[]

Ev - Elektrik Tesisatı hakkında yardım

Eski bi ev aldım, içinin neredeyse komple baştan yapılması gerekiyordu. Ustalara gittim falan çok anlamsız fiyatlar verdiler, ben de kafayı kırdım kendim yapayım dedim.

Şimdi su tesisatını komple değiştirdim, fayansları yeniliyorum, kombiyi taşıdım (ama doğalgazı bağlayamadım, bakıcaz buna), kapıları kestim biçtim falan sıfır sıkıntı.

Ama elektrik tesisatı çok eski, benim de elektrik nasıl çalışıyor, tesisatı nasıl olur hiçbir fikrim yok. O noktada ne yapmam gerektiğine dair sorularım var.

1- Sigorta kutusunda sadece 6 tane sigorta var. Bu çok az değil mi? Her büyük alet için (fırın, çamaşır makinesi, buzdolabı vs), yeni bir sigorta ile direkt 2.5mm yeni bir hat çekmem gerekiyor mu sizce?

2- Yeni prizler lazım, ama malum oraya bir hat yok. Eskisini direkt duvarın içinden uzatıcam. Bazı duvarlar delikli tuğla, o kısım tamam ama bazı duvarlar dümdüz beton. Burayı nasıl halledeyim, 1-2 cm derinliğinde yol mu açayım? Yoksa o iş sıkıntı mı?

3- Kaç prize yeni bir sigorta lazım kısmını nasıl hesaplıyoruz? Zaten en fazla TV, saç kurutma makinesi vs. bağlanır yeni prizlere, buralardaki hattı yenilemek yeterli olur mu? Yeni hat çekeyim mi?

4- Duvarın birini kırarken içinden bu junction box dedikleri bağlantı kutusu çıktı. Bi yerden kablo geliyo ama dışarı giden bişey yok. Ne bu?

5- Eski tesisatı komple unutup, baştan sıfır tesisat yapsam daha mı rahat olur? Yoksa eskisini yenileyip genişletmekle uğraşayım mı? Duvar kırmaya, sıva çekmeye alıştım, vaktim de bol, daha iyi olacaksa böyle yapayım?

+ her türlü tavsiyenize açığım. Teşekkürler.

 
1- az değil aslında 2-3 odalı evler için yeterli, değerler doğru olsun yeterki. Ha gönül ister ki her alete bir sigorta gitsin ama hem masraflı hem yorucu, en başta yapılsaydı olurdu.

2- duvarı avuç taşlama ile beton diski takıp keseceksiniz gerekli cm ölçülerinde, boruyu ve kabloyu döşeyip tekrar sıvayacaksınız.

3- bence hattı yenilemek, uygun kalınlıkta yeni kablo çekmek, yeni priz ve yeni sigorta takmak yeterli. nihayetinde burası bir ev, saatlerce saç kurutma makinesi çalışmayacak. ki çalışsa da doğru kablo ve sigorta ile sıkıntı olmaz.

4- zamanında planlanmış ya da yedek olsun diye konulmuş olabilir, bu iyi bir şey gelen hat işinize yarayabilir.

5- Eski kabloların ucuna yeni kablo bağlayın ve çeke çeke her kabloyu yenileyin. prizleri ve sigortaları da yenileyin.

ekstra bir sorti gerekli ise yeni hat çekersiniz, ama zaten var olan hattın kanallarını kullanmak size yeterli. kanalın/borunun eskimesi önemli değil, sadece kabloları yenileyin.

Bu arada eski kablolar da belki yeterlidir, kesitleri kaç mm mesela? bir foto var mı?
  • John Bloor  (07.04.23 10:35:16) 
6 sigorta az değil ama kontrolü daha iyi sağlamak için arttırmak mümkün. kişisel tercih.
oda oda ayrılabilir,
buzdolabı için olan ayrılabilir vs.
bir evde, prizler ve aydınlatma ayrılmıştı mesela.
junction box dediğin buat sanırım? belki o odaya başka hat çekilecekti ama vaz geçtiler?
beton duvar dediğin yerdeki kısım çok uzun değilse kablo kanalı ile de geçebilirsin.

asıl sorun bence şu; tam olarak neden elektrik tesisatını değiştirmek istiyorsun? sadece sigorta sayısı yüzünden mi yoksa bildiğin bir kusur var mı?
yoksa tesisatı koruyup yeni prizler mi koymak istiyorsun?

ben yeni prize ihhtiyaç olan bir oda için, duvarın dış tarafındaki prizden içeriye delik açtım ve oradan hat çekip, oda içerisinde dolaştırmak için de süpürgeliğin içini kullandım. çok az bir yeri kırarak hallolmuştu.
  • kisa  (07.04.23 10:41:21) 
Benim tavsiyem böyle bir ise girisecekseniz geleceği de düşünüp yapın.

