[]

yine çok basit ama çözemediğim bir excel sorusu

evet gerçekten basit bir soruyla karşınızdayım, öyle formül mormül ileri düzey değil. bakınız geliyor. tldr diyecek üşengeçler direkt aşağıdaki ilk cümleyi veya son paragrafı okusun:

excel'de herhangi bir hücreye yazdığım ve tarihe benzeyen her sayı, gerçekten tarih olan her metin Kas.67, Oca.22 formatında tarihe dönüşüyor, dönüşmesin.

ömrü billah hayatımda zaten Oca.22 formatında tarih kullanmadım, kullanmayacağım. yazdığım şey hakikaten tarihse bile o formatta kullanmayacağım. ayarlarda kurcalamadığım yer kalmadı, yazdığımı tarih zannedip dönüştürmesin yahu. "hücreyi metin olarak biçimle, sayı olarak biçimle" sorumun cevabı değil. excel'in default ayarı o olsun. ben hücre mücre biçimlemek istemiyorum. kaldı ki biçimlesem bile olmuyor.

hücrede "Ocak 2022 Dönemi Satış Bilgileri", "Şubat 2022 Satış Bilgileri" yazıyor. ben sadece "Ocak 2022" "Şubat 2022" yazsın istiyorum. bunun gibi 850 tane satır var. takla atmadan nasıl yaparsın? ctrh+h yapar, üste "Dönemi Satış Bilgileri" yazar, alt tarafı boş bırakırsın, tümünü değiştir diyince "Dönemi Satış Bilgileri" yazısını siler ve ne olmasını beklersin? sadece "Ocak 2022" kalsın. ama ne oluyor? "Oca.22". işlemden önce istediğin kadar metin olarak biçimle olmuyor olmuyor ya olmuyor. daha önce de sordum, takla atmalı çözümler önerildi, yok sütun aç, hücreyi 1 ile çarp oraya yaz, kopyala değerleri yapıştır, eskisini sil falan ohooo (git: 1390253).

ya çok basit lan çok basit. tarih otomatik düzeltmesini iptal edeyim. düzeltmesin. istesem de düzeltmesin. hiç mi düzeltmesin? evet hiç düzeltmesin. excel denen programa tarihi düzeltmesi gerektiği bilgisini unutturayım. excel'e bunu ekleyen programcının geçmişine gidip bunu programa eklemesi bilgisini beyninden sileyim. gezmediğim otomatik düzeltme seçeneği kalmadı bulamadım. tarihi düzeltmesin ya. var mı yolu?

 
onu sormuyorum. tarih düzeltmesi yapmasın diyorum. soru bu. tarih zannedip düzeltmesin. excel tarih gibi bir şey yazınca onu kendi sikik tarih formatına çevirmesin.

excel tarihe çevirmesin diye ben ıvır zıvır yapmayayım. o default olarak çevirmesin.

zira yukarıda da yazdım, belli ki tamamıı okumayanlardansın. 850 tane yazılı zaten yazılı satır var. hepsine girip başına ' koyana kadar baştan yazarım zaten, bu benim işimi çözmüyor.

Ocak 2015 Dönemi Satış Bilgileri
a
g
d
s
f
g
r
g

Şubat 2015 Dönemi Satış Bilgileri
g
r
s
s
f
e
w
s
f

Mart 2015 Dönemi Satış Bilgileri
f
e
f
f
h
t
c
v
j

....

şeklinde taaaa günümüze kadar gelen liste var. ben her tablonun başında "... Dönemi Satış Bilgileri" yazsın istemiyorum, çünkü bu zaten satış bilgileri tablosu. sadece ayı ve yılı yazsın istiyorum. bul değiştir diyip "Dönemi Satış Bilgileri" yazısını boşlukla değiştiriyorum, geriye "Ocak 2015" kalması gerekirken Oca.15 kalıyor. işlemden önce metin olarak da tanımlasam olmuyor. yine bul değiştir yaparak hepsinin başına ' koyayım diyorum, birinde ocak birinde şubat yazdığı için o da olmuyor, en az 12 hamle yapmam lazım. Bul Ocak, Değiştir 'Ocak, Bul Şubat, Değiştir 'Şubat diye.

niye? excel denen öküzün tarihi kendi formatına çevirme inadı yüzünden.

çevirmesin ya, düzeltmesin işte bu kadar zor mu bunu yapmak?
  • kibritsuyu  (29.03.23 08:56:18 ~ 10:24:15) 
support.microsoft.com
Windows "o iş öyle olmaz, kapatamazsın" diyor, her hücrede metnin başına ' koymanı öneriyor.

(Bendeki Excel İngilizce, o yüzden menülerin Türkçesinden emin değilim)
Şunu bir dener misin:
File > Options > Proofing (yazım denetimi?)
Açılan ekrandan autocorrect options
Açılan pencerede actions tabında default gelen "Date (XML)" var, bunun tikini kaldırınca oluyor sanki.
  • kobuzchu kiz  (29.03.23 12:36:42) 
zaten tikli değildi. yine de tikleyip tekrar kaldırarak denedim, olmadı.

sıfırdan yazarken ' koymak problem değil. ama hazır yazılı ise veya bul değiştir yapıyorsam, başka yerden kopyala yapıştır yapıyorsam bunu çözemiyorum.

benim işim rakamla sayıyla parayla. upuzun listeyi başka siteden kıopyalıyorum, tamamı sayı. 11 lira 67 kuruş anlamına gelen 11.67 sayısını Kas.67 yapıyor. upuzun listenin yarısı tarihe dönüveriyor. ben başka yerden kopyalanmış şeye nasıl ' koyayım yani microsoft da bir alem. yapıştırdığım yeri bomboşken metin diye tanımlıyorum, bak buraya yazılacak şeye dokunma, değiştirme, düzeltme diyorum dinlemiyor.

bul değiştir yaptıktan sonra hücrede kalan excel'in çevirmesine uygun bir şeyse hop hiç affetmiyor, kendi beğendiği tarih formatına sokuveriyor. hayır tamam zaten tarih, Ama Ben Ocak 2022 yazmasını istiyorum, o gidip Oca.22 yazıyor.

yani gerçekten çok ilginç.
  • kibritsuyu  (29.03.23 13:46:58 ~ 13:48:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.