yazılımcı olursun. O seviyede ya tasarımcı olursun ya junior çünkü junior olmak için yazılım işine girmen lazım atıyorum stajyer gibi.

Yazılım öyle kolay bir olay değil. Rüyanda, tuvalette, işinde, eğlencende sürekli kafanda kodlar dönüyor. Beyin yoruluyor. İş olanakları harika olabilir ama eskisi gibi istihdam yok gibi. İş bulmak çok zor çünkü bilgisayar mühendisliği mezunları da senin gibi aaa yazılım çok iyi ya diyip kalabalık yaptılar aynı avukatlar gibi. Rekabet edeceklerin 4 yıl mühendislik okumuş adamlar. Böylesi bir savaşa gireceksen hayatını adamalısın yoksa vakit kaybedersin.

Ben işe girdiğimde 5 tane stajyer vermişlerdi bana. Flutter ile yazıyor bu programı hadi yaz diyorlardı. Öğrenip yazıyorduk. Bilgisayar mühendisliği okumuşlar ama daha ide yükleyemiyorlardı. İngilizceleri yetersizdi. Bunlar da iş arama savaşındaki rakiplerinden ama kurslar ve okullar o kadar çok yazılımcı mezun etti ki sayı çok. Reddit'i takip edersen görürsün bootcamp keriz işi diyorlar. Tecrübeli yazılımcı bile artık daha çok uğraşıyor iş bulabilmek için.

He illa öğreneyim diyorsan kursa git, müfredatını öğren, öğretmeni kimmiş? Dersler nasıl geçiyor? Ödevler ne alemde? Kontrol ediyorlar mı? Kodlarını yorumluyorlar mı? Hocayı beğenmezsek ne olacak? Kursu beğenmezsek ne olacak?

Atıyorum junior olana kadar neler biliyor olmalısın bir yazalım(c# kullacağım örnekte):
-Html ve Css. Herkese kolay gelir ama değil. Dipsiz kuyu.
-Veritabanı, atıyorum microsoft sql diyelim. Bunun da derya deniz olayları var.
-C#'de ise projeye göre: Blazor, razorpage, asp, .net vs. Karadelik.
Ve bu 3 maddecik kendi içinde 3000'e ayrılıyor öyle deli şeyler.

Kısaca frontend, backend, api, veritabanı vs senden beklenen şeyler. Ben yapamıyorum yok. Uff bu hata veriyor diyen çok kişi kovuldu bizim şirkette. Hata veriyorsa çözeceksin, bilene soracaksın bitireceksin.
Bize flutter ile yazın dediler frontu, backi ise c# ile. Zamanı gelince soracakları tek şey var. Yapabiliyor musun yapamıyor musun? Olay bu kadar basit. Kursta dediler ki oto galeri var. Hangi arabalarımız var? Kiralıklar ayrı satılıklar ayrı. Marka model plaka ve fiyat ayrı olsun dediler. Kiralıkların toplam getirdiği ciro, hangi araç kaç kez kiralanmış ve araç kiradaysa kiralanamasın tekrar. Kiralama bitince galeriye dönsün sayıları ona göre yazın. Böyle yazmaya devam edersem en az 20 madde daha çıkar. Bitmiyor. 1 hafta süre 5 kişiyiz. Sabahlayıp tek başıma 5 günde yaptım. Ama o kadar çok gözden kaçan olay oluyor ki inanılmaz. Yazdığım kod satırı 500 küsürdü. Kod satırıyla ölçülmez ama bunu diğer kursiyerler 2 bin taneyle yazmıştı. Bu noktada ayrılıyor insanlar ve işveren bunu test ediyor. İşe alırken al yap diyor şunu. Ama al yap şunu noktasına gelene kadar 100'lerce iş ilanı kovalıyorsun.

Yazılımcı olacaksan kendine bir bak. Atıyorum oyun yükleyebiliyor musun? Crack yapabiliyor musun? Format atabiliyor musun? Bir program yüklerken reklam olarak verdiği programları da gözünden kaçırıp çorba yapıyor musun bilgisayarı? Whatsapp'da bir mesajı nasıl arayabileceğini biliyor musun? İngilizcen iyi mi? Donanımdan anlar mısın? Müşteriye yolladıklarında seni aaa ethernet kablonuz bozuk bilgisayarcı çağırıp kablo mu yaptırıyorsun yoksa verin penseyi, jackı soketi ben yaparım mı diyorsun? Hata verince kod verdiği hatayı okuyabiliyor musun? Araştırmasını google ile yapabiliyor musun? Yoksa google'a "black desert oyununda magmatik köpek kemiği görevini nasıl yaparım?" diye mi yazıyorsun. Burada magmatik köpek kemiği yazmak yeterliydi aslında. Baktın bu yazılan başka anlamlara da gelebilir oyunun adını da eklersin. Az çok ne demek istediğimi anlatabildiğimi düşünüyorum. Bilgisayar ile aran kötüyse bizimle değilsin kısaca.

Bu yazdıklarıma o öyle değil, şu şöyle değil diyenler olacaktır. Asıl olayı kaçırmayalım diye yazıyorum kısaca: Zor bir olay canım feda ey yazılıma modunda değilsen boşa kürek çekersin. Ana metin bu. Herkesin fikri, tecrübesi farklı ama genel olarak bu olaylar böyle. Yooo benim arkadaş 1 aya buldu çok kolay diyenler olacaktır hepsi yalan. Münferit olaylar bunlar.

Sorun olursa özelden sor. Gecenin bir vakti anlam kaymaları veya çorba yapmış olabilirim. Ama olsun.
  • Amory Lorch  (10.04.23 06:02:29 ~ 06:03:24) 
ODTÜ-SEM'den ben nesneye yöenlik java eğitim almıştım ancak üzerinden 11 sene geçt,. Bir araştırmanızı tavsiye ederim.


  • mirty  (10.04.23 08:55:12) 
@Amory çok güzel yazmış, özellikle "hayatını buna adamayacasan bulaşma" kısmına katılıyorum. Çünkü çok büyük ve yoğun bir alan, çok da rekabet var, "öylesine" başlayıp bir şeyler yapabilme ihtimalin sıfır.

Bilge Adam meşhur, baya iş yapıyor. Gitsen pişman etmez. Ama kurs falan hikaye, oturup kendin çalışman lazım. Yani kendin ayrıca çalışmayacaksan, ciddi bi vakit ayırmayacaksan kursa para kaptırma boşuna.
  • plutongezegendegilmi  (10.04.23 09:10:30) 
akın kaldıroğlu'nun udemy derslerine bakabilirsin online dersler için. www.udemy.com


  • abi bi dizi buldum on numara  (10.04.23 16:11:38) 
Georgia tech yuksegi bitir amerikada is bulursun diye okudum


  • lapaz  (10.04.23 22:12:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.