[]

Mühendislik birikimi en yüksek şirket

Merhabalar. Dünyada mühendislik birikimi en yüksek şirket sizce hangisi? Ben Lockheed Martin ve benzeri şirketlerle Microsoft, Intel gibi şirketler arasında kalıyorum. Şirket olmasa da bir şirkete benzeyen yapısıyla Nasa da olabilir diyorum. Sebep de yazarsanız sevinirim.

İkinci sorum Mercedes gibi çok tecrübeli şirketler neden havacılık ya da savunma sektörüne giriş yapmıyor? Savunma sektörüne bulaşmak istemiyor olabilirler ama en basit olarak Mercedes bir drone üretse su gibi satılmaz mı?


 
Sanırım BASF, BOSCH, Schneider Electric listenin başlarındadır.

Havacılık ve savunma sektörlerinde regülasyon nedeniyle yatırımın geri dönüşü yıllar sürer. Mercedes gibi şirketler, hisse sahiplerine 1 mali yıl içinde kar ettirmeyi hedeflemek zorundadır. Bu nedenle mevcut iş alanlarının dışına çıkmaları çok zor. Örneğin Microsoft sadece yazılım satarak para kazanmayı hedefler, bu nedenle donanım ve hizmetleri iş ortaklarına bırakır. Bir de drone gibi bir üründen yılda 10milyar usd filan kar (gelir değil) elde edemezsiniz, kar marjı çok düşüktür. Örneğin Starbucks minimum %60 kar elde etmediği ürünü satmaz.

(Bill Gates'in gold rush kitabını, ge Starbuck kurucusunun kitabını vs okumanızı tavsiye ederim).
  • alfired  (01.04.23 13:19:23) 
Abi bu iş öyle değil ki.
Misal bak ben enerji elektroniği isindeyim. Sirketi normal halktan bilmesinin imkanı yok ama bu iste top 3-5 firmadan dünyada. Hatta belli gruplarda en iyisi.

Rakiplerimizde misal hp falan var ama piyasanın sadece yüzde 1ine falan sahipler. Peynir ekmek gibi satmiyor yani.
Kısacası sırf firma ünlü diye bu ürünü alan businesslarin (sonuçta bahsettiğin şeyler b2b) "abi mercedes ise alinir" gibi bir düşüncesi yok.

Bu arada neden giriş yapmiyor? Tahmin yürütüyorum; savunma sanayinde olup silay üretmek sirkete bir leke. Bu isi desteklemek istemeyecek bir sürü insan var. Neden böyle saçma bir risk alsin? Bir de bu sektörlere girmek para istiyor. Mis gibi son kullaniciya ürün satmak varken neden devletlerle ugrassin mercedes drone, silah falan satmak için. Buna ek olarak bir know how falan da yok ortada.


Mühendislik sorusuna cevap zor. Yani her sirket her muhendislik grubunda en iyisi diye bir olay yok, bence. Yani bir şirket sırf savunma sanayi biliyor diye neden araba konusunda en fazla mühendisliği olan sirketten iyi olsun ya da microsoft neden bosch'tan iyi olsun vs.

Neyse yani son tüketici malzemesinde son tüketici misal apple gibi ne yapsa manyak gibi alir denilebilir ama satin almaci firma böyle bir mantik yurutmez.
  • logisticsmanager  (01.04.23 13:24:11) 
böyle yüzlerce şirket sayılabilir bence. dupont, asml, tsmc, intel, nvidia, raytheon hepsinin ayrı bir hikayesi var


  • roket adam  (01.04.23 13:46:44) 
logisticsmanager, askerî olmayan drone demek istemiştim. İçimden bir ses Legrand diyor.


  • dissendium  (01.04.23 14:18:22) 
muhendislik diyince tek bir alan olmadigi icin her alanda birileri soylenebilir. otomotivde mercedes evet, urun gami otomotivde bu kadar genis bir baska firma yok. genel olarak siemens(bak bunlar tam senin istedigin gibi her yerdeler, cok buyukler)

microsoft, google gibi yazilim odakli olanlar her yere giriyorlar. msft'nin yazilim cozumunun olmadigi alan cok azdir. adamlar her seylerini kendi yapiyorlar teams, office, azure, adamlar kendi yazilimcilarina kendi ide'lerini bile dayatiyor.

ikinci soru cok temel bir business sorusu. emin ol sirketler de kendilerine bunu soruyor surekli. nasil genisleyebiliriz diye. ancak soyledigin yerler biraz kel alaka. mesela mercedes niye havaciliga girsin? farkli seyler bunlar. sirketler buyurken stratejik buyur. cunku artik her sektorde cok vahsi bir rekabet var. dolayisiyla adam kendi sektorunde kendini korumaya harciyor enerjisinin cogunu. mesela bakiyor otomotiv sektoru nasil degisiyor, kendini buna gore konumlandiriyor. ornegin su anda otomotiv sektorunun ilerledigi yer otomasyon ve elektrik motor, dolayisiyla yatirimlarini oraya yapiyorlar.

yani bence sen dunyaya cok ustunkoru bakiyorsun. o otomotiv diyip gectigin sektorun bile o kadar derya deniz detayi ve diger sektorlerle iliskisi var ki, zart diye oralari atlayip havacilik&savunma'ya girmek cok alakasiz. butun bunlarin inanilmaz kilcallari var.
  • antikadimag  (01.04.23 18:22:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.