[]

iş sözleşmesi ve gabin

almanyaya nitelikli göç için gitmek için iş sözleşmesi imzaladım. fakat başlıkdaki soru iş sözleşmesi ile alakalı değil. aracı olan kişiyle(almanyadaki iş vereninin türkiyedeki bürokratik işleriyle ilgilenmesi için görevlendirdiği kişi). iş ayarlandı patronla sözleşildi(maaş çalışma saatleri vs).


şimdi merak ettiğim şu bu sözleşmeyi imzaladığımızda yapılmayan masrafları bile yapılmış sayıp 4500 euro istenebilir mi? şuan vize sürecindeyim. ve benim diplomam dek kabul edildiği için diğerleri için yapılan 600 euro denklik harcaması yapılmadı, diploma ve evraklarım çevrilmemiş çünkü ingilizce. benim için yapılacak tek masraf uçak bileti vize ücreti ve dil için aldığımzı dersler. diğerlerine oranla 1000 euro daha az masrafım olacak ve ben bu parayı ödemek istemiyorum. fakat bunu sözleşmeyi yaptığımız kişi kabul etmeyecektir. o iş verenimden 4500 alacak ve kenara çekilecek ben iş verenime masraflarımı ödeyeceğim.

almanyaya gittikten sonra bunu söylediğimde sıkıntı çıkacak ve sözleşmeye göre türk mahkemeleri muhatap. bu durumda gabin iddiasında bulunabilirz dedi avukatım. bu ne kadar mantıklı? sözleşme örneği ekte.

www.hizliresim.com

 
ilk defa böyle birşey görüyorum; yani çalışandan ücret kesen aracı.
siz emin misiniz gerçekten işe başlayacağınıza? ki'yi falan da ayrı yazmış, enterasan bir aracı.

  • jimjim  (30.03.23 20:05:53) 
şuan vize bekliyorum o konuda sorun yok. sadece yapılmayan masrafı da bana ödetiyorlar diğerlerinin eğitim durumu nedeniyle 1000 euro daha fazla masraf yapmaları gerekiyor benim diplomama sayesind ebuna gerek yok. ödemek istemiyorum bu fazla parayı olay bu. adamlarda da sizi şutlarız havası var. onu yapamazlar ama davalarla uğraştırabilirler. o nedenle bu konu gabin kavramının içine giriyor mu merak ettim.


  • haskoylu deli hasan  (30.03.23 21:41:51) 
bu sözleşme gabin nedeniyle geçersiz olsa ne olacak onu anlamadım.

siz zaten ayda 100 euroyu almanyadaki işvereninize ödeyeceksiniz. bu sözleşme geçerli olsa da olmasa da oradaki işverenininiz "benim paramı ver, gabin varsa git türkiyede o adama dava aç diyecektir"
açacağınız davadan da sonuç alamazsınız. açıklaması çok uzun o yüzden yazmak istemiyorum.

resimdeki sözleşmeyi imzaladığınız firma parasını almanyadaki işverenden değil de sizden isteseydi ödemeyin derdim çünkü o da bu sözleşmeye dayanarak sizden para alamazdı.
  • de jure  (31.03.23 02:39:29) 
merhaba de jure,

aslında ben almanyadaki iş verene parayı ödemezsem iş veren parayı aracıdan geri alacak çünkü onlarda kendi aralarında bir hizmet sözleşmesi yapmış. ben parayı ödemiyorum dersem aracı parayı patrona geri ödeyecek. patron parasını kurtaracak. sonra bu gördüğünüz sözleşmeye dayanarak aracı benden para isteyecek. sözleşme gabin nedeniyle geçersizse ya da bu sözleşmede geçersizliği sağlayan bir duurm varsa en azından benim için yapmadıkları masrafı ödemiyorum deme gücüm olur. ne yazık ki aracı olan ve sözleşmeyi hazırlatan vatandaşta sizi türkiye bataklığındna çekip çkartıyoruz ne dersek he diyeceksiniz kafası var. ben ahlaksız bir adam değilim sadece 1000 euroya itiraz ediyorum. kalanı haklarıdır. fakat diğerlerine harcadıkları para ile benim için harcadıkları arasında 1000 euro fark olduğunu söylediğimde banane vermemem öde bu parayı diyecekler işte o zaman bu sözleşmeye dayanarak bana zorluk yaşatamasınlar istiyorum.

