[]

Alım satım vergi işleri hesabım doğru mu?

Kafamda tam netlestiremedim. Diyelim ki Trendyol üzerinden bir ürün satacağız. Ürünün maliyeti 100 TL. Bu ürünün %15 trendyol komisyonu olacak. Bildiğim vergiler eğer doğruysa %18 KDV + %15 gelir vergisi. Bunlar harici 30 TL kargo ücreti ve 20 TL kargo icin paket ve poset ucreti var. 50 TL net kar ile satmak istiyorsam yaklaşık 350 TL gibi bir rakama satmam gerekir. Bu rakam doğru mu? Bana garip geldi çünkü 10 liralık bile ürünler satılıyor. Nasıl oluyor bu iş biri basitçe anlatırsa güzel olur.




 
limited bir şirketiniz varsa kurumlar vergisi ödersiniz. %25. satıştan gelen paradan tüm maliyetlerin toplamını çıkarın, paketleme için 20 tl harcadınız, bunun kdv si düşer, bunun maliyeti gider olarak yazılır. kargo için 30 tl harcadınız, bunun kdv si düşer, maliyeti gider olarak yazılır. dolayısıyla giderleri düştükten sonra kalan rakam brüt kârınız. onun üzerinden vergi ödeyeceksiniz.

tabi bunların dışında hiç satış yapmasanız bile şirketin bir takım maliyetleri var. bunları da hesaplamanız gerek.

trendyol da iade geldiğinde yine ekstra maliyetleriniz ortaya çıkıyor.

youtube ta trendyol maliyetleri vb arama yaparsanız excel üstünde tatlı tatlı anlatıyorlar.

ürün kategorisine göre komisyon değişir, ürün fiyatına göre kargo değişir, ürün boyutuna göre kargo değişir. öyle çok basit bir şekilde 2x2 4 diyemeyiz, videoları izleyip excel üstünde kar zarar, kaç ürün hangi noktada kaç paradan satılınca başabaş noktasına geliyorsunuz çalışmanız gerek.
  • wct3 org  (04.03.23 17:31:30) 
@wct3org sahis şirketi. Bu verdiğim vergi oranları doğru sadece nasıl hesap edilir ondan emin olamadım. Gider hesaplamayi bilmiyordum mesela. Youtube'dan da bakarım ama anladığım kadarıyla 3 aşağı 5 yukarı benim hesapladığım gibiymiş.


  • havadakarada  (04.03.23 17:36:58) 
bunun için bazı araçlar var işiniz kolaylaşır.

Aslında genelde ticarette kabaca 1'e aldığını 3'e satarlar. Aynen dediğiniz gibi, 100 liralık ürünü yaklaşık 300 liraya satmanız lazım.

şu aracı kullanabilirsiniz:
nesatilir.com

Burada en azından gelir vergisi hariç bir komisyon hesabı yaparsınız. ÜStünden gelir vergisini siz düşersiniz.

Perakendede gördüğünüz ürünlerin çoğu 3'te 1 fiyatına malolur. Atıyorum 300 liralık bir ürün, o satıcıya 100 liraya geliyordur. O satıcının aldığı toptancı 100 liraya satıyorsa 30 liraya üretiyordur gibi gibi.

Çiköfte zincirleri iyi örnektir buna. 1kg çiköftenin fiyatı yanılmıyorsam restoranlarda 120 lira olması lazım. Bayiler bu fiyattan satar yani müşteriye. Ama gidip ana merkezden 40 liraya falan alırlar bir kg çiköfteyi. Anlaşmaları böyledir.

istoç'a gidin, tekstilkente gidin bakın ürünlere toptancılarda. trendyol fiyatlarına bakın toptan fiyatlarına bakın.

10 liraya ürün satan adam ya üreticidir ya da 1-2 liraya falan alıyordur.

Bu arada her ürünün komisyonu aynı değil %7'den &20'ye göre değişir trendyol komisyonları.

KDV de her üründe aynı değil bazısında %8 ona da bakın.
  • anten  (05.03.23 01:44:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.