[]

Bu tür bir muamelede tavrınız ne şekilde olurdu?

Merhaba. Yaşadığım yerin 5 dakikalık mesafesinde hayli büyük bir site var. Sitenin içerisinde yürüyüş parkurları da mevcut, ben de orada bir süredir yürüyüş yapıyorum. Şunu da belirteyim; siteye girişlerde, görevli güvenlik personeli tarafından herhangi bir kontrol olmuyor. Yani site dışından insanlar da sorgusuzca içeri girebiliyor, yürüyüşünü yapabiliyor. Buna engel olan türde bir uygulamaları yok.

Dün her zamanki gibi yürüyüşümü yapıyordum. Benim köpek fobim vardır, yürürken bir an karşımda 20 metre mesafede tasmasız bir iri köpek belirince ben de ani bir hareketle yan parkura geçiş yaptım. Şansıma orada da yine tasmasız bir köpek çıktı, bu kez de oradan dönüp diğer parkura geçiş yaptım.

Neyse yürüyüşüm bitti. Tam siteden çıkacağım, güvenlik görevlisi "Pardon, bir durur musunuz" diye beni durdurdu. "Buyurun, hayırdır?" diye sorduğumda, eliyle arkada bekleyen 55-60 yaşlarında bir kadın erkek çifti işaret etti. O çiftten erkek olanı bana "SEN niye oradan oraya telaşla dolanıp durdun?", "Sen bu sitede mi yaşıyorsun?" gibi sorular sordu. Anlaşıldığı üzere bu çift, tasmasız köpekleri gördüğüm için yaşadığım o tedirgin hallerime denk gelmişler ama köpekten dolayı olduğundan haberleri yok tabii, hareketlerimi şüpheli bulmuşlar ki beni takip edip güvenliğe durdurttular. Sorularına sakince cevaplarını verdim. Birkaç dakika konuşmuş olduk, sonra bu çift cevapları aldıktan sonra hiçbir şey demeden aralarında konuşa konuşa yanımdan ayrılıp uzaklaşmaya başladılar. Ben de güvenliğe "Tamam? İyi günler." deyip yoluma devam ettim.

Eve dönerken şunu düşündüm. Bu tarz soruları bir güvenlik personeli sorsa hiç gocunmam da iki normal insan tarafından ortada doğru düzgün bir gerekçe de yokken "Sen" hitabıyla sorguya tutulmaya karşı acaba fazla mı ezik davrandım diye bir düşündüm. Ve aramızdaki diyalog tamamlandıktan sonra bana hiçbir şey demeden yanımdan uzaklaşıp gitmeleri de bayağı bir nezaketsizlik oldu sanki.

Siz bu tür bir muamele ile karşılaşsanız, benim o an yaptığım gibi sadece sorulan sorulara cevap verip sonra da yolunuza mı bakardınız? Yoksa "Ne münasebet, hangi hakla beni sorguya çekiyorsunuz? Siz güvenlik misiniz?" tarzı bir tavır mı sergilerdiniz? Merak ettim açıkçası.

 
Ben olsam aynen senin yaptığın gibi yapıp aynen senin gibi sonradan "ezik mi davrandım" diye düşünürdüm :)

Ama aslında bu davranışınızda bir sorun yok. Hayatınızda bir daha görmeyeceğiniz insanlarla gereksiz münakaşayı uzatıp gerilmenin kimseye faydası yok. Bir yanlış anlaşılma olmuş. Sizin bir hakkınızı falan da yemiş değiller. Sadece biraz saygısızca davranmışlar. Olur öyle şeyler.
  • long live rock n roll  (10.03.23 18:02:06) 
senin yaptığını yapardım, karakter olarak uzlaşmacı biriyim başımdan geçenleri anlatırdım, yaşlıları da sakinleştirirdim, herkes kısa süreli panik yaşamış, dışarıdan bakınca komik olay


  • freebird5406_2  (10.03.23 18:04:05 ~ 18:10:44) 
Ne hakla soru soruyorsunuz diye iste çıkmazdım çünkü aslında her ne kadar güvenlik kontrolü olmasa da başkalarının yaşam alanlarına giren sizsiniz; yani haksız pozisyonda olup üste çıkmış gibi olurdunuz. Normal konuşarak makul yolu göstermişsiniz hemen üste çıkmaya çalışmak medeni bir yol değil zaten; genelde eğitimsiz kesim bunu yapıyor


