[]

Seçim süreci

Dincilik ve gericilikten bütün hücreleriyle nefret eden biri olarak zerre heyecanım yok. hatta kk aday olacak dedikodusu iyice artınca epey moralim bozulmuştu, sonra akşener rest çekince ilk defa heyecanlandım belki 7 hazirandan beri. acaba dedim, gerçekten yavaş veya imamoğlunu ilan edecekler de akpden kurtulacağız diye. şu an meral akşenerin akşamki surat ifadesi gibiyim. asla kk'nın kazanacağına inanmıyorum. istanbulun göbeğinde yaşayan, üniversite öğrencisi çocukları olan çokça tanıdığıma bakıyorum (çocukları akpli değil) dibine kadar kk ile dalga geçiyorlar, gülüyorlar, iktidardan hoşnut olmasalar bile bu adamlar asla gidip de bu adama oy vermez, imkansız bu. bunlar böyleyse anadoludakileri vs hayal edemiyorum bile. türk insanı için kk şu anda dalga figürü, son derece pasif bir imajı var. bugün tvde chplileri gördüm gözlerime inanamıyorum hala, grup toplantısında aglayan mı dersin, haykıran mı dersin kim jon un görmüş koreliler gibiydi herkes hiç abartmıyorum. bir muhalif olarak rte'nin en çok kk'ya yenilmesini isterim, ama bu hal nedir ya, sanki adam dün ilan edildiği sırada gökten inmiş, bu zamana kadar 2009dan beri hiç seçim kaybetmemiş gibi. zaten halk tv vs dışındaki kanallarda da (ağır yandaş olmayanlarda en azından) üç gün önceki heyecan yok olmuş durumda. spikerlerin, yorumcuların da heyecanı gitmiş. gerçeğin farkında herkes.

şunu sorayım, siz nasıl hissediyorsunuz. bir de iki akp artığı ile toplamda üç dincinin yönetime aday olması hatta cb yardımcısı olması için oy verecek olmak da bana aşırı derecede rahatsız edici ve saçma gelmeye başladı. dünkü metin yayınlanana kadar çok umursamıyorum ama kk kazanırsa akp zihniyeti kısmen de olsa gene iktidar olacak bu da şaka gibi değil mi? bu adamlar daha 2019a kadar azılı akp üyesiydi, devlet yönetimine dair bu kadar hassas konuların dincilerin yanında konuşulmasına anlam veremiyorum.

her türlü akpnin gitmesi en kötü seçenekten daha iyi ama bu şekilde iktidara gelecek hükümetin uzun vadeli olacağını hiç sanmıyorum. bu kadar curcuna yerine diğer kimseyi karıltırmadan sadece ip ve chp ikisi birlikte başkanlardan birini aday gösterse garanti alabilecekleri bir seçimdi bu.

 
Be gayet mutlu ve umutluyum, KK istenmiyor geyiğinin de tamamen AKP troll'lüğünün algı çalışması olarak görüyorum.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (07.03.23 19:40:02) 
kk çoğumuzun favori adayı değil fakat kişiler üzerinden değil eylemler üzerinden düşünün, akplilerin zaten elindeki koz kılıçdaroğlunu karikatürize etmek çoğunun fikri yok bu yüzden laf anlatmaya enerji harcamayın, geçen eve usta geldi hala kılıçdaroğlu ssk yı batırdı muhabbeti yapıyor, nasıl batırdı diyorum fıs ses yok

kk benim asgari müşterekte buluşabileceğim biri, elimizde olan koşulları zorlamak zorunda olduğumuz bir zamandayız diye düşünüyorum
  • freebird5406_2  (07.03.23 19:46:33) 
verilmesi gereken cevap şu: ülke son 20 yılda iyi yönetiliyor mu? Cevap hayır, dolayısıyla kime oy atmayacağım artık kesin diyebiliriz. 2 aday olacağı için vereceğimiz oy netleşti. bundan sonraki kısım ise yorumumdur:

altılı masa katılımcılarından ve altılı masa fikrinden hiç hoşlanmıyorum. davutoğlu ve babacan kesinlikle bir şansı daha hak etmiyorlar. diğer katılımcıları yine yeni yüzler oldukları için bir tık daha sıcak buluyorum. rte sonrası 6lı masa koalisyonunda her şeyin hayal ettiğimiz gibi olacağı konusunda endişeliyim. tek düşüncem, yaşam tarzına yönelik muhafazakar baskının bir nebze kalkacağı, ama onun dışındaki her şeyde ülkenin 3 aşağı 5 yukarı benzer vasatlıkta devam edeceği şeklinde. yine de bir değişim kesinlikle gerekiyor ve geç bile kaldı.

