[]

İnşaat Demiri Paslanması

Merhaba. Deprem merkez bölgesine yakın bir yerde müstakil ev inşaatı yaptıracaktık. 1 Mart tarihinde deprem sonrası fiyat artışından etkilenmemek için 4 bağ toplamda 8 ton demir aldım ve inşaatın yanına döküldü. Ancak sonrasında belediyeden inşaatların deprem nedeniyle durdurulduğuna dair yazı geldi. Geçenlerde arsaya gittim demirler yağmurdan dolayı bir miktar paslanmış. İlk etapta üzerini kapatmak aklıma gelmemişti. Gördüğümden bu yana canım sıkkın ve 25 metre ebatlarında naylon bulamadığından ve temini için de vaktim olmadığından halen üzerini kapatamadım. Bu pas konusu herhangi bir sorun oluşturur mu çöp mü oldu şimdi bu demirler?




 
bu konuda farklı görüşler var. genel olarak donatının çapını inceltecek derecede fazla paslanma olmadıysa(yani pas yüzünden demir tel tel olup dökülecek seviyede) genellikle problem olarak algılanmıyor. ancak paslanma başladıktan sonra betonun içinde paslanmanın devam edeceğini iddia edenler de var. bunu engellemek için donatının epoxy veya pas önleyici başka maddeler ile kaplanmasını önerenler de var. ancak bu kaplamalar aderansı düşürür mü düşürmez mi bunun incelenmesi gerekir. aşağıdaki linkte ASTM den alıntı var ve problem olmadığı belirtilmiş. google da ingilizce arama yaparak değişik bilgilere ulaşabilirsiniz. aderansı arttırmak için belirli miktarda paslandırmayı bilerek yapanlar bile var.
www.jlconline.com
bir link daha paylaşıyorum, ama bu donatı satıcısı yani paslı teslim ettiği donatılardan problem yaşamamak için böyle bir sayfa hazırlamış muhtemelen. en iyisi kaynak gösterilen standartların pdf sini bulup okumak.
www.dwreinforcing.com
  • tukenmez adam  (16.03.23 02:04:49 ~ 02:07:10) 
@tukenmez adam Demirler 1 Mart tarihinde geldiler. Ancak neredeyse 13 gündür yağmur yağıyor. Önümüzdeki 10 günü de yağmurlu gösteriyor. Şansıma kış boyu yağmayan yağmur yağdı ilçeye. Canım çok sıkıldı bu konudan çünkü yeni demir alacak maddi gücüm yok.


  • amanos  (16.03.23 02:15:31) 
Pas demirin kanseridir diye bir söz vardır. Metalde korozyon başladıysa gittikçe yayılır. Ve metali çürüme aşamasına sokar. Benim şahsı düşüncem üzerine kapatsanız bile bu korozyon devam edecek. Çünkü pas havayla temas ederken dahi devam eder. Yani diyecegim o ki demirinizin dayanımı gittikçe düşüyor. O demiri aylar sonra inşaatta kullanmak riskinizi arttırır. Bazısı bu riski alır bazısı almaz tabi


  • limonlu eksi  (16.03.23 07:28:38) 
şu anda istanbul'da staj yaptıgım büyük bir şantiyde radye temel donatı montajı var. hepsi paslandı yagmurdan dolayı. normal bir durum sanırım yoksa kışın inşaat yapılmaz. ama naylonla sarmakta fayda var inşaatın başlamasına daha varsa.


  • xrated  (16.03.23 10:20:17) 
o kadar üzülmenize gerek yok. yapın geçin çok kafanıza takılırsa 2-3 sene sonra kırar bakarsınız bir kolonun paspayını. pas devam etmiş mi diye. ama sanmıyorum devam edeceğini. 8 ton çok fazla çöpe atmak için. ve gösterdiğim kaynaklarda böyle bir şey yok. paslanma betonun içinde aynı hızda devam edemez. o ancak bodrum kat gibi devamlı ıslak yerlerde ve niteliğini/yalıtımını kaybetmiş betonda olabilir. sizin yapınızın su yalıtımı vs özenli olacaktır zaten. gönderdiğim kaynakları okuyunuz lütfen.


  • tukenmez adam  (16.03.23 13:45:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.