[]

Z jenerasyonu ve küçükleri

Ben şimdi şunla ilgili fikirlerinizi merak ediyorum, 30larımdayım.
Y jenerasyonuyum.
Z'ye sürekli eleştiri var. Yer yer haklı, bazen gereksiz olduğunu düşünüyorum.
Takıldığım konu yaş olarak genellenmesi...
Ülkemiz için konuşuyorum:
Gözlemim yaş genellemesi: üniversiteyi bitirmiş, yüksek lisans yapıp iş hayatına atılmış 25-26 yaşa da Z jenerasyonu eleştirisi yapılıyor liseye yeni başlayana da.
Bunların arasında da jenerasyon farkı var bence...
Şuan ergenlik döneminde olanlar için de artık farklı bir jenerasyon olarak değerlendirmesi gerekmez mi?
Benim için ayrım, gezi olayları mesela. Y'nin üniversite yılları-bitimi ve yeni mezunu olan zamanlar.
O süreçten sonra eğitim, gençlerin sosyalleşmesi vb konularda çok değişiklik oldu maalesef.
Şimdi o dönemde ergen olanlarla, çocuk olanlar hatta okula başlamamış olanlar aynı jenerasyon mu ki?

X,y,z nin uluslararası kabulunde doğum tarihleri var ama herkes kafasına göre yorumluyor. Düşünceniz nedir?

 
Nesil veya jenerasyon denen şey her zaman vardı, sadece bugünkü gibi x, y, z gibi keskin adlandırmalar yoktu. Zaman değiştikçe insanların karakteri de değişiyor sonuçta bu bir gerçek ama bu değişimler bıçakla kesilir gibi, yeni bir ürün üretilmesi gibi olmuyor. Haliyle örneğin Y ve Z kuşakları arasına, Z ve Alfa kuşakları arasına belirgin bir çizgi çekmek mümkün değil. Hiçbir zaman da mümkün olmayacak. Çünkü bu değişimler bir renk geçişi gibi. Renk paletinde kırmızı nerede bitiyor turuncu nerede başlıyor söylemek mümkün değil, çünkü bir isim vermediğimiz yüzlerce ton var aralarında. Bu da onun gibi.

Jenerasyonlar ve toplumdaki bu ağır karakter değişimleri sosyal bilimler açısından anlamlı konular, ancak günlük hayata taşan anlamıyla kimse zaten bu jenerasyon adlarını bilerek ve doğru şekilde kullanmıyor.

İnsanlar kafalarındaki sevmedikleri ya da çok sevdikleri şeyleri belli jenerasyonlara yükleyip ezbere konuşuyor. "Şimdikilerde iş yok" demek yerine "z kuşağında iş yok" diyorlar. Bundan öte bir işlevi yok.
  • akhenaten  (26.03.23 07:05:19) 
92liyim ben de ve elestiriyorum. y kusagina gore dikkat araliklari epey dusuk. ekrana yapismis gibiler. devrim vs yapamazlar.


  • tantavizisyon  (26.03.23 09:21:57) 
Şu jenerasyon muhabbeti tamamen saçmalık bence.


  • Erestor  (26.03.23 09:43:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.