firma parayı beni almanyaya götürmesi karşılığında gittiğim şirketten tahsil edecek ya da etti bilemiyorum. ben çalışamay gittiğim şriekete para ödemezsem bu sözleşemeye dayanarak benden parayı aracı şirket isteyecek. yani sözleşmeyi hazırlayan kurum almanyadaki şirketten benim orada 3 sene kesintisiz çelışmam karşılığında ödemeyi alacak ben 3 sene içinde işten çıkarsam iş verenim aracı şirkete getirdiğin adam artık yok bana paramın kalanını geri öde diyecek. aracıda ödediği parayı bu sözleşmeye dayanarak benden istemeye kalkacak.
  • haskoylu deli hasan  (31.03.23 05:07:09 ~ 05:15:10) 
borcun net bir sayı olarak yazılmış ve bunu imzalamışsın. giderlerin içeriği de muallakta bırakılmış ("Ve süreçte oluşabilecek tüm masraflar" vs diyerek) adam "evet denklik harcaması yapılmadı ama 3 elemanım bu belgeleri hazırladı, konsoloslukta sıra bekledi, adama laf anlattı, "danışmanlık masrafı" olarak 1000 euro yazdık diyebilir, dolayısıyla senin yaptığın bu "ama denklik belgesine para harcamadılar" şeklindeki küçük hesabın da yalan olur.

ayrıca bunu imzalarken dile getirmeyip, işin olduktan sonra bir yol arayıp sözleşmeden kısmen de olsa caymaya çalışman ne kadar etik orası da tartışılır.
  • roket adam  (31.03.23 06:23:18) 
Roket adam dile getirmedigimi nereden biliyorsun? On kere benim denklik almqma gerek yok diplomam denk denildi hayir deyip kestirip attilar cunku ilk defa lisans mezunu biri icin bu islemleri yapiyorlarmis. Adamlara defalarca yurtdisina almanyaya gittim dedigim halde vize formlarinda hic yurtdisina cikmadim diye isaretlemisler, cep telefonum yerine referanslarimdan birinin numarasini yazmislar. Basvuru formunu yeniden ben doldurdum. Sozlesmeden kismen de olsa cayma diye bir durum yok sadece baskalarinin islemleri için 2200 euro harcanirken benim icin 1000 euro civarinda harcama yapilacak, adam parmagini oynatmadan uzerimden zaten 25oo euro kazaniyor. Bu kisinin muglak ifadelerle kafasina gore rakamlari yukseltebilme firsatini kendisine yaratmasi etik mi? Araci olan kisi vize basvurusuna giderken 10 kere sakin benden bahsetmeyin isi kendiniz buldunuz unutmayin benim adim gecmesin demesi ne olacak mesela?

başlıkta adı geçen gabin ne demek, neden hukukta kendisine yer bulmuş inceleyin isterseniz. danışmanlık masrafı olarak 2 kere ücret aldık mı diyecekler? zaten o parayı bir kere alıyorlar. bu 1000 euroyu aslında harcayacaklarını düşünerek gözden çıkartıp hesapları buna göre yapmışlar herkesten en az 2500 euro kazanmak üzerine çalışan bir sistem kurmuşlar, fakat ilk defa lisans mezunu için iş yapınca ortada fazladan 1000 euro kalıyor onu vermek istemiyorum . adamların aracılık parasına ya da benim için yaptıkalrı harcamaları ödemem dediğim bir yer var mı? aynı şey başınıza gelirse siz verin ama ben hakları olmadığı halde fazladan aldıkları bu parayı vermek istemiyorum. ve hukuk içinde hakkımı soruşturuyorum avukatım vermeyebilirsin diyor, başkalarınınd afikrini öğrenmek istedim olay bu.

aynı kişinin almanayay gidene kadar bütün masraflar bize ait deyip sınav ücretlerini (para sizden çıkmadan ciddiye almıyorsunuz siz ödeyin geçenlerin parasını iade edeceğiz) insanlara ödetmesi sonra geçenlere bakın paranızı iade ediyorum demesi gibi durumlarda oldu. ne var vermiş parasını diyeceksin, işte o öyle değil imza attıkları 4500 euro içind eo sınav paraları zaten mevcut ve iş verenlerden alıyorlar , çalışırkende işverene geri ödeniyor bu para. adam sınav arasını ödetip geçenlere kendi parasını iade ediyor ama zaten 4500 içinde bu parayı aldığı için sınav ücretiden dolayı kişi başı 200 euro daha cebine indiriyor. 10 kişi için 1 ayda 2000 euro yapar. almanyada ortalaa maaş 2000 civarında. küçük hesap dediğin o para için 15 gün ter döküyor insanlar, izin verde emeğimin peşinde olayım.
adam iyi niyetli değil etik sözkonusuysa bu adamla olan işlerde gözardı ediyorum.
  • haskoylu deli hasan  (31.03.23 14:01:17 ~ 19:18:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.