[]

madenciler maske filan takmıyor mu?

türkiye gibi insan canının ve emeğinin hiçbir değer taşımadığı bir coğrafya için belki fazla masum soru olacak ama merak ettim. işçinin ölümü belgeselindeki ukrayna kısmını izleyince yine aklıma geldi. malumunuz madenci deyince akla klasik yüzü kapkara olmuş, elinde çekiciyle kafa lambalı klasik imaj geliyor. bu insanlar zaten toprağın altında çalışıyor, yerine göre makinayla veya elle dan dun habire toz kaldıracak türlü türlü şeye vuruyor. tamam ekmek parası ama o kadar şeye maruz kalınca sigaranın yanından geçmemiş adamın dahi iç organları daha 30-35 yaşında perişan olmaz mı? patlama ve çökme riskini geçiyorum, bu insanların işten dolayı yıpranmasını engelleyecek önlem/teknoloji yok mu?

bonus olarak örneğin avrupa'da, abd'de vs. işin koşulları daha iyi mi? yani bazı iş kolları gelişmemiş dediğimiz ülkelerde daha rahat veya kazançlı olabiliyor mesela, ondan soruyorum.

benim konuyla ilgili hiç bilgim yok, "olur mu lan öyle şey tabii ki özel maskeleri var, yoksa 20 yaşında madene giren üç yıl sonra ölürdü" gibi bir cevap duymayı çok isterim açıkçası ama pek umudum yok :/ durduk yere üzüldüm lan şimdi

 
Zonguldak, is kazasi ve "meslek hastaliklarina" bagli ölümlerin en yüksek oldugu ildir(sanirim bu sorunun cevabi).

Ayrica madencilerin en çok yakalandigi hastalik türu akciger hastaliklari, dolayisiyla maske vs bir ise yaramaz.

Son olarak madencilik, gelisen teknolojiye ragmen dünyada hâlâ insan gücünün en çok gereksinim duydugu agir islerden biridir.
  • Yourcousinmarvinberry  (31.03.23 14:57:33) 
Yer altı madenciliğinde toz maskesi veriliyor zaten. İşçilerin çoğu maske kullanmaz ama taktırmak istersen üstüne bile yürür. Bir madenciye maske taktırmaya çalıştığında "Zaten yer altındayız, ter içindeyiz. Bir de bunu takıp nefes almamızı zorlaştırıyorsun" diye dayak yeme ihtimalin, "Ah! Teşekkürler. Akciğerlerimi korumalıyım" denildiğini duymandan daha yüksek. Aynı şey baret ve eldiven için de geçerli.

Bu arada evet, yer altı madenciliğinde çalışan işçilerin yıpranmayı payı sebepli erken emekliliği ve yer altında çalışırken sektöre özel sigortaları var. Makinenin olmadığı hemen hemen her madende aşağı yukarı aynı havalandırma, ölçüm ve kişisel koruyucu donanım var. Bunların kalitesinde farklar olabilir. Alternatif olarak Türkiye'de operasyon çocuğu işveren bunun parasına kıyamadığı için yaptırmamış olabilir. Türkiye'de işçi sayısının en fazla olduğu yer altı madenciliği kömür bu arada. Kullanılacak ekipmanından, kurulacak teçhizatına kadar ciddi farklılıklar olabiliyor Almanya'daki gümüş madeni ile arasında haliyle.
  • nawar  (31.03.23 15:36:39) 
nawar +1

İşçilerin yüzde 90'ı koruyucu ekipman düşmanıdır.

Fabrika en kaliteli maskeyi, gözlüğü, bareti, kulaklığı verir ama kimse takmaz.

Normalde tabii ki takılıyor.
  • dissendium  (31.03.23 16:04:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.