Yani ileride elektrikli araç ya da güneş enerjisi vs dersiniz belki güneş enerjisini stoklarsiniz vs derken farklı altyapı gerekebilir.
Benim de aklımda böyle bir tık eski ev alıp yenilemek var tabi ben elektrik ekipmanlari satan sirkette olduğumdan hepsini oradan alacağım enerji stoklama dahil. Bundan ötürü sistemi yenileme fikri hep kafamda.

Ben olsam böyle de düşünürdüm madem bir işe girişildi.
  • logisticsmanager  (07.04.23 10:50:23) 
@john bloor, fotoğraf yok, ama prizler 2.5 mm, lambalar 1.5 mm. Kabloları yenileyeceğim de işte aklıma takılan şey priz sayısının artması durumunda yeterli olup olmayacağıydı. Sigortalar 16A bi de.

Ya şimdi şunu düşünüyorum, mutfakta fırın, bulaşık makinesi ve buzdolabı toplam 7kW güç kullansa, 2.5 mm kablo yeterli olur mu? E daha kombi var? Sadece orayı 4 mm yapsam nolur? Sigortayı da 32A yaparım? Mutfak hemen girişte olduğu için mesafe de kısa sigortaya.

@kisa, buat evet. Youtube'dan ingilizce tutorial izleyip öğrenmeye çalıştığım için Türkçesi gelmedi aklıma :D Değiştirmeyi isteme sebebim yeterli olup olmayacağını hesaplayamamam. Ev eski (30 yıllık), ilk tesisat duruyo üstünde. Yeni prizler de ekleyeceğim, hazır el atmışken yenileyeyim dedim.
  • plutongezegendegilmi  (07.04.23 11:09:50 ~ 11:11:18) 
1-yeterli sayılır, gücü yüksek olan cihazları ayırmışlarsa tamamdır.
(çamaşır mak, bulaşık mak, elektrikli fırın v.b)
Aydınlatma için 1,5mm, priz için 2,5mm kesitinde nya kablo kullan.

2- yeni prizler için en yakın priz kasasına veya ek buatına boru atın,
beton yüzeyler kolon kiriş değilse boru gömülecek kadar hilti ile kırın yoksa biraz kırıp kabloların direkt gömün.

3- standart hesapta priz başına 300watt üzerinden linyede toplamda 7 priz olabilir, bu hesapta aynı anda tüm prizler tam güçte çalışmayacağı öngrüldüğü için için yeterlidir. Bu sebepten yüksek akım çeken cihazlara direkt ayrı hat çekilir, ayrı sigortaya bağlanır.
Tek faz 230V,16a sigorta için 3500watt güç gibi düşünebilirsin.

4- kabloyu takip etmek lazım, eski tesisattan kalma, iptal edilmiş bir hat olabilir. Yedek bırakılmış olabilir, sigorta panosuna veya başka buatlara bakıp nereye gidiyor, bir yere bağlı mı kontrol etmek gerekir.

5-Uzman görüşüm; kablo kesitleri kurtarıyorsa yüksek güç çeken cihazlar ayrılmışsa, topraklama düzgün yapılmışsa, sigorta kutusunu yeniler, priz bağlantılarını kontrol eder, ilave prizleri mevcut hatta eklerdim.
  • sealth  (07.04.23 11:22:25 ~ 11:35:37) 
Prizler 2,5 mm lambalar 1,5 mm ise kesit yeterli bence.

Şöyle yapın; bir prizi sökün mesela, arkasındaki kablonun açıkta olan ucunu yani yaklaşık 1 cm kadar kesin. Sonra kablonun dışını yine 1 cm kadar sıyırıp bakırı gözlemleyin, canlı ve sağlıklı görünüyorsa değiştirmeye gerek yok.
  • John Bloor  (07.04.23 11:54:33) 
Ek not: neyi nasıl yapmışlar / ben nasıl yapayım diye bakarken şuna danışıyorum: www.emo.org.tr

Güzel yazmışlar he.
  • plutongezegendegilmi  (07.04.23 11:58:02) 
Update geçeyim:

- Varolan kabloların hepsini değiştirdim. Çekince geliyorlar, zor bi iş değilmiş.

- Yeni prizler ve genel olarak hat çekmek için "avuç taşlama" kullanmaya götüm yemedi, çok sakat bi alet, kendimi keserim dedim ve hilti ile devam ettim.

- Eski priz yuvalarını tenekeden yapmışlar. Plastik olanlarla değiştirdim.

- Sigortayı komple değiştirdim, odalara göre ışık / priz olacak şekilde böldüm. 5 sigorta vardı, şu an 15 tane var.

Toplam maliyet 3000 lira civarında oldu. 20-25 saat de zaman harcadım. Haftasonu hilti çalıştırdığım için komşunun biriyle papaz oldum, ama sonra kendisine sütlaç ısmarladım ve barıştık.
  • plutongezegendegilmi  (02.05.23 17:21:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.