[]

İnterneti 100mbit yaptık ama aldığım hız 65mbit bu durumda ne yapmalı?

Türk telekom telefonla arayıp "bölgeniz destekliyor hızı yükseltelim mi" diye sorunca iyi tamam dedik ama aldığım hız 65'te kaldı. Adamları telefonla arasak apartmandaki internet kutusunu incelese halleder mi yoksa apartman kutucuğundan eve kablo çekilmeli yolunu mu seçer? ikinci seçenek olacaksa hiç uğraşmayayım diyorum. Ne yapmalı?




 
bina içi kablolamayi bilmediğimiz için bunun cevabını biz veremeyiz. vdsl aldığınızı varsayıyorum. bina girişine modemi direkt bağlama imkanınız varsa deneyin, orda 100 alıyorsanız problem bina içi kablolardadir, sizin değiştirmeniz lazım.


  • orient blue  (08.04.23 19:43:59) 
emin olmak için soruyorum, fiber değil mi? yoksa vdsl mi?

normalde apartmandaki kutudan kablo çekerler. onu da modem üzerinden dağıtırlar. şu anki bağlantınız nasıl yapıldı?

sizin 65 mbit aldığınız cihanızın bağlantısı nasıl? ethernet üzerinden bağlanan bir cihaz mı yoksa wifi mi? ethernet üzerinden bağlanan cihazsa öncelikle modem ile cihaz arasındaki bağlantıyı sağlayan kabloya bakılmalı.
  • false pretension  (08.04.23 21:21:58) 
@false pretension
vdsl olması lazım. Önceden 35 mbit kullanıyordum, telefondan hızınızı ayarlıyoruz, modemi açıp kapatın hızınız gelcek dediler ama bu sefer 65'te kaldı. 65 aldığım cihaz ethernet bağlantılı, 5ghz telefon bağlantısında biraz daha düşük. Bize bu işin masrafı çok mu olur? Paketten de vazgeçemeyiz gibi sanırım taahhüt kapsamına girdi.

  • faraton  (08.04.23 21:41:52 ~ 21:43:31) 
ethernet kablosunun üzerinde ne tür kablo olduğu yazar. ne yazıyor? cat5e cat6 mı?


  • false pretension  (08.04.23 21:59:44) 
@false pretension
Türk telekomun verdiği yeni zte modemden çıkan sarı bir ethernet kablosu. Üstünde cat5, cat6 yazmıyor.

  • faraton  (08.04.23 22:36:05) 
size tavsiyem amazondan ugreen'in cat6 ethernet kabloları oluyor. uzunluğuna göre alıp tekrardan hız denemesi yapmanız. yine değişmiyorsa ürünü iade edersiniz.


  • false pretension  (08.04.23 23:06:49 ~ 23:07:12) 
@false pretension

Güzel fikir, Amazon'da iade konusunda çok iyi. Çok teşekkürler cevaplarınız için.
  • faraton  (08.04.23 23:13:31) 
Hocam sizin sorununuz modemden gelen kablo değil. Boşuna kablo falan almayın.

Modeminizin ara yüzüne girip hat değerlerinizi bulmaya çalışın.

Google da modemin modelini yazıp hat değerleri yazarak hangi ekranı bulmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Ayrıca hattınızın desteklediği tam hızı öğrenebilmek için binanızın girişinde dağıtım kutusu bulunur.

Modemi bu dağıtım kutusundan kendi hattınıza bağlayarak net değerleri görebilirsiniz.

Sonrasında eğer dağıtım kutusunda aldığınız değer ile evde aldığınız değer arasında fark varsa bina iç tesisatını değiştirmeniz yeterli olur.
  • kaiserr76  (09.04.23 08:13:07) 
100mbit eger wifi ile baglaniliyorsa %50 civari duser, o yuzden 65mbit kotu degil.
direk kablo ile baglansan bile %100 ayni hizi verecekler diye birsey yok.

ornek olarak 1000mbit parasi veriyorum, wifi ile aldigim hiz 550 civari.
  • cooperr  (09.04.23 08:22:06) 
@cooperr

wifi ile bağlanıp %50 kayıp kabul edilemez. kaldı ki taahhüt edilen hız 100 mbit'se ve wifi ayarları doğru yapıldıysa ve arada duvar yoksa verilen hıza çok yakın hızlar alması gerekir. aynı şey ethernet ile bağlantı için de geçerli. 1000 mbit için ölçekleme yaparsak 550 mbit hız alman donanım sınırına takıldığını gösterebilir. fakat aynı cihazla 100 mbit kullansaydın muhtemelen 100 mbit'e çok yakın hız alabilirdin.

kısacası 100 mbitten 65 mbit almak kötü. arada bir kayıp var. ya verilen modem kötü ya ayarları tam yapılmamış ya da kablo sıkıntısı var. 5ghz'de bile modemin dibinde kayıp yaşıyorsa apartman kutusundan modeme gelen kabloda ya da modemin ta kendisinde sıkıntı var.
  • false pretension  (09.04.23 16:15:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.