[]

Lens Takmak-Çıkartmak

2 ay falan oldu sanırım, heves ettim aldım. 30 seneden fazla gözlük tecrübesi dışında bir tecrübem olmadığı için, tembel biri olmamım da etkisiyle 2 hafta kadar uğraştım ve sonra bir daha elime almadım. Sorum şu ki;

- Hiçbir rahatlığını görmedim. Yanma-batma geçer dediler, iki haftalık süreçte pek bir gelişme görmemiştim açıkçası.
- Takıp çıkarma (özellikle çıkarma) süresi azalmış olsa da, takmanın alakasız zamanlarda, aynı şartlarda bazen çok zahmetli olması, enfeksiyon korkusu ve müthiş bir vakit kaybı hissi, sinir-stres oluşumu nedeniyle bir daha geri dönme ihtiyacı hissetmedim. Hatta gözlüğün büyük bir nimet olduğunu düşünüyorum bu sebeplerden.
- Kimisi zamanla hepsi hallolur diyor, kimisi zamanla ilgili değil, kişiyle ilgili diyor.

Siz ne diyorsunuz? Miyop + astigmat (toric) lensler için konuşuyorum.

 
İlk kullanimimda 45 dk ugrasmistim takabilmek icin lensleri, bana da sinir basmisti ama sonra takma konusunda cok problem yasamadim, cikarmak bazen zahmetli olabiliyor, bir kere yanimda solusyon yokken bi otelde kalmak zorunda kalip, (eczanesinde solusyon olmayan bir kasaba idi), lenslerimi enfeksiyonu falan pek onemsemeyen arkadasimin tavsiyesi ile suya koymustum, uyuklamak problem olabiliyor bazen, birden eyvah gozumde lens var diye firlayabiliyorum, gorus acisindan ilk yillarda problemim yoktu, sonraki yillarda hic bi zaman gozlukle gordugum kadar net goremedim, hep muayene mi yanlıştı, lensler mi kalitesiz, solusyon mu benim goz yapima uygun degil sorulari olustu kafamda.

Bunlar negatif taraflari ama rahatliklari da var elbette, ozel gozluk yaptirmadan gunes gozlugu kullanabilmek, kozmetik gorunum, burnunda agirlik olmamasi, su siralar hic ihtiyacim olmasa da sinemada 3d gozluk takabilmek, yagmurda, soguktan sicaga giriste buharlanmis gozluk camlari ile goruste zorluk yasamamak. Motosiklet kullanıyorum, uzun yolculuklarda kask gozluk saplari nedeniyle kulaklarimi agritiyor, o nedenle lensi tercih ediyorum.

Özetle bence kisiyle ilgili durum, ben ne gozlukten ne lensten vazgecemem, son zamanlarda gozluk agir basiyor, benim de miyop astigmatim var bu arada, toric lens kullaniyorum.
  •   (24.03.23 06:55:30) 
bazen 15 günlük lensi 2 ay hiç çıkarmıyorum, lens rahatlıktır.


  • burakdonmez95  (24.03.23 08:00:29) 
10 yılı aşkın süredir lens kullanıyorum. Önceleri çok zor takarken şimdi aynaya bakmadan sn de takabiliyorum. Alışma meselesi. Konfor bakımından gözlükten iyi ancak tabi ki enfeksiyon riski korneada incelme vb gibi dezavantajları mevcut.

10 yıldır herhangi bir göz enfeksiyonu geçirmediğimi de belirteyim. Elinizi yikarsaniz lensi de solüsyonuyla temizlerseniz çok sıkıntı olmaz.
  • thatisthedoctor  (24.03.23 10:31:55) 
gözlük yakışıyorsa
spor, deniz vs. hariç kullnamaya gerek yok

  • bir soru sorcam  (24.03.23 10:40:53) 
gözlük takmaktan nefret etmiyorsan gerek yok. ben tiksiniyordum... yanma batma takana kadar gözüne ve lense ne kadar zarar verdiğine bağlı, hala takarken zorlanıyorsan hala yanması normal yani. o lensi çizdiysen yıprattıysan bugün doğru şekilde hemen taksan yine batacak muhtemelen.

benim ilk 1 haftam filan zor geçti sonra ayna olmadan bile takıp çıkarabilecek hale geldim. gözlükten kurtardığı için lensi seviyorum ama sonunda lasik yaptırıp kökten çözdüm tabi sorunu, gözlükten kat kat iyi olsa da lens de problem. direkt net görmek en güzeli.
  • konetsu  (24.03.23 10:53:33 ~ 10:55:04) 
gunes varken gunes gozlugu kullanmak icin, bazen de yagmurluysa ve cok fazla disarida olacaksam gozluk cok islanip goremedigim icin lens kullaniyorum.

benim de miyop + astigmat var, biofinity aylik ve acuvue oasys gunluk kullaniyorum, rahat lensler olduklarini soyleyebilirim. kisiden kisiye degisse de cok kisi tarafindan tavsiye edilen lensler ikisi de. daha once farkli markalarin ayliklarini denedeim ve cok rahatsizsi, kullanamamistim. dogru lensi bulmak onemli.

