[]

Meditasyon

Merhabalar,
Meditasyon yapmanın hayatımıza etkisi nedir, yapanlar tecrübelerini paylaşabilir mi? Eğer fark yaratıyorsa bu konuda destek almalı mıyız, nereden başlamalı? Bir birinden çok uzak bakış açılarına sahip iki kişinin deneyimi hakkında bilgim var fakat hayatlarına yansıyan sonuçları (kendileri öyle olduğunu iddia ediyor) meditasyona bağlamak konusunda emin olamadım çok uç örnekler.



 
Meditopia app indirdim ben yetmedi 1 yillik da uyelik aldim. Aşırı aktif kullandığım da soylenemez ama uyumama ve rahatlamama yardimci oluyor. Odaklanip duzgunce yapabilirsen faydali


  • instant crush  (15.03.23 12:46:45) 
Yabancı kaynaklar da dahil bu ve yoga gibi uygulamaların öğrendiğim kadarıyla aslında asya kökenli inanışların içerisinde bulunan uygulamalardan olduğunu belirtiliyordu.
Bunların ülkemizde uygulanması (bir tür spor veya kişisel aktivite olarak yansıtılması) ise batı kaynaklı.

new religious movements olarak bakabilirsin aramalarda.
  • diyecevaplandı  (15.03.23 12:53:07) 
ben 2 yildir yapiyorum. baslarda bu ne lan bi halta yaramiyor diyordum ama usanmadan devam ettim. daha yeni yeni etkisini goruyorum. disarida cok daha sakin bir insanin.


  • buenosdias  (15.03.23 12:59:47) 
Bir zamanlar pirinç tanesi üzerine savaşa giden bir ordu tablosu yapmıştı bir sanatçı. Kalp atışları elinde minimal titremelere sebep oluyormuş. Adam kalp atımını yavaşlatabilmek için yıllarca meditasyon yapmış.

Dingin ve sağduyulu bir hayat sürebilmek için güzel bir aktivite.

Seansın ortasında 'Lan Beşiktaş, o gol de yenir mi be' ya da 'Kaynanam da amma karışıyor aile işlerimize' olaylarına girer de konuya kendini veremezsen, 'Yıllarca yaptım, bir faydasını görmedim.' demen çok mümkün tabii.
  • Mirket  (15.03.23 13:10:02) 
Meditasyon dikkatinizi bilincli olarak ve yargilamadan icinde bulundugunuz ana vermenize yardimci olur, bu da su anda yasamanizi ve dikkatinizi gecmise ya da gelecege degil, elinizde gercekten var olan tek sey olan 'simdiki an'a vermenizi saglar.
meditasyon ya da mindfulness olarak bakabilirsiniz. ilk asamada illa oturup meditasyon yapmaniza da gerek yok, mesela cay hazirlarken sadece dikkati ona vermek, dusuncelerde kaybolup gitmemek, ya da yemek yerken dikkatinizi yemeginize, lokmalariniza vermek, dikkatinizi bedeninize ve yaptiginiz eyleme tasimak da bir nevi meditasyondur. insanlarin kafasinda cok garip fikirler var meditasyonla ilgili. dikkatinizi nefesinize odaklamak da bir meditasyondur.

bir sonraki asamasi diyelim ve muhtemelen arkadaslarinizin da fayda gordugu nokta, meditasyon duygu ve düsüncelerinizi yargilamadan gozlemlemenize yardimci olur, duygu ve dusuncelerinizin farkinda olur ama onlarin birer bulut gibi gecip gittigine sahit olursunuz. simdiki anda kalarak etrafta olup bitenler nedeniyle, bunalmadan, savrulmadan, asiri tepki gostermeden olaylari sadece oldugu gibi gozlemleme aliskanligi edinebilirsiniz. bu da farkli bir boyutta farkindalik getirir, ben duygu ve dusuncelerim, kafamin icinde konusan ses degilim (thoughts without a thinker) farkindaligi gelisir. bu da hayati tepkisel yasamanizin onune gecer.

destek almaktan kastiniz nedir bilemiyorum ama youtube'da bir suru yonlendirmeli meditasyon var, ben ingilizce takip ediyorum ama turkce de vardir eminim. once boyle baslayip kendinizi gelistirdikce farkli kaynaklara daha derin ve uzun meditasyonlara yonelebilirsiniz. meditasyon pratiginiz derinlestikce kendinizi gercekten dinlemenin ne oldugunu gorebilirsiniz, meditasyon sirasinda (eger kisisel farkindaliginiz da gelismis ise) inanilmaz aydinlanmalar, daha once goremediginiz bazi seylerin temel nedenini gormek, bazi sorularin cevaplarini bulmak gibi seyler yasayabilirsiniz.

belirtmek istedigim bir husus daha var ki meditasyonun temelleri IO 1500 yilina (daha eski 3000 yilina dayandigina inananlar da var) dayaniyor, hinduizm, budizm vs. Yani meditasyon pratigi insanin hep yasaminda olmus bir seydi, ne yazik ki sanayi devrimi ve kuresellesme ile ozumuzden koparildigimiz icin ozellikle bati dunyasi, sanki yeni bir sey mi 'kusku' ile bakiyor. yasaminizda gercekten huzur ve mutluluk istiyorsaniz isin sirri bati da degil dogu medeniyetlerinde ve samanizmde bence, toprak ile ve evren ile bagini kopartmamis medeniyetlerde.
  • kassiopeia  (15.03.23 14:11:51) 
Sakinlik ve odak için. Bunlarla ne yapabilirsin kısmı çok geniş. Bu bir yetenek ve yaptıkça gelişiyor.


  • hasmetizm 2046  (15.03.23 14:18:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.