siyasal islamı 20 yılda köküne kadar denedik ve milletin çoğu artık bu fikirden nefret edecek kıvama geldi. korkarım chp iktidarı ile atatürkçülük de benzer bir yozlaşmadan geçiyor ve geçecek. bir 10-15 yıl sonra da bakalım nasıl bir akım gelir, onu da merakla izleyeceğiz.
  • roket adam  (07.03.23 19:48:51 ~ 19:50:11) 
ben bu içine düştüğümüz gerçeküstü ve inanılması oldukça güç basiret ve beceri noksanı süreci gördükten sonra adeta cb yardımcıları sistemi dedikleri bu kaotik düzenin etrafımdaki muhalifleri bile ikna edemediğini görüyorum. ki bu insanlar geçmişte kkye oy vermiş insanlar. yani kesinlikle haklısın. internette orda burda kk güzellemesi yapanlara aldanmak gerçeği yansıtmıyor ve inan en saf tabirle kendini kandırmak olur. kk'nin beslemeleri dışında chp içerisinde de kimi insanlar seninle aynı şeyi düşünüyor. sadece kk'ye rağmen chp'de bir pozisyon alınamayacağını net bir şekilde biliyor insanlar ve tepki vermekten çekiniyor. yani bu kaçınılmaz bir sondu. ve aslında bir bakıma bu da bir tek adamcılık örneği olmuş oluyor malesef.

ekşisözlük'te bile kk'ye aday olmamalı asla kazanamaz vs diye entry giren yazarlar şimdi onları silip kazanacağını ifade eden entryler girmeye başladılar. işte bunlar hep sahibinin sesi cümleler.
kk istenmiyordan ziyade kk kazanacak aday değil önermesi gerçekçi bir söylem. nitekim bu böyle olduğu için 2 belediye başkanı adeta gölge aday gibi yardımcı olarak eklemlendi yanına. kusura bakmasın kimse ben chpliyim ve ilçe örgütlerinde yönetim kurulunda da yer aldım ama bu açıkça siyasal bir acizlik örneği gibi algılanıyor. yani adayımız kazanacak aday değil bari belediye başkanlarının hatırına oy verin demek gibi saçma bir şey bu. bu tutum bizatihi halkın ekseriyetinde çalışması imkansıza yakın bir durum ortaya çıkarmıyor diye düşünüyorum. twitter'a ekşiye bakılsa tuvalet terliği ve pet şişe bile olsa oy verecek bir kitle söz konusu. dolayısıyla bu platformlar anadoludaki halkın görüşlerini yansıtmıyor.
  • pardus  (07.03.23 20:00:17) 
"siyasal islamı 20 yılda köküne kadar denedik ve milletin çoğu artık bu fikirden nefret edecek kıvama geldi. korkarım chp iktidarı ile atatürkçülük de benzer bir yozlaşmadan geçiyor ve geçecek."

roketadam+1

ölüm ve sıtma metaforunun çok doğru bir tespit olduğuna inanıyorum. ve hastalığın iyileşebileceği şeklinde umutla yaklaşıyorum bugün ki duruma. aksi takdirde hastalık süründürecektir ki belki ölümden kötü. ileride insanlar sürünmekten bir bakarsınız 2053'e kadar sıtmayı yaşadık ölelim daha iyi diye bunların kucağına atabilir kendilerini.

bunu düşündürense akp ve chp tabanının hatta herhangibir partinin tabanının zeka ve ikiyüzlülük konusunda akp'den farksız olduğunu görmem. bunlar bir şekilde yemeye başlarsa reisin 2053 hedefleri şaşmaz bu ülkede, umarım tersi olur da her şey çok güzel olur.

kısacası kişisel bazda umudum başından beri yok ama gelecek sisteme karşı hep umudum oldu.
  • gule gule  (07.03.23 20:03:00 ~ 20:05:43) 
Son bir haftadır burda uzun uzun yazdım ama özet geçersem;


Kılıçdaroğlu 11 seçim kaybetti muhabbeti bi kere gerçekçi değil. 2010'da genel başkan oldu, 2011-14'te RTE zaten zirvesindeydi. 2015'te akp'yi tek başına iktidardan etti ama bahçeli saf değiştirdi. Sonra 15 temmuz falan derken rte'nin desteklenme oranı yine inanılmaz arttı. 2019'da da belediyeleri kazandı. Bu süreçte kendisinden önce %20 alan CHP'yi 25'e çıkardı. 2015'te HDP'ye, 2018'de İYİP'e partisinden oy geçmesine rağmen bu oranı sürdürdü yani demek ki aslında oyunu bir şekilde artırdı.

