[]

Neden şişman rütbeli personel var?

Askerken hatirlardim, bir sürü şişman astsubay olurdu. Hayatımda spor vs yaptıklarını görmedim. Genç olanlar iyiydi ama yaş ilerledikçe göbek ilerliyor.
Biliyorum orduda her kuşu sevdik diyebilirsiniz ama mantıken askeri "çakı" gibi görmek gerekmez mi?
Mantıken askerden belli fizik kapasiteyi bekleyen kişilerin bu fizik kapasitede olması gerekmez mi? Yani topkek olmuş astsubayı gören kişi ne kadar motive olabilir?


 
Bunu bende çok düşünürdüm.

Hatta gençken yiyeyim askerde spor yaptıracaklar six pack falan diye düşündüm uzunca yıllar.. komik çocukmuşum meğer.

Askerlik de bir meslek ve komandolar zaten fit mesela. Ama eğitim personelleri, kışlalar için normal.

Mesela fatih terim, şişman göbekli. Başarısında engel mi? Hayır. Çünkü işi analizi değerli bakışıyla yorumlamak. Çıkıp koşmayacak 90 dakika.

Tam tersi durumdan bakın: böyle masabaşı personel kaslı olsa, ne işe yarayacak? Yani kasın var ama bu askerleri eğitmeliyiz derler.

Çok şişmanları için ise mutlaka bir sınır vardır. Mesela adam eğitimci ise sorun etmiyorlardır belki ama saha görevlisiyse bakarlar diye düşünüyorum. Duyuruda varsa gören ve böyle çalışan, belki yazar. Şahsen benim birliğimde ben görmedim.

edit @logisticsmanager aslında şu anlamda aynı: ft'nin gerekmediği kadar, eğitimci bir askerin de bir parkuru x derece ile ayda bir geçmesi beklenmiyor. ft'nin sezon başındaki sağlık değerlerinin testlerinin önemi kadar da, askeri personel denetlemeden geçebilecek kaabileyete sahip olması gerekiyor. dışında bende yukarıda aynı şeyi yazdım, sahaya çıkıp 90 dakika koşması beklenmiyor.
  • baldan kaymak  (26.03.23 23:58:09 ~ 27.03.23 11:59:46) 
Ben askerlik yaparken rütbeli personel için denetleme olmuştu. Göbek olması ya da şişman olmak bir sorun değil denetlemeyi geçebiliyorsan. Motivasyon böyle bir şey değil aslında. Boyu benden kısa bir astsubay vardı. Denetlemede çok iyi atış yaptığını duydum. Ben bebekken Hakkâri'de görev yapmış. Bu şekilde tecrübeli, atış konusunda iyi asker daha çok motivasyon sağlar. Savaşta, operasyonda korkusuz, sakin birilerini görürsen motivasyon kazanabilirsin.

Neden şişmanlar? Çünkü memur gibiler. Ben kışlada kaldığım içim karnım dümdüzdü. Onlar saat 5 olunca çıkıp gidiyorlardı. Ben akşam 7'den sonra bisküvi dışında yiyecek bulamazken onlar evinde çay içiyor. Bir de maaşları yüksek. Maaş yüksek olunca yemeğe harcanıyor. Umursanmıyor doğal olarak. Sadece harp okulu mezunlarının spor alışkanlığı olduğunu gördüm.
  • dissendium  (27.03.23 00:04:28 ~ 00:05:46) 
Şişman dediklerinin bir çoğu 40 yaş ve üstü. Bir çoğu hatta hepsi mesleğe ilk başladıklarında "çakı" gibiler. Aralarından komando olanlar, timlerle dağlarda yaşayanları var.

Fakat sen onlara, kıdem aldıkça idari görevler (Karakol/bölüm komutanlıkları, idari işler, mutemetlik, silah ruhsat, trafik) verirsen yaşlarının da artmasıyla kilo almalarına sebep olursun. Tüm bunların yanında evlenmeleri aileye çoluk çocuğa karışmaları filanda etkili.
  • infernalcadre  (27.03.23 00:09:07) 
bizdeki astegmenler astsubaylar baya fitti valla. bedelli 2023/2.


  • tantavizisyon  (27.03.23 00:16:24) 
Silahlı Kuvvetlerde her sınıf ve her sınıfta her görev, Sabah 8, akşam 5 eğititim yapmayı gerektirmiyor.

Muharip sınıf bir personelin göbekli olması beklenmez tabii ki ama Askerlik Şubesinde, hayatı masa başında geçen 50 li yaşlarda bir Personel sınıflı Baş Çavuşun da fit olması beklenemez.

Aynı şekilde Muharip Sınıflarda da masa başından kalkmanın pek mümkün olmadığı görevler vardır.

Bu arada İlgili Yönetmeliklerde göbek çevresinin belirli bir santimden fazlasının Sağlık raporu gerektirdiği de yazılıdır.

Ancak Türk halkı bir pastaysa Silahlı Kuvvetler o pastanın dilimidir ve asla o pastadan farklı olması beklenemez ve Türk insanı ekmeğe abanmayı sever, sporu sevmez, spor deyince aklına futbol seyirciliği gelir, göbeğe Türk kası der vs.
  • Mirket  (27.03.23 00:17:19) 
@baldan kaymak; fatih terim örneği bence mantıklı değil. Fatih terim'in belli fitness sinavlarini geçmesi ya da kilo/boy oranina dikkat etmesi ya da sahaya inip sağ bek oynaması gerekmiyor. Bugün astsubay da olsa hem belli sinavlara sürekli girmesi gerekli hem de gerektiginde askerler ile beraber sahada olması lazım. Aynı şey değil.


  • logisticsmanager  (27.03.23 03:59:40) 
aynı sorun polislerde de var. etraf göbekli polis dolu. mesleğe girerken dünya kadar testten geçiyorlar ama girdikten sonra salıyorlar. takip edende olmuyor. aslında her sene testlerden geçirilip fit kalmaları sağlanmalı.
nasıl olsa karakolda, karargahta masa başı diye görmezden gelinmemeli. mesleğin, üniformanın bir itibarı olmalı.

  • astronom bey  (27.03.23 17:17:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.