[]

Bahçe çimi.

Bahçeyi profesyonel şekilde değil de ekonomik yollu nasıl çimli hale getiririz? Maksimum 40-50m2 lik bir yerden bahsediyorum.




 
Bahçeyi çok iyi belle.
İnce tırmık çek.
Metrekareye 50 gram olacak şekilde çim tohumu serp.
Ürerine yanmış, elenmiş gübre serp.
Yeşerene kadar toprak kurumayacak şekilde çok ince yağmurlama sulama yap.

Not: Çim konusunda detay gerekirse özelden sorabilirsin.
  • Mirket  (24.03.23 22:18:23 ~ 23:16:42) 
Iki senedir kendim hallediyorum. Iki yıl önce rulo çim alıp serdirmiştim. Kurak yaz ve kış geçirince yarısına yakın kısmı kelleşiyor. Yağmurlar başlamadan yüzeyi 5-10 cm derinlikte kazma ile çapalayıp toprağı ufalıyorum. Soluncan gübresi karıştırıp çim tohumu atıp suluyorum. Hala çim olan yerlere de şeker gübre atıyorum. Şeker gübre yosun tabakası oluşmasını da rngelliyor.
Bir de ağaçlardan dökülen yaprakları sürekli temizlemek gerekiyor.

Bu yaz daha da kurak olacak diye düşünerek bu yıl yarı yarıya yonca tohumu da karıştırdım. Yonca kökleri daha derine iner ve susuzluğa daha dayanıklı olur diye umuyorum.

Toprağın iyi bir drenajı olması gerekli aşırı su alan bir yerse. O yüzden biraz derine kumnince çakıl sermek iyi olabilir.

Seyrelmeye başlayan yerlere ara ara tohum atmak gerekli. Çim azalınca toprak güneş gördükçe kuruyor. Kurudukç a su tutma yeteneği azalıyor. Daha da seyreliyor. Kuruyan toprak üzerine biraz basılıyorsa beton gibi dümdüz oluyor. O saatten sonra zaten doğal olarak çim çıkma ihtimali düşük. Tekrar kazmak toprağı havalandırmak ve gevşetmek gerekli. Insan gücü isteyen bir iş.

Bir de çimler 10-15cm olunca hemen biçmek gerekli. Biçtikce gürleşiyor. Uzun kalıp yağış da alırsa bu sefer kökler ölmeye başlıyor. Çok nazlı. Emek isteyen bir şey. Yol kenarında kudret ormanı gibi susuz bakımsız yemyeşil olan çayırları görünce insanın içine dokunuyor valla.

Tırmık, kazma, kürek, eldivenler, hortumlar... Zahmetli bir iş.
  • nop  (24.03.23 22:38:41) 
Şu an tam zamanı, sakın geç kalmayın.

Ben yaklaşık 70 m2 bahçeyi tohum ile yapmıştım, tohum atıp, gübre atıp üstünü 1 cm kadar toprakla kapatmıştım.

@mirket'in dediği gibi doğal gübre daha iyi, ama riskli. içinde yabani tohum bulunabiliyor çünkü.

Şu hazır tohum halılarını bir inceleyin, bir ara baya reklam çıkıyordu karşıma. Hazır çim değil, tohumları barındıran ince elyaf gibi bir şey.
  • John Bloor  (25.03.23 12:56:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.