[]

Turnitin Raporu ve Enstitünün Yasa İhlali

Yüksek lisans tezimi sunma sürecinde yaşadığım problemlerle ilgili olarak, enstitünün mevzuat dışı işlem yapması sonucunda bir problem yaşıyorum. Tüm kılavuz ve gerekliliklere uygun bir şekilde tezimi yazmama rağmen, Turnitin raporu beklediğimden daha yüksek bir benzerlik oranı gösterdi. Aslında, mevzuatta belirtilen kriterlere göre bir rapor alınırsa, benzerlik oranım yüksek olmayacaktı. Ancak burada bir sorun başlıyor.

* İlginç bir şekilde, "Figure 1" gibi yan yana iki kelime bile benzerlik içinde yer alıyor.
* Tırnak alıntılanan metinler benzerlik içinde yer alıyor.
* Tek kelimeler bile benzerlik içinde yer alıyor. Örneğin, yalnızca "the" ifadesi bile çok sayıda ve hepsi benzerlik olarak gösteriliyor.

== Enstitünün intihal raporu uygulama esasları şu şekilde ==

(4) İntihal programına yüklenen dosyanın raporlanmasında aşağıdaki filtreleme seçenekleri uygulanır: Önsöz/Beyanname/Tez onay sayfası/İçindekiler/Kısaltmalar/Ekler/Kaynakça ve Özgeçmiş hariç, beş kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları hariç olarak filtreleme yapılır.

(3) Alınan rapordaki benzerlik oranı tüm tezde kaynakça dâhil %30’u, kaynakça hariç %20’yi geçmemelidir.

Yani Önsöz, Beyanname, Tez onay sayfası, İçindekiler, Kısaltmalar, Ekler, Kaynakça ve Özgeçmiş dahil edilmeyecek. Ayrıca kaynakça dahil ve kaynakça hariç olmak üzere iki ayrı rapor alınacak, yukarıdaki yüzdeleri geçmiyorsa sorun olmuyor.

Enstitüden bir arkadaşım bana yaşadıkları bu problemleri ifade etti:

“Tezi bütünüyle sokuyorsun, hiçbir kısmı hariç tutamıyorsun maalesef. Ben o uygulama esaslarını enstitü müdür yardımcısına mail olarak da gönderdim, ama tez teslim birimi reddetti. Tekrar Turnitin raporu aldım tüm tezi dahil ederek, hiçbir şeyi hariç tutamuyorsun yani. Yönetmeliği umursamıyorlar maalesef. Ben yetkili kişilerin önüne mevzuatı koyduğum halde kabul etmediler, sen ettirebiliyorsan bilemem tabii. Bizim üniversitenin bu işleri meşhurmuş zaten. Tez jürisindeki profesör hoca bile bu konudan yakındı. Ben bu yüzden çok uğraştım.”

Sonuç olarak tezimin benzerlik raporunu mevzuatta belirtildiği gibi alıp ilettiğimde kabul etmeyecekler.
Kapak sayfası, 5'ten beş kelimeden daha az örtüşme içeren metin kısımları DAHİL, kaynakça ve diğer her şeyi dahil etmemizi istiyorlar.

Bu duyuru bile muhtemelen benzerlik yüzdesini aşıyor.

Ben ne yapayım?

 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.