[]

dolar düşerse

tl dolar karşısında değer kazanırsa, alım gücümüz artar mı yoksa bunlar alakasız kavramlar mı?

döviz ile maaş alanların kazancı TL bazında düşecek, onlar için kötü görünüyor ilk bakışta. ama öyle mi gerçekten? dolar düşerse alım gücü artar, az para daha değerli olur. o yüzden ciddi fark olmaz diye düşünüyorum, doğru mu?

yani dolarla maaş almanın ciddi bir avantajı kalmaz ama dezavantajı da olmaz?

 
Çok detaya girmeden yazarsak evet alım gücümüz artar ama hemen, kısa vadede olmaz. Başta enerji (tamamı olmasa da) olmak üzere hemen her şey ithal olduğu için zamanla bunların fiyatı aşağı, gelir. Örneğin 10 liraya aldığınız televizyon 8’e, 3 liralık domates 2’ye düşer.


  • orient blue  (09.03.23 12:17:43) 
İthal ve ithalata dayalı mallar üzerindeki alım gücü artar.


  • prole  (09.03.23 13:15:58 ~ 13:16:46) 
Hayir alim gücümüz artmaz.

Enflansyon denen sey kanser gibidir ve hemen baslamadigi gibi hemen de bitmez. Dolarin biraz düsmesi sadece basit bir ilaç etkisi yapar o kadar.

Ayrica USD'nin düsecegi falan da yok, reel degerinin çok altinda zor tutuluyor zaten ve seçim sonrasi patlayacaktir.
  • Avoiding The Puddle  (09.03.23 16:42:27) 
Normal şartlarda evet, TL dolar karşısında değer kazanırsa alım gücümüz artar. Örneğin yabancı bir ülkeye gittiğinde TL bazında daha düşük harcamalarda tatilini yaparsın. Dövizle fiyatlanan bir ürünü daha ucuza alırsın.

Kazın diğer ayağına gelecek olursak, Türkiye'de böyle durumlarda petrol/doğalgaz fiyatı bazen iniyor ama vergilerden ötürü fazla indirmiyorlar. Konut/kira gibi kalemlerin fiyatı düşmüyor. Bir restoranta gittiğinde fiyatlar asla inmiyor, en fazla sabit kalabiliyor. Teknolojik ürünlerin fiyatı düşmüyor. Dolayısıyla kurdaki düşüşler pek işe yaramıyor ki bunu kur ilk kez 18 TL olduğunda fırlayan fiyatların 10-12 TL'lere indiğinde pek de inmemesiyle gördük. Kur çok uzun zamandır sabit ve enflasyon yine de dizginlenemiyor bu da ispatıdır. Özellikle Kasım-Aralık 2022'de hemen herşeye sebepsiz saçma sapan zamlar geldi. Fiyat algısının bozulduğu "nasılsa herşeyin fiyatı artıyor" yaklaşımının herkeste olduğu bir dönemi halen yaşıyoruz.

Dolarla maaş almak seni sigortalıyor. Dolar-TL grafiğine baktığında kurun çıpalandığı yıllara geri döndüğümüzü görürsün. Olası bir harekette dövizle kazanç seni fiyat artışlarına karşı koruyacaktır. Şu an avantajlı gibi görünmese de gün gelir seni korur.
  • Lethe  (09.03.23 17:01:51) 
uzun vadede alim gucun artmaz zira o eninde sonunda ulkenin uretkenliginin, verimliliginin vs bir fonksiyonu.
tl kuru yukselse bu sefer maaslarin yukselmesi yavaslayacak urun fiyatlarinin artisina gore.
bedava oyle yemegi yok yani.
  • hot potato  (09.03.23 17:19:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.