[]

Felc geciren yakinim icin ne yapabilirim?

Bir aile buyugum yaklasik 4 ay once felc gecirdi. artik sag kolunu ve sag bacagini kullanamiyor. Su an rehabilitasyonda. Kendisinin yasam kalitesini ve felc kalan kol ve bacagini kurtarmak icin yapabilecegimiz bir seyler var mi? neler tavsiye edersiniz?




 
fizik tedaviyi aksatmamalı ve sürekli felçli uzuvlarını kullanmaya çalışmalı.

hani çok temel tavsiyeler gibi duruyor ama gerçekten işe yarayan bunlar.
  • mikael  (26.03.23 16:34:00) 
Ne kadar kullanamıyor? Hiç mi yürüyemiyor, yatalak mı bilmiyorum ama.

Bir FTR uzmanı görmeli.
Muhtemelen Fizik tedavi verecektir.
Fizyoterapistin talimayt ve tavsiyelerine uymalı, ev egzersizi verilirse aksatılmadan yapılmalı.

Kaslar çok süratli zayıflar, Bir sebepten 15 gün alçıda kalan kaslarımızın kullanmama sonucu zayıfladığını deneyimlemişizdir çoğumuz.

Kasların zayıflamasına müsaade etmeyecek, mümkün olduğu kadar kullanacak. Yürüyebiliyorsa her gün becerebildiğince yürüyüş yapacak. Elini kullanacağı aktiviteler bulacak, el topu vs.

Tabii bunlar hep FTR uzmanının görüş ve müsaadesiyle olacak şeyler. Ama kendisine söylenenin azamisini yapmaya gayret etsin ve teşvik edin.
  • Mirket  (26.03.23 17:02:29) 
Üsttekilere ek olarak aynı şekilde felçli olan bir yakını olarak beklentileri konusunda moralini bozmayın ama çok da umut vermemeye dikkat edin.

Yani yürüyeceğim dediğinde bunun için her hafta fizik tedaviye gidiyorsun deyin, ama yürüyeceğim dediğinde yürüyeceksin tabi ki seninle bilmemne yapacağız yürüyeceğine söz ver vs demeyin.

Biz o kadar fizik tedavi ve emeğe rağmen ne yazık ki bir sonuç alamadık. Evet konuşması düzeldi, bacağını ve kolunu oynatmaya başladı ama daha çok kukla oynatır gibi hareket ettirebiliyor, yürüyemiyor bir şey tutamıyor.
  • denizgonen  (26.03.23 18:46:54) 
Fizik tedavi çok önemli. Ben bir doktordan duymuştum
bunu ilk 1,5 yıl içinde uygulamak çok önemli demişti.

Ama hastanın katılımı çok önemli burada. O yüzden eş zamanlı bir psikolog ya da psikiyatri desteği de alın. Çünkü fizik tedavide olumlu sonuç alınsa bile bu sonuca ulaşmak epey sürebiliyor. Çünkü hasta kendini saldı mı istediğiniz tedaviyi uygulayın sonuç alamazsınız.

Fizik tedavi de tek başına mucize yaratamaz. Haftada birkaç seans alacak ama evde sürekli tekrar etmesi lazım bişeyleri. O yüzden doktordan evde de uygulanabilecek teknikleri öğrenin mutlaka. Bazı oyuncaklar var onlarla çalıştırın. Size çok iş düşüyor. Özellikle hareketsizlikten eklemler, diz ve dirsekler kitlenmeye başlar, sürekli harekete zorlayın ki açılsın.

Gerçekten o uzuvları oynatmaya zorlaması önemli. Çok basit gibi geliyor ama bir parmak hareketi bile yaptırabilmek 1 ay sonra belki eline kaşık alabileceği sürecin temelini atabiliyor.

Doktor size söyleyecektir mutlaka ama mesela bizim ailedeki süreçte doktor kesinlikle gündüz yatmasına müsaade etmeyin demişti. Yanına yastıklar koyun ama oturabildiği kadar koltukta otursun normal bir insan gibi demişti mental olarak düşmemesi için.

Ama tabii hastanın durumuna göre değişir, doktor tavsiyesine kulak verin.
  • anten  (26.03.23 23:54:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.