[]

ev parasını vadeliye koymak mı ev alıp kiraya vermek mi

bir miktar birikmişim var. bu peşinat yapıp kredi çekip yatırımlık ev alayım düşüncesi oluşmaya başladı. vereceğim taksit beni öldürmeyen bir taksit yani verebilirim orda sıkıntı yok ama alacağım yerde kiralar düşük yani kredi taksidini bile ödemiyor. ama peşinat parasını vadeliye koysam %27 ile güzel bir para bırakıyor.


bu faizler bu şekilde yüksek devam eder mi ya da böyle büyük bir karar vermek için seçimi mi beklemek gerekir tam olarak ne yapmak lazım tam oturtamadım kafamda. her türlü düşünceye açığım.

 
ben olsam güvenli liman olan döviz de beklerdim bir kaç ay. ne olacağı hiç belli değil. akp kalsa da faizleri fırlatabilir, muhalefet gelse başa, onlar da faizleri arttırabilir. yıl sonu dolar beklentisi olmuş 30-35 tl'de falan kalmak komik olur açıkçası. kendi evin yoksa oturmalık olsa her şartta kredi çek al derdim de şimdi bilemedim çok belirsiz her şey


  • avatar is back  (04.03.23 14:45:39) 
Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu yerde %27 faiz söylediğin gibi güzel bir para bırakmaz.

Kredi çekip ev alabilecek durumdaysan ve çekeceğin krediyi ödeme konusunda sıkıntı çıkarmayacak garantili bir işin/gelirin varsa hiç durmayıp evi al.

Bu sene kira krediyi karşılamıyorsa bile seneye karşılayacaktır.
  • Mirket  (04.03.23 14:46:06) 
ben bu yasalarla kiralamak için ev satın almam. en az 5 sene kira artışı yapamayacaksın ve en az 10 sene kiracı evin tapusu kendindeymiş gibi oturacak.
eğer yatırım için alacaksam içini boş bırakırım. değerlendiğinde satarım.
bu sistemde kiracıyla uğraşılmaz.
hele düşük kiralı ve kirasının taksitini bile karşılamayacak bir muhitteyse o işe hiç girmem. öyle yerde yaşayan tipleri tahmin etmek hiç zor değil.
  • astronom bey  (04.03.23 14:56:47 ~ 14:57:30) 
ev almak her zaman kazandırır. faiz sadece enflasyonun kabettirdiği değerin bir miktarını sana geri verir.


  • orpheus  (04.03.23 15:01:36) 
enflasyonist dönemlerde ev, araba ve diğer mallar her zaman daha çok değerlenir. sadece kira geliri olarak bakma eve. paranın değerini de koruyor kira geliri ekstrası oluyor. parayı faize koysan ufak bir kur atağında faizin kat kat fazlasını zarar yazarsın diyeyim sana.

seçim sonrası için bir şey demek güç.
  • xrated  (04.03.23 15:20:17) 
Riske girip 1 ay faize koyardım ben olsam. Çünkü çok tatlı para bırakır. 1 ay sonra ev fiyatı da dolar da çok artmaz diye düşünüp riske giriyorum. Yarin bi anda dolar 35 olursa ayvayı yedin tabi.


  • baba553  (04.03.23 15:26:15) 
Reel olarak mevduatta getiri yok götürü var suan. Seçenek bile değil benim için.


Ev daha mantıklı tabi ki ancak duan kredi kullanımı çok sınırlandırıldı. Bankaya gittiğinizde kaç bin kullanabiliyorsunuz mesela sordunuz mu ?
  • Mcfly  (04.03.23 19:05:33) 
bu devirde yatırımlık ev alınmaz bence. bunun kiracısı var, depremi var. faiz her zaman daha kazançlı geliyor bana. evini hiç satmadıktan sonra değerlense ne olur ki.


  • nothing in my way  (04.03.23 19:12:08) 
hocam sakın ev alma arsa al daha iyi. bir kısmıyla arsa al. bir kısmıyla sepet yap dursun. bak ben arsa aldım 2 sene içinde 50 bin tl değeri 500 oldu. kiracıyla ugrasılmaz kanser olursun.


  • sizofren06  (04.03.23 20:09:49) 
peki diyelim ki ev sıfır ya da mal sahibi satıp başka şehre gidiyor yani ev boş kalıyor. sıfırdan kiracı bulsam bile kiracı ile uğraşmak dert mi gerçekten?

peşinat dediğim 1.000.000 tl, %27 faizle 22.500 para bırakıyor. bence güzel para. maaşlı bir çalışan olarak extra ve bedava bir besin benim için. ama işte kiraya versem zaten hem kredi ödüyor olucam hem 22.500en çok daha düşük bir kira gelirim olacak, kafam karıştı valla.
  • regina phalange  (04.03.23 20:26:32) 
Ev al ama kiraya verme


  • cccbehzatccc  (04.03.23 21:03:24) 
Ev için birikmişim var dediğinize göre yüklü bir meblağdan bahsediyoruz. Oturmak için alacaksanız ayrı, yatırım niyetiyle bakıyorsanız ayrı değerlendirmek lazım. Oturmak için alınan ev bir ihtiyaçtır, o yüzden doğru zaman bulundu mu almak mantıklı.

Yatırımlık ev apayrı bir konu.

Ama bu kadar yüklü bir parayı tek bir enstrümana bağlamak her zaman risk, özellikle yatırım için ev bakıyorsanız.

Öncelikle evi hemen almayacaksanız, yıllık enflasyonun üstünde getiri sağlamanız lazım ki evi fiