[]

Golang niye yeterince popüler değil?

3-4 yıldır go yazıyorum ve bu yüzden biraz yanlı düşünüyor olabilirim ama bence çok iyi bir dil. Ama bu kadar iyi olmasına rağmen çok az şirket/kişi tarafından kullanılıyor gibi geliyor bana. İş ilanlarına falan bakıyorum arada, bi Python / JS ikilisinin 100'de 1'i kadar bile ilan yok.

Halbuki geçen ay işte şöyle bi şey oldu. Şimdi bizde mikroservisler var, her birini başka başka dillerde yazmışlar. Bi tane servis JS'te yazılmış. Benim de orada bişey değiştirmem gerekiyordu, elim değmişken Go'da baştan yazdım. 300 MB ram tüketen servis 250 KB ram kullanmaya başladı. Doğal olarak bu servis için ayrılan sunucuların %90'ını kapattık, şirketin bu iş için sunucu masrafı AYLIK 5000$'dan 500$'a düştü. Çok iyi değil mi? Bunun gibi 2 tane iş yapsam bedavaya geliyorum şirkete.

Öğrenmesi falan da çok kolay bi dil. JS öğrenmek, iyi JS yazmak çok daha zor bi iş bence. O zibilyon tane edge case'i öğrenmek yerine temiz temiz ilerleyebiliyorsun burada.

Mesela Java'da yazılmış bi servis vardı. Oturdum onu da baştan Go'da yazdım. Derlenmesi ve çalışmaya başlaması 30-40 saniye sürüyordu, şu an 5 saniye sürüyor. Maddi bi getirisi var mı bilmiyorum ama güzel bi ilerleme bence.

Ek bir soru: bu konuyu paylaştığım yöneticim dedi ki "maliyet kısmak için çabalama, onun yerine para getirecek iş yapsan daha iyi olur, 10 bin $ tasarruf ettireceğine 1000 $ gelir yaratsan şirkette daha çok adın duyulur". Sonrasında da beni yeni deneysel projesinde React yazmaya ikna etmeye çalıştı.

Niye böyle? Yöneticinin bu cevabının, orijinal soruyla bir alakası olduğunu hissediyorum ama bağlantıyı tam kuramadım.

 
ek soruya cevap

patronların ticarete bakış açısından ötürüdür bu. sizin kafanızda hepsi aynı ancak onlara göre aynı değil. büyük geminin kaptanı olmak küçük gemiyi iyi yüzdürmekten daha muteberdir onlara göre.
  • sert siyah krom  (23.03.23 10:46:13) 
Bence bunun birkaç sebebi var:

- Günümüzde server maliyetleri vs. çok düşük artık. Mesela maliyeti şu kadar kıstık JS'te Go'ya geçerek yazmışsın ancak diğer birçok dilde bu kadar dramatik fark olmayacaktı.

- Go developerı çok az. Bir app yaparken en büyük maliyetlerden biri developer maliyeti ve Go developerı çok az olduğu için daha pahalı o yüzden birçok şirket için ilk tercih değil.

- Başlangıçta birçok projede scalability noktası o kadar düşünülmüyor. O yüzden ilk etapta işin hızlı çıkması ve çalışır hale gelmesi daha önemli. O yüzden Go daha çok artık bir noktaya gelmiş çok userı olan şirketler için önemli hale geliyor. Mesela benim şu anki çalıştığım şirkette bazı servisler Laravel'le yazılmış. Zamanında bu mantıklı gelmiş ancak şu anda on milyonlarca use olduğu için scale etmesi zor ve maliyetli. O yüzden içerideki birçok projeyi Go'ya geçirmeye çalışıyoruz.
  • synthetic a priori  (23.03.23 10:48:01) 
Bence arkasında google'ın olması da biraz güven sorunu yaratıyor. Bir çok projeyi saçma kararlarla terk ettiler. JS, Python vs community desteği çok güçlü olan diller.

Bir seminerde google'ın go'yu kendi bünyesinde çalışan javaya adapte olmakta güçlük çeken junior & medior developerları kullanmak, onlara daha az para ödemek için geliştirdiğine dair bir şey dinlemiştim. Yani dili yaratmalarının arkasındaki sebep teknik bir sorunu çözümektense maddi bir fayda yaratmak olduğunu söylüyordu.

Yönetici ekipler genelde en iyi teknolojiyle, inanılmaz performans veya verimlilikle çalışmasını çok umursamıyorlar. Onlar için çalışır halde olması yetiyor. Çoğu büyük firmada inanılmaz eski teknojilerle, kötü yazılmış kodlar bazı servislerde aktif olarak kullanılıyor.
  • elvan abeyiylegezse  (23.03.23 14:34:28) 
arkasinda topluluk destegi az. bunun yaninda akademide egitim dili olarak kullanilmamasi da buna etken. java ve python universitelerin bir cogunda egitim dili. javascript ise front-end tarafta nerdeyse tekel olmus bir dil. bu dillerin yillardan beri gelen agirligini yenmek guc.

ama golang da microservice mimarisinde etkin ve gayet iyi bir sekilde topluluk destegini arttiriyor, populerligi artiyor. cok da iyi bir dil ayni zamanda.
  • emrahday  (23.03.23 16:05:15) 
  • hayirsiz  (23.03.23 16:22:47) 
biz sirketce cok plugin kullaniyoruz kodlarimizda
o bir sorun go'ya gecememek adina
bir de compile isi, hepsini compile ediyorsun ya her seferinde, ufacik degisiklik yapsan bile o dert.

Bazi servisleri Go ya gecsek mi dedik?
.net 7.0 ile ASM geldi biliyorsundur, yani bazi string isleri, ASM sayesinde c++ dan bile hizli oldu,
biz .net 7.0 dan devam ediyoruz
medya, video isleri de c++ da hala, oradan yazip c# da kullan diyoruz
Bazi konsol uygulamalarini GO ya tasiyalim bari dedik, stream analiz gibi, orada da .net 7.0 nin platform bagimsiz hali isimizi gordu

cloud tabani da olan, tv ve yayincilik yazilimi yazan alman sirketi burasi, ingiltere ofisindeyim ben de
  • Corc  (23.03.23 18:23:26 ~ 18:30:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.