Niye Kılıçdaroğlu aday meselesine gelirsem, bu masayı o kurdu. türkiye'de başka kimse bu kadar farklı toplulukları bir amaçla bir araya getiremezdi. Masada dincilerin, akp eskilerinin olmasının bir amacı var. Yeni türkiyeyi kurma hedefiyle yola çıkarken sadece kendi istediklerinle giremezsin o yola. Şu an akp'ye oy veren insanlar akp sonrası dönemde bir anda koyu chpli olmayacaklar. Bu insanları çekecek makul sağ partilere ihtiyaç var.

Kazanacak aday değil konusunda da yoo gayet kazanacak aday. Bugün ORC'un anketi vardı mesela gayet kazanıyor. Aday gösterilmeden önceki anketlerde de çoğunlukla kazanacak oranları alıyordu. Bu adamı sevmeyen kitle var evet ama toplumun geneli nasıl chpli laik teyzeler olarak genellenemezse, alevi düşmanı koyu akpli yobazlar olarak da genellenemez. Ayrıca anadolu kırsalı dediğiniz yerin toplam nüfusu bir İstanbul etmiyor neredeyse. Kırsaldaki yaşlı dayıları zaten kazanamaz ama şehirde yaşayan, kirasını ödeyemeyen, deprem riskli konutta yaşayan, evine ekmek zor götüren insanları ikna eder. Bu da çok rahat yeter seçim kazanmasına.

İmamoğlu seçim yasaklı yahu mazbata alamıyor kaç gündür söyleye söyleye dilimde tüy bitti. Adamın seçilmesinin bir faydası yok ki? Yavaş da Kılıçdaroğlu'ndan 7 yaş küçük ve Kılıçdaroğlu'ndan daha enerjisiz. İyi bir belediye başkanı olabilir ama miting konuşması yapacak biri kesinlikle değil. Ayrıca Mansur için Kürtlerden oy alamaz derken yalan söylemiyoruz yani açık ve net konuştu HDP ki HDP kitlesi partisinin dediğini yapan bir kitle. Ankara bb seçiminde verdiler ama cb seçimi farklı bir mevzu. Ki ikisi de Kılıçdaroğlu'yla beraber kampanyada görünür olacaklar seçime kadar. İsimleri hep zikredilecek bu süreçte.

CHP grup toplantısını youtubedan izlerken ben bile duygulandım, buraya son kez çıkıyorum diyip güzel bir konuşma yaptı ki ben (daha önce farklı cevaplarda söylediğim gibi) azılı kılıçdaroğlucu biri değilim sadece durmadan hakkının yenmesine uyuzum. Artık cumhurbaşkanı adaylığı da resmileştiği için sonuna kadar yanındayım.

Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet +1 internette kılıçdara laf edenler aktrolldür demiyorum ama aktrollerin gazına gelen samimi chpliler çok var. Kılıçdaroğlu'nun 13 yıllık genel başkanlığındaki üç beş gafını öne çıkarıp duruyolar, adam bi kere yürüyen merdivene ters bindi diye dalga geçiyolar ki orada duran merdiven bi anda çalışıyor yani :d RTE attan düştü bak iki yıl konuştuk şimdi kim hatırlıyor şerefli at cihanı :D

Ben tv'de öyle genel bir heyecansızlık görmedim ayrıca bugün ama denk gelmemiş olabilirim. FOX TV'de gayet enerjikti insanlar, başka da kanal yok zaten yandaş olmayan halk tv, tele1 falan dışında :D Akşener mutsuz olabilir, bozguna uğradı ama onun dışında mutsuz olacak kimse yok. Akşener bugün Fatih Altaylıya çıkacak orada bakarız duruma. Ama bence enseyi karartıcak bir durum yok. Gidip oyumuzu vericez ve kazanıcaz ^^
  • nundu  (07.03.23 20:03:45) 
Ben Davutoğlu ve Akşener'i masada görmekten rahatsızım. Ama yapacak bir şey yok.