takip cikarma surekli kullanmadigim icin surekli kullananlar kadar rahat olmasam da 1-2 dakikada (el yikama dahil) takip 20 saniyede cikarabiliyorum genelde. zamanla hizlaniyor ve vakit kaybi olmaktan cikabiliyor. dis fircalamaktan daha kisa.

yine de her gun kullanacak kadar rahat degil ve uzun sure takinca kuruma, rahatsizlik olabiliyor. toric lensler normal lenslerden daha rahatsiz maalesef. tek gozde normalini kullaniyordum, bariz bir fark. artik 2 goz de toric :( ben arada kullanmak icin faydali buluyorum.
  • lemmiwinks  (24.03.23 13:45:19) 
neredeyse 20 senedir kullanan biri olarak doğru lens seçimi ile ne batma , ne yanma ne de bulanık görme sorunu yaşamazsınız. Muhtemelen kullandığınız marka ve solüsyon size uygun değil.

Göz muayenesi ve lens muayenesi birbirinden farklı konulardır. BC değeri yanlış yazılmışsa ve o değerde aldıysanız nefret edersiniz, batar, kayar, yanar.

doktorunuzdan veya lens tedarik ettiğiniz yerden test lensi isteyip doğru lensi seçebilirsiniz.

gözünüz lens kullanımına müsaitse ne diye gözlük gibi bir zımbırtıyı kullanmak istersiniz ki .

tadilat işi yaparsınız eğilmeniz gerekir gözlük kayar, soğuk havada buharlanır, yağmurda ıslanır, güneşte günşe gözlüğü takamazsınız (istediğinz modeli) vs.
  • janavarorion  (24.03.23 15:59:09) 
Takma çıkarma benim için hiç sorun olmadı, il zamanlar maksimum 1 dakika uğraşıp bir şekilde takıyordum, bu noktada biraz soğukkanlı olmanın faydası var bence.

Yanma-batma olayına ben de alışamadım. Lensi yazan doktor dışında 1 doktora daha gittim, ikinci doktor daha küçük çaplı bir lens verdi ve o daha rahattı. Ama yine de battığı için bu sefer kendi insiyatifimle bir tık daha küçük çaplı lens aldım ve daha da rahat ettim. Yani burda doktorun gerçekten güzel ölçüm yaparak yazması gerekiyor lensi, yoksa işkence oluyor.

Toplamda 3-4 ay kadar lens kullandım (15 yıllık gözlüklüyüm) ama sonunda ben de gözlüğe geri döndüm. Lensi bir gün hiç hissetmiyorken, sonraki gün garip bir şekilde aşırı batma yapıyor. Ayrıca eve girip şöyle bir uzanayım dediğinizde "lan lensi çıkarmadım" diye kalkıp lensi çıkarmaya uğraşmak ufak bir dert de olsa beni sıktı. Ek olarak etrafımdaki insanlar 4 ayın sonunda bile hep "sen gözlüğe geri dön daha çok yakışıyor" dediği için de gözlüğe geri dönme kararı aldım.
Ha yanma-batma olmadığı bir senaryoda bence mükemmel icat. İsterse gözlüksüz maymun gibi görüneyim umrumda bile olmaz, benim için önemli olan konfor.
  • gallienus  (24.03.23 17:25:01) 
@janavarorion,

Göz kusurlarının geçici/kalıcı tedavileri maalesef kişiden kişiye farklı sonuçlar veriyor. Doğru muayene, doğru lens, doğru solüsyon ile çözülseydi bu kadar lens deneyip gözlüğe dönen veya gözünü çizdiren olmazdı diye düşünüyorum.

Ben henüz doğru olanı bulduğumu söylemiyorum ancak böyle bir genelleme çok yanlış. Bir sene içinde alanında oldukça iyi olduğu söylenen dört farklı doktora göründüm. İlk ikisi çizilir dedi. Son ikisi çizilmez dedi. Hatta biri "kardeşim olsa yine doğrudan söylerdim, bu işlem gözünün yapısına uygun değil, ileride cerrahi müdahale gerekirse kalıcı görme kaybın yüzde şu kadar olur" diye. Keşke bu kadar kolay olsa bazı şeyler. :)
  • mada  (24.03.23 22:36:15) 
@mada kesinlikle katılıyorum. Bu sebeple gözlük muayenesi değil lens muyanesi olmak gerekir. Göz uygun değilse elbetteki gözlük veya ameliyat tercih olur.

Doğru lensi seçmeyip veya direkt gözlük Numarası ile lens alanlar var (bc değerine bakmadan) bu da kusurlu görme ve arkadaşın yaşadığı sorunları getiriyor. Sonra benim gözüm lens kabul etmedi diyerek gözlüğe dönüyor. Kısaca yanlış muayene yanlış tedavi.
  • janavarorion  (25.03.23 01:22:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.