[]

ev almak

kira ödemiyoruz, eve de yaklaşık 50bin tl kadar bir para giriyor. 1.500.000 civarı ev bakıyoruz, yarısını eldeki altınlardan vb çıkartıp yarısına krediye girmek mantıklı geliyor. zaten evi kiraya verince malum bir süre sonra kredinin büyük kısmını karşılar duruma geliyor. aynı tabloyu kardeşim yaşadı, şimdi krediyi çok rahat ödüyorlar kredi ile. geleceğim nokta, bir kesim illa ki nakitte kal evin zamanı değil diyor, ancak ev fiyatları git gide artarken, yarın kredi çekmek bile hayal olabilir. çok arada kaldık. sizce bu şartlarda ev almak için uygun bir zaman mı




 
bu evi yatırım için mi alıyorsunuz? yatırım içinse o bütçeyle başka işler yapılabilir.


  • sizofren06  (05.04.23 10:37:44) 
Kendiniz oturacaksaniz bence alın. Senelerce ikinci grubun mantığıyla ilerleyip ev fiyatlarının yükselişi yüzünden sürekli hayiflanan biri olarak Türkiye'de ev fiyatlarının düştüğünü görebileceğimizi sanmıyorum. 3 sene once ev alsak şu anda aşırı komik bir miktar oduyorduk. Şimdilerde peşinat olsa da kredi oranını tutturmak mesele haline geldi. Deprem de tuzu biberi oldu zaten.

Ama yatırım için ise Türkiye gibi deprem riski olan bir ülkede başka bir yatırım aracına yönelmek sanki daha mantıklı da olabilir.
  • fraise  (05.04.23 10:59:15) 
Bence ev almak için doğru zaman değil.
Ucuz kredi bulabiliyorsanız ev de dahil olmak üzere herhangi bir şey almak doğru olur ama devlet bankaları kredi vermiyor.

1 milyon TL/120 ay konut kredisi kullanırsanız özel bankadan %2 faizle 22bin TL, devlet bankasından %1,36 faizle 17bin TL ödüyorsunuz. Fark %30 civarında.

Ev fiyatları da kiralar da muazzam bir biçimde yükseldi. Hangi hükümet başa gelirse gelsin bu konuyla ilgili bir şey yapmak zorunda, bu şekilde devam etmesine izin veremezler. Belki yabancılara satış durdurulacak, belki üçüncü ev ve sonrası ek bir vergi getirilecek belki de aklıma gelmeyen başka bir karar. Ne olacağını bilmiyorum ama bir şey yapmak zorundalar. Bu da ev fiyatlarını düşürecek veya yükselme hızını yavaşlatacaktır.

Eğer uygun fiyatlı bir ev veya uygun fiyatlı bir kredi bulabiliyorsanız elbette kaçırmayın ama ülkenin geleceğinin ne olduğunun belli olmadığı bir zamanda daha kolay bozdurulabilen bir yatırıma girmek daha akıllıca görünüyor. Bugün 2 milyonluk bir eviniz olsa da satamıyorsunuz. 1,8 milyona düşüreyim yeter ki satılsın deseniz yine satamıyorsunuz.

Tüm bunlara ek olarak bazı insanlar borcu olmazsa para biriktiremez, eğer siz de öyleyseniz o zaman da ev-araba borcuna girmek sizin için mantıklı olabilir.

Ev alınca evin kira getireceği belli ama hem kiranın vergisi hem emlak vergisi hem de evin muhtemel masrafları (çatı akması, dış cephe boyanması, tesisat problemi vs.) gibi masraflar çıkabileceğini hesaplamayı atlıyoruz. Bunlara ek olarak kredi çektiğiniz için hem kendinize hayat sigortası hem eve konut sigortası, DASK ödeyeceksiniz. Bir kiracı çıkıp diğeri girerken belki bir süre boş kalacak, veya bir kiracı uzun süre kalınca emsallerine göre kira çok düşük kalacak vs. Bu gibi masraf ve riskleri de unutmamak gerek.

Umarım işler istediğiniz gibi olur.
  • michael_knight  (05.04.23 11:04:49 ~ 11:05:43) 
ev almanın en büyük artısı "elinde olmayan parayla/krediyle almak". Şimdi krediler kısılmış, bulabiliyorsanız olabilir ama sizin senaryoda üzüleceğiniz şey altının fiyatının çok artması olabilir. Yani elinizde tl olsaydı karar vermek çok kolaydı, ama dolar/altın bozup almak kısmen risk. (şimdiye kadar evler dolardan fazla arttı, ama seçim ve sonrası çok belirsiz. Dolar serbest bırakılırsa ve evler o kadar artmazsa bu sefer tam tersi olabilir ama bilinmez şeyler bunlar)

Krediyi rahat ödeme olayı da son yıllardaki yüksek enflasyonla ilgili bir şey. O azalırsa hiç de öyle olmaz. (onlar çok düşükten kredi aldılar ve her yıl enflasyon ve zam arttı. Şimdi kredi faizleri yüksek, verilen para az, enflasyonun da düşmesini ummalıyız halk olarak:)
  • nhk ni youkosu  (05.04.23 11:09:58) 
oturumluk ev alınır, yatırımlık soru işareti.

kredi kampanyası olduğunda fiyatlar tekrar yükselir.

konutta fiyatı düşürecek 2 şey var;
1. arz artacak(deprem sonrası kısa sürede mümkün değil)
2. talep azalacak : yabancılara satış yasağı, çok yüksek tl mevduat faizi.
  • nuisance  (05.04.23 11:36:09) 
herhangi bi mal almayi erteleyip de kâr eden kimse ne gordum ne duydum. almayip mal gibi kalanlar yiginla. zaten 750k kadar elde para varsa arabadan baska bisi alinmaz o paraya. ustune ekleyip ev bulabiliyosaniz kesin alin. boyle seylerde dusuncem "cok mantiksiz gelirse satarsiniz" seklinde. zararina satilacagini da hic sanmiyorum. ytd


  • ala09  (05.04.23 12:45:14) 
oturmak için değil de yatırım amaçlı ev almayı düşünüyorduk. fikirleriniz için teşekkürler, şimdilik altın almaya devam gibi duruyor


  • kondansator  (05.04.23 12:47:20) 
Kesinlikle al
Alma diyene kulak asma

  • photo85  (05.04.23 14:44:48) 
Ucuza kredi bulabilirseniz alın kesinlikle. Özel bankalardaki 1.9-2.0 değil ucuzdan kastım.

Ailede üzerinize ev yoksa 0.99a sıfır konut bulup alabilirsiniz 2 milyon tlye kadar (evin değeri) ve devlet bankaları burada limit veriyor en son arkadaşım 1.3 milyon çekti buradan

Diğer türlü 1.29 2.el konutta limit sınırlı 300-400k max.

İlk limiti zorlayın sıfır ev bulun ve alın bence.
  • Mcfly  (05.04.23 18:31:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.