  • titanic kemancısı  (10.03.23 18:16:14) 
Tavrım tam olarak böyle olurdu.
Münakaşaya girmelik bir durum yok bence.
Bu eziklik değil.
  • Dağcı  (10.03.23 19:12:09) 
Eskiden olsa tam olarak bunu yapardım ben de. Eziklik diye de görürdüm bunu hem kendi davranışımda da hem sizde de. 2 hafta önce bir arkadaşımı aynı böyle bir sitede ziyarete gittim. Siteye girerken güvenlik "ıslık çalarak" beni çevirdi, kime gittiğimi sordu. Önce suratına boş boş bakıp, sakin bir şekilde burası kamusal alan değil mi diye sordum? Size kime gittiğimi söylemek zorunda değilim sanıyorum dedim. Öyle yapınca mırın kırın etti, ya işte yardımcı olmak için falan filan. Sonra öğrendim hiç yaptığı bir şey değilmiş normalde muhtemelen tipim biraz değişik olduğu için salça olmak istedi. Her neyse. Demem o ki eskiden olsa söylerdim hemen sonra da çok kötü hissederdim. Aslında sınır ihlali bu da sizin olayınız da. Kamusal alanda yürüyorsunuz sonuçta kimsenin ne yaptığınızı, nereye gittiğinizi sormaya hakkı yok. Kibarca sorsalar ve endişeleri gerçekten görünür olsa, iyi niyetle cevap verilebilir tabii ama SEN ile yüksek perdeden sorgulayarak girmek net sınır ihlali bence.


  • stanhiver  (10.03.23 19:34:41) 
stanhiver: sinir ihlali yok. arkadas ozel mulkteymis, kamusal alanda degil ki.

sizin durumunuzda olsam oyle davranirdim ben de ama site sakini olsam oyle davranmazdim. pardon ne sorgusu bu diye kibarca bi sivrilirdim. bence siz de orada aslinda olmamaniz gerektiginin bilinciyle oyle hemen sorgu suale cevap vermissiniz. kontrol yok ama orasi size ayrilmis bi yer degil. o yuzden davranisiniz normal ama acaba ezikce mi davrandim dusunceniz yanlis ve gereksiz. ne hakla cevap vermeyecektiniz ki
  • Kittie  (10.03.23 21:15:28) 
sakini olmadığım bir sitede gezdiğim için, site sakinleri bana bu soruları sorabilir diye düşünüyorum. sonuçta ben de sitede yabancı birilerini gördüğüm zaman kime geldi, burada mı oturuyor diye düşünüyorum.


  • kondansator  (10.03.23 21:31:45) 
Kittie: Dikkatli okursanız site dışından insanların da yürüyüş yapabildiği, buna engel türde bir uygulama olmadığı bilgisi verilmiş. Bu yüzden de sizin yazdığınız şekilde "orada olunmaması gereken bir bölge"den bahsedemeyiz. Ayrıca sorgu yapan o adamın tarzı ve hitabı leş görünüyor. Polis misin, güvenlik misin, sen nesin derler adama. Niye cevap vermek zorunda olsun ki?


  • norules  (10.03.23 21:36:51) 
norules: ben dikkatli okudum zaten. guvenlik acigi var yani. hayrina sitenin parkurunu acmamislar. bu cumlelerden o cikar.


  • Kittie  (10.03.23 21:54:31) 
site sakini degilsin, girmemen gereken ozel sitenin parkurunu kullaniyorsun o yuzden site sakinleri ya da guvenlik sana bu soruları sorabilir +1

eger site sakini olsaydin, ve sana asina olan guvenlik seni rahatsiz ediyor olsaydi, terslerdim. Ama sen bu klasmana girmiyorsun.

Yaptigin eziklik degil..
  • cooperr  (10.03.23 22:39:08) 
Cooperr +1

Her konuşmaya diklenmek gerektiği ve aksinin eziklik kabul edilmesi de toplumsal bir sorun bence.

Sizin durumunuzda olabildiğince kibarca durumumu ifade eder hatta nezaketli davranışım nedeniyle o kişilerin de desteğini almış olurdum. Bundan sonrasında siteye giren yabancı olan statüm o sakinler ve güvenlik tarafından tanınmış kişiye evrilirdi. İşte gerçek iletişim budur, bu da eziklik değildir.
  • epitaf  (11.03.23 07:13:17) 
@Kittie Olayda güvenlik açığı içeren bir durum yok, yani siteye bir sızma operasyonuyla falan girmiş değildim :) Şöyle izah edeyim; mesela siz de bahsettiğim siteye giriş yapıp da parkura yönelseniz kimse size bir şey demez, sormaz. Dışarıdan insanların da sitenin parkurunda kendi halinde yürüyüşünü yapmasında güvenlik personeli de, site sakinleri de problem görmüyor ve bu durumu biliyorlar da. Burada benim kafama takılan mesele, bahsettiğim tür bir hadisedeki üslup ve bana karşı takınılan tavır meselesi.

@epitaf Zaten ben de aynı sizin dediğiniz gibi gayet sakin ve kibarca durumu izah ettim. Ama olayın sıcaklığı geçtikten sonra karşı taraftan aynı nezaketi göremediğimi fark etmek canımı sıktı. "Sen" diye üstten bakan bir hitap tarzı, iki normal insanın sadece kendilerince bir hissiyata kapılıp beni gözüne kestirmeleri, benden nezaketli ve kibar açıklamalar duymalarına rağmen aramızdaki diyalog sonlanınca ise bana hiçbir şey demeden ("peki anladım, açıklamalarınız için sağolun, iyi günler" gibi) direkt yanımdan uzaklaşıp gitmeleri, bunlar nezaketsiz tavırlar. Ben düzgün bir iletişimle hareket ettim ama karşı tarafın o tür bir çabası yok gibiydi.
  • burnley  (11.03.23 14:20:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.