KK, normalde bir araya gelemeyecek grupları aynı masaya oturttu. Kim ne derse desin, bu ortamı o hazırladı ve mevcutlar içerisinde ondan daha iyisi yok.

Onun yerinde başkası olsa bugün CHP, küçük bir azınlığı tatmin eden, %18-22 arasında salınan bir parti olurdu. Zamanında öyle oldu, gördük.

O yüzden ben KK'yı destekleyeceğim, mecliste partisine oy vermesem de cumhurbaşkanlığı için oyum kendisine.
  • sailor  (07.03.23 20:14:49) 
acikcasi kilicdaroglu olabilecek en kotu adaydi. olusan masa da hic cazip degil. ancak basimizdaki beladan kurtulamazsak bir sonraki sefere secim yapilabilir mi emin degilim. bir 5 sene daha bu gidisi kaldiramaz ulke.

bu nedenle kk'ya oy verecegim. zaten ilk donemde gecis tamamlandiktan sonra bu ittifak dagilir, herkes kendi basinin caresine bakar. mesele akp'den kurtulmak.

ve evet cok zorlu bir secim olacak. o kadar kotu bir karar alindi ki, olabilecek en kotu senaryoda girecegiz secime. kk'nin halk nezdindeki itibarini bilmeyenleri azicik sokaklarda dolasmaya, insan tanimaya davet ediyorum.

kac kisi benim gibi dusunur bilmiyorum. azicik muhafazakar egilimli olan insanlarin kk'ye oy veremeyecegini biliyorum. ve bu insanlar sandiginizdan daha coklar. hdp secmeninden falan daha coklar.
  • antikadimag  (07.03.23 20:21:05 ~ 20:22:21) 
Aynı duyuruya ikinci cevap olacak ama yazayım.

Anadolulu muhafazakar adam KK'ya oy vermez argümanı çok sık kullanılıyor. Ama o adam zaten Atatürk kalksa gelse ona da oy vermez. Vermiyorlar abi, Caddebostan'da yaşayan seküler hayat alışkanlığı olan bir CHP'linin ikna olup AKP'ye oy atması ne kadar gerçek dışıysa tam tersi de öyle. Düşün sen partini değiştirip AKP'ye atar mısın? Inanın Mansur Yavaş aday olsa yine vermeyecekler. Oyuna talip olduğunuz bu insanlar sandığa gider, RTE'nin fotoğrafını görünce kıyamayıp yine verir. Öyle orta yollu bir adam bulur, oylarını alırız falan işlemez.

O yüzden, karşı mahalleyi ikna etmektense, bu mahallenin tüm oyunu alacak birini bulmak gerekiyordu. KK, HDP oyu da alabildiği için en iyi aday görünüyor.
  • sailor  (07.03.23 20:33:52) 
Sailor+1
Erdoğan'ın açıklaması vardı yerel seçimlerden sonra. Bizim oyumuz düşmedi, rakiplerimiz birleşti diye. Kısaca olması gereken bu yani erdoğan karşıtlarını birleştirecek aday kazanır ki Erdoğanın oyları 2019dan sonra düştü bi de. İmamoğlu'ndan sonra bunu en iyi yapacak Kilicdar. İmamoğlu aday olamıyor ki ayrıca genç adam yani, bu seçimden cb olan kişi emekli olcak sonrasında. İmamoğlu Chp başkanı olur ileride diye düşünüyorum. O yüzden en ideali Kılıçdaroğlu şu senaryoda.

  • nundu  (07.03.23 20:36:37) 
ben şahsen daha istiklal marşını ezbere okuyamayan, Atatürk'ün ilkelerini bilmeyen,Türkiyedeki illeri ilçelerin adını yanlış söyleyen, mersini güneydoğuda zanneden,Hz. Aliyi yazar zanneden, fenerbahçeli lefter i kaleci zanneden,çorum a ülke diyen, kim milyoner isteyene çıksa ilk sorudan elenecek bir insana prensip gereği oy veremem...yanlış yaptınız mansur yavaş'ı aday koymadınız bunun cezasını çekeceksiniz...umarım bu seçimde kaybederek partinin başından inersin KK


