[]

Yeni seçim sistemi neyin sağlamasını yapmış oluyor?

Oyları önce 1'e, sonra 2'ye, sonra 3'e ve 4'e bölüp en yüksek olanları almaktaki amaç ne?




 
D’hont sistemi. İnsanlar anlayabilsin diye dediğin bölme işlemi yapılıyor. Sistemin kendisini okuyunca daha iyi anlarsın


  • avatar is back  (05.04.23 15:51:46) 
nezih onur kurunun videosu var youtubede orada anlatıyor. dhont sistemi küçük yerlerde iç anadolu gibi yerlerde eski sisteme göre ittifaklardan çok mhp ve akpye daha çok kazandıran bir sistem olduğu için buna geçildi. dhont ve önceki sistemdeki amaç yüzdelerin çok bölünmeden seçimin büyük partilerde kalıp istikrarı sağlaması olarak savunuluyor.dar bölge diye geçiyor bunun saçmalığı bence nüfusu az olan illerin illerin yönetimde etkin olması.

yorumcular en iyi olarak milli bakiye sistemini övmektedir.tr.wikipedia.org
  • mikahakkinen  (05.04.23 16:01:35) 
D'hondt uzun yıllardır kullanılıyor ve genel olarak da dünyada en çok kullanılan seçim sistemi. En iyi sistem değil ama en kötüsü de değil. Mesela Birleşik Krallık'ta kullanılan sistem çok daha kötü. Orada ülke vekil sayısı kadar ufak bölgeye ayrılıyor ve her bölge bir vekil çıkarıyor. 5-6 partinin olduğu bir durumda %25-30 ile bir kişi vekil olabiliyor, bu da o bölgedeki seçmenlerin %70-75'inin temsil edilememesi demek.

Milli bakiye ya da Avustralya'da kullanılan adayları sıraladığın sistem daha iyi seçenekler
  • nundu  (05.04.23 16:15:40 ~ 16:15:58) 
yeni seçim sistemi demişsin ama bunun nesi yeni? 1961 yılından beri bu sistem kullanılıyor türkiyede


  • abelardo  (05.04.23 18:38:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.