[]

araç karaborsası

aşağıdaki duyuruyu görünce merak ettim. otomobil ve motorların böyle liste fiyatından daha yukarda satılmasının nedeni nedir? araç yok desek pandemi varken tamam ama 3 yıl oldu. çip krizi de bitmedi mi?

diğer taraftan markalar bunu denetleyemiyor mu? şikayet edince bir yaptırım uygulanıyorlar mı?

çok ciddiyim internet çağında insanlar organize olup tepki gösteremiyor mu? araç alacak 100 kişi organize olabilir sosyal medyadan. 100 binlik motora 140 bin istemek ne demek ya?

 
Ben şimdi 50 bin liralık aracımı 100 bine satarsam benden görüp sen de öyle fiyat biçersin, sonra o aracın fiyatı 100 bin lira olur. Serbest piyasa böyle işte.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (20.03.23 14:15:19) 
O duyuruyu ben açmıştım, Osmaniyedeki yamaha yetkili satıcısını aradım Coşan Motor idi sanırım.

İsim ve fiyat uyumu cidden.

@Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet, serbest piyasadan bahsetmiyoruz ki, sıfır motor fiyatı sordum. Özel bir galeriye değil yetkili satıcıya sordum.

Yamaha size motor gönderiyor bunu 100bin e satacaksın diyor. Siz müşteriye diyorsunuz ki motor 140bin işin geliyorsa..

Böyle saçmalık olur mu :D
  • ananiyimioguz  (20.03.23 14:21:46) 
Bro bayii seni şu fiyata satacaksın diye zorlayamaz, sana tavsiye edilen fiyatı söyler sen serbest piyasa gereği istediğin fiyata satabilirsin. Kutu kola gibi düşün Pepsi sana tavsiye edilen fiyat 1 lira der ama sen istersen 10 liraya da satabilirsin, aynı şey.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (20.03.23 14:24:34) 
@Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet, vay anasını onu bilmiyordum değişikmiş 5 yıldır ara ara bayiden araç bakarım hiç böyle bir şeyle karşılaşmamıştım.


  • ananiyimioguz  (20.03.23 14:27:11) 
@kaleci saçlı 1. elden bahsediyorum. bir de serbest piyasa öyle değil. arz talep dengesiyle ilgili bir durum. senin ne kadar biçtiğinin bir önemi yok o anlamda. alan yoksa fiyatını düşersin. alan varsa da fiyatı odur.

bayilerin liste fiyatı zorunlu değil mi? ben öyle sanıyordum. eğer zorunda değillerse yapacak pek bir şey yok. ama ben yasak diye biliyorum. elden falan almıyorlar mı parayı?
  • hknty  (20.03.23 14:28:15 ~ 14:28:55) 
Abi bayiye gittiğinizde bazen liste fiyatından 10 bin lira daha düşüğe de satıyor mesela, yani sana listeyi gösterim bak araç 100 bin lira diyor ama sana 10 bin indirim yapıyor, böyle olduğu da oluyor yani. Ha zarar ediyor mu, bence etmiyor çünkü o fabrikadan kaç liraya aldı allah bilir.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (20.03.23 14:38:03) 
söylendiği gibi liste fiyatı zorunlu değil, ‘tavsiye edilen fiyat’ dendiği için liste fiyatı 10 lira olan aracı 15’e satabilir bayi, bunda hukuksuz bir şey yok ama etik mi tartışılır. gerçi etiğe gelinceye kadar ekonomiye bakmak lazım. çip ve lojistik krizi bitti gibi bir şey ama yine de ülkemize motosiklet ve araba eskiye nazaran daha az geliyor, önceliği daha büyük pazarlara veriyorlar. bayiler önceki yıllarda 100 araç alabilirken şimdi örneğin 40 tane alabiliyorlar, 100 araçlık kar elde edebilmek için de fiyatı artırıyorlar. ben yine de çakallık döndüğüne inanıyorum ama işin mali tarafı böyle. eskisi gibi bol araç gelse rekabet açısından herkes liste fiyatını uygular hatta yeri gelir daha ucuza verir, serviste indirim verir vesaire.

şu anda da liste fiyatının altında bulabiliyorsanız muhtemelen üretim yılı eski bir araçtır. maliyeti daha düşüktür.
  • orient blue  (20.03.23 15:03:50) 
Çok basit bir nedeni var, sürekli yazıyoruz ama tekrar yazalım;

Arz çok az, talep çok fazla. Arzın azlığı çip krizinden de olabilir, ham madde kıtlığından da, lojistik sorunundan da. Orası tartışılır.

Ama satışa sunulacak ürün bu kadar az, talep bu kadar fazlaysa bu fiyatlar normal. İnsanlar araba almak için rüşvet veriyor, istenilen fiyatları vermeye de razılar.

Satılacak araç bollaşsın, depolar araç çakılsın, bakın o zaman görün piyasayı. Şurada çok değil 3-4 sene öncesine kadar bayilerin saha elemanları cadde cadde dolaşıp esnafa sıfır araba pazarlamaya çalışırlardı.

Yine aynısı olacak, sadece acele etmemek lazım, beklemek lazım.
  • John Bloor  (20.03.23 15:31:32) 
Araç azlığından oluyor. Ben artık düzeleceğine olan umudumu kaybettim. Bu şekilde daha karlı geliyor bence markalara.


  • thewhitewolf  (20.03.23 15:57:22) 
peki az araba olmasının sebebi ne olabilir? pandemi bitti, çip krizi de kalmamıştır.

bir de sürekli görmüşsünüzdür internette. bayiler arabaları alıp garalarda saklıyorlar. madem liste fiyatından atmak zorunda değilller neden saklıyorlar? nasıl olsa istediği fiyattan satabilir.

bir de bu liste fiyatının üzerinde aldıkları parayı faturasız bir şekilde elden almıyorlar mı?
  • hknty  (21.03.23 06:54:16) 
Çip krizi bu sene de bitecek gibi değil.

ABD - Çin arası ticari yaptırımlar, zamanında bu sektöre çok yatırım yapılmadığı için talebi karşılamaması, Tayvan'da ki su sorunu nedeniyle fabrikalara su kullanımı kısıtlaması, bir çok sebebi üst üste bindi.

Corona ile başlamadı aslında sorun, ama corona ile tavan yaptı. Halen yapımı devam eden ve inşası bitmeyen 80 fabrika var diye okumuştum yanlışım yoksa.
  • John Bloor  (21.03.23 09:42:53) 
Abi sen hala bayilerin istediği fiyattan satabileceği gerçeğini kabullenemiyorsun, o nedenle söylenen her şey sana saçma geliyor oraya takılıyorsun çünkü ama bu konu basit; yaptığın stokları ne kadar elinde tutarsan talep o kadar artar, talep ne kadar artarsa arz o kadar değerlenir. Yani ülkenin ekonomisi düzelmeyeceği için ben elimdeki stok ürünleri bugün 1 liraya satacağıma 1 hafta sonra 10 liraya satarım, yani malı 1 hafta garajda tutmanın bana bir zararı yok bilakis millet sıfır araba görünce 1 ay karanlıkta çiğ etle beslenmiş gibi saldırıyor, ben neden elimdeki malı hemen satayım, yavaş yavaş piyasaya sürüp daha çok kazanırım. Her şey parayla ilgili abi daha çok para kazanmakla ilgili.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (21.03.23 13:01:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.