  • seindfeld  (07.03.23 20:44:27) 
öncelikle amasız ve fakatsız erdoğan karşıtı bir kitle var elbette ama bu kitle toplam seçmenin yarısından fazla sayıda mı yani salt bu kitle seçim kazandırmaya yeter bir çoğunlukta mı asıl mesele burada gizli. elbette diğer yandan amasız ve fakatsız anti kılıçdaroğlu bir kitlede söz konusu.

bunu niye belirttim çünkü bu seçimi şuanki durumdan memnun olmayan herkes mecbur kılıçdaroğluna oy verecek veya kesin verir şeklinde bir düz mantıkla yorumlamanın çok kolaycı ve hatalı bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum. nitekim oy verme davranışı her zaman rasyonel temelli bir davranış olmuyor. bu hususta diğer parametreleri göz ardı ederek 2+2:4 eder şeklinde bir analiz yapmak oldukça yanıltıcı çünkü çoğu insan duygusal yoğunlukla oy kararı veriyor.

seçmen nezdinde bir gönül bağı ve güven duygusu inşa edebilmek şüphesiz çok kıymetli. insanlar ekonomi başta olmak üzere farklı konularda mevcut halden memnun olmasa da toplumda bir infial söz konusu olabilecek bir hava da söz konusu değil ilginç bir şekilde. yani evet her şeyin fiyatının artmasından rahatsız herkes ama sorunu çözebilecek olanın da yine erdoğan olduğuna inanan, dış güçleri suçlayan, bütün dünyada kriz var diyen, kılıçdaroğlu hdp ile aynı diyen insanları görmezden gelmek de yanıltıcı olacaktır. özellikle anadolu seçmeni bu denklemde çok kritik bir rol oynacak benim fikrim.

ek olarak son haftadaki masa gelişmeleri. kumar masası, kazanamayacak aday, noter masası, tek adamlık söylemleri, hdp faktörü vs bunlar da şüphesiz hiçbir etkisi olmayan söylemler olmayacak. bunların da etkisi olacağını düşünüyorum. ve masanın ilan ettiği metnin önümüzdeki süreçte başka gerilimlere de gebe olabileceği ihtimalini tamamen sıfır olarak görmüyorum. yanılabilirim elbette.

herkes için kolay olmayan çok boyutlu ve çok değişkenli bir seçim olacak bu.
  • ezkaza  (07.03.23 21:01:31 ~ 22:01:08) 
herkes istediğine oy verebilir elbette saygı duyuyorum ama ben kemal kılıçdaroğlu'na asla oy vermem. yani kerhen de olsa vermem. bu konuda çok keskin ve netim. ve inanın benim gibi düşünen azımsanamayacak sayıda insan mevcut.

kemal kılıçdaroğlu'nun kişisel olarak kötü bir insan olduğunu düşünmüyorum ama çeşitli konulardaki geçmiş ve güncel görüşleri üzerine cb seçimlerinde kendisine oy vermem kendi nazarımdaki müesses nizam bakış açıma göre imkansız. ve ek olarak kemal kılıçdaroğlu'nun bu yönüyle insanları kendisinin karşı tarafında birleştiren ve konsolide bir yönü söz konusu.
  • debian  (07.03.23 21:14:00) 
mevcut duruma göre bile çok bıçak sırtı bir aday. riske atılmayacak seçimi riske attılar. deprem öncesinde ilk turda kesinlikle vermeyecektim. ikinci turda bile belki diyordum. ama depremden sonra ilk işin bunları göndermek olduğu kanaatine vardım.

zaten yönetemeyeceklerine adım gibi eminim. mecliste zaten vermeyeceğim. oylarımla ex-akplileri meclise sokacak halim yok.
  • paintov  (07.03.23 21:31:38) 
artık seçime adaylarla ilgili haberleri okumuyorum bile.
tüm enerjimi vaktimi abd vatandaşlığı alabilme üstüne harcıyorum.

  • aslindasorunumpsikolojik  (08.03.23 19:40:38) 
Kılıçdaroğlu kazanacak, at fava bekle. Tabiiki bu ülkenin sorunları bi seçim sonucuyla çözülecek değil. O kadar köklü sorunlar var ki, her şey planlanıp yoluna sokulsa ve çözülene kadar hiç taviz verilmese, 50 sene falan sürer. O yüzden her halükarda abd veya avrupaya gitmek mantıklı seçenekler.


  • fobfilm  (08.03.23 20:59:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.