[]

pozlama telafisi nedir?

durun ayar vermeyin hemen. araştırdım ama açıklamalar çok teknik geldi anlamadım oturtamadım işte durun vurmayın ahh.




 
tamamen manuel olmayan, en az bir ayarını makinenin otomatik yaptığı çekimlerde, makine ortamdaki ışığa göre makineyi ayarlar. uygun bir ayara getirir. örneğin enstantane öncelikli modda enstantaneyi siz verirsiniz, diyaframı kendi ayarlar ışığa göre. diyafram öncelikli modda diyaframı siz verirsiniz, enstantaneyi kendi ayarlar ışığa göre.

e ama mesela siz makinenin otomatik ayarladığından daha aydınlık bir fotoğraf çekmek istiyorsunuz. ama makine ortam ışığına uygun ayara getiriyor. hah pozlama telafisi burada devreye giriyor. siz makineye "benim fotoğrafımı çekerken +1 aydınlık çek" diyorsunuzi makine ayar yaparken +1 fazla pozlanacak şekilde ayarlıyor.

örnek verelim tam anlaşılsın.

diyafram öncelikli moddayız. diyaframı kendimiz verdik, 5,6 dedik. makine ortam ışığına göre 1/125 enstantane uygun gördü. normal pozlama bu şekilde. ama biz daha aydınlık çekmek istiyoruz. kurala göre daha aydınlık fotoğraf için ya diyafram açılır, ya enstantane uzatılır. diyafram öncelikli modda olduğumuz için diyaframı açalım diyoruz ama diyaframı biraz açınca bu sefer makine yine normal pozlama yapabilmek için 1/125 olan enstantaneyi 1/250 yapıyor, hızlandırıyor, daha aydınlık olamıyor. bu yüzden hiç diyaframla enstantaneyle oynamıyoruz. +1 fazla pozla diyoruz, diyafram da 5,6'da kalıyor, makine az önce normal pozlarken 1/125 olarak uygun gördüğü enstantaneyi bu sefer 1/60 yapıyor mesela, +1 fazla pozlattırıyor.

tamamen manuel yaptığınız çekimlerde az pozlamayı, fazla pozlamayı tamamen elle ayarladığınız için kullanılmıyor bu özellik.
  • kibritsuyu  (26.06.10 01:11:24 ~ 01:12:07) 
heh çok güzel şimdi iki güzel sorun var.

1- tam manuel modda bende böyle bir seçenek yine var(eos 500d) ama iki yana açılıyor mesela bi ok +1ken diğeri -1 oluyor. iki çubuk var yani. o ne ki.
2- hdr neymiş diye baktım da ben hep tam manuel çekiyorum öleyim mi ben şimdi.
  • sarper361  (26.06.10 01:23:32) 
makineyi az çok tanıyorum, ama iki ok, biri sağa biri sola kısmını anlamadım. o kısmını tanımıyorum demek ki.

tam manuel modda da şöyle olur, o pozlama telafisi çubuğu size elle yaptığınız pozlama hakkında bilgi verir. yani verdik ayarı, yarım deklanşör yapınca -2 yazar mesela. bu demektir ki, "ayarları elle kendin yaptın, bana müdahele şansı bırakmadın ama haberin olsun, yaptığın bu pozlama normale göre -2'dir. -2 daha az pozlayıp karanlık çekersin". ya diyaframı açar, enstanteneyi uzatır normal pozlarsınız, ya da -2 pozlamak istiyorsunuzdur, ellemezsiniz. demin anlattığımın tersi yani. en az bir ayarı otomatikken siz -2 diyorsunuz, makine otmatik ayarladığı kısmı -2 olacak şekilde kısıyor. manuelde de otomatik ayar yok. makine sadece söylüyor "senin ayarın -2 ona göre" diye.

hdr güzel örnek. 3 kare çekicez diyelim. -1 0 +1 pozlayarak. istyerseniz tabii ki tam manuel modda diyaframı sabit tutarak, 1/500, 1/125, 1/30 diye pozlayarak -. 0 +1 yakalamaya çalışabiliriz. ama tam -1 olmaz +1 olmaz, çok olur az olur. makinenn güzelliği pozlama telafisidir. diyafram öncelikli modda -1 0 +1 dersiniz, makine bu pozlamaları elle yapar, telafi eder.
  • kibritsuyu  (26.06.10 10:20:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.