[]

araç ilk kez yıllık bakıma götüreceğim. sorularım var

Merhaba. 2. el aldım aracı, araç 1.6 dizel 2018 otomatik opel astra j. 15 bin bakıma götürüyorum 178bin kmde şu an. 10 bin kmde bir götür diyen de var. Aslında 10 bin km olmadı bile, 1 yıl dolduğu için götüreceğim.

-Yağ değişimi
-Filtre değişimi (hava polen mazot yağ)
-Ön düzen kontrol
-balata kontrol

Motor yağı kendim aldım ve filtreleri de kendim aldım interenetten güvenilir yerlerde. Daha ucuza gelsin diye. Bir servise üsttekiler için fiyat sordum, 500 lira dedi bakıma üsttekiler ve aldıklarımı takmaya. Çok mu sizce?


Bir önceki bakımlarda şunlar değişmiş
-151000 km 03.12.21 de motor yağı, motor filtresi, hava ve polen, yakıt filtresi
-168bin 11.03.22 Hava filtresi, polen, Yağ filtresi, motor yağı 5w30 , zincir değişimi. Arka disk ve ön fren balata değişimi. ön balata filtresi. Bakım. Arka disk değişmiş

1.6 dizel motor olduğu için kayış yok. zincir varmış.


Sorularım

1- bunlar dışında bir şeye gerek var mı sizce? mesela silecek cam suyu vs gitmişken? silecek cam suyu da mı alsam? daha ucuza gelsin diye kendim alayım diyorum. Benzincilerde alsam doldururlar mı? yağ gibi boşaltılıyor mu öncesinde yoksa ekleme yapılsa da sıkıntı olmaz mı?

2- Rot balansa gerek var mı? Direksiyonu bırakınca bazen sağa kayabiliyor. rot balanstan mı anlayamadım. Muayeneyi geçti mesela bu haliyle. rot + balans 700 lira dedikleri için çok geldi bana. böyle kalsa ne olur? uzun yollar da yaptım. direksiyonu çok bırakmıyorum zaten.

3- rot balans için ayrı bir yere götürsem de olur mu, belki daha ucuza bulurum.

4- alt motor yıkama vs bunlara gerek var mı

5- 15 bin km mi, 10 bin km mi ,bunlar dolmamışsa yılda 1 mi götürmeli? 178 bin kmde şu an.


Teşekkür edeirm yardımlarınız için

 
1- yok, cam suyu falan dert etme hocam Shell'den alıver onlar depo dolarken doldurur zaten kendin yapmak istemezsen.
2- rot balans ihtiyacı olsa hissettirdi diye düşünüyorum öyle bazen sağa çekme gibi değil de, sürekli olurdu. Lastiklerden olabilir.
3- rot balansı lastik değişeceğin zaman halledersin
4- kesinlikle hayır.

500 tl bu işler için çok bu arada.
  • giovanne  (17.03.23 10:13:35) 
@giovanne +1 ; orada göremediğim zincir değişmiş ,devir daime dair bir işlem yapılmamış mı ? Malum önümüz yaz ve araç sahiplerinin en çok motor yakma sebeplerinin başında gelir. O değişmiş mi en azından satın aldığınız yerden teyit edin. Yarım saat sürmeyecek bir işe 500 cidden çok.


  • synax  (17.03.23 10:27:25) 
500 tl iscilik normal abi paranin degeri mi kaldi :) bende 500 lira vermistim 3 ay once.


  • tahtakafa  (17.03.23 10:58:52) 
1 - cam suyu bakımdan bakıma koyulan bir şey değil, azaldıkça kendin koyarsın zaten.

2 - sağa çekiyorsa rottandır, önemli bişey. balans konfor için gerekli, ama rot sürüş için önemli rota baktır mutlaka. Rot balans ayrı bir sektör, gitiğin yerde olmaz zaten. Bir rotcuya gidip rot ayarına baktır, belki değişmesi gereken parçalar olabilir.

Bakıma gitmeden rota git ki, parça değişecekse onalr da aynı yerde değişir ve daha mantıklı olur fiyat.

Sonra rotcuya geri döner ve ayar yaptırırsın.

3 - üstte yazmışım farkına varmadan

4 - asla yapma, su taşıtların düşmanıdır. yoğun bir tuzlu yolda sürüşü yaptıysan alt yıkama belki, ama motor yıkama asla yaptırma

5 - her araçta farklı oluyor, ama son yılalrda yağ teknolojisi çok gelişti ve yeni arabalar genelde 15 bin km. zaten ticari araç değilse bir yılda ancak doluyor km.

Trigger kayışı değiştir mutlaka diyecektim, ama 168 binde zincir değişimi yazmışsın, sanırıma araç kayışlı değil.
  • John Bloor  (17.03.23 10:59:49) 
cam suyunu kendiniz de koyabilirsiniz ama dikkat edin cam suyu deposundan başka yere koymayın. yerini bilmiyorsanız kullanma kılavuzundan bakın. motor yağına karıştırırsanız arabayı çekici ile götürmeniz gerekebilir.

bakım periyodu da kullanma kılavuzunda yazar.
  • inheritance  (17.03.23 17:00:41) 
Kırmızı antifiriz+saf su (50-50)

Bazı ustalar saf su diyince uzaylı görmüş gibi bakıyor
  • piranase  (17.03.23 20:47:09) 
1- şimdi farkettim de soğutma suyu yazmamışsınız ve hiç değişmemiş sanki. Antifiriz sıcak iklimde de olsanız paslanma ve fazla ısınma için de kullanılıyor. Saf su kireç için
2- tekerleri ve jantları kontrol ettirebilirsiniz (rot-balanscı bakar sanırım). Bunlardaki yamukluk da aracın dengesini bozabiliyor

  • piranase  (17.03.23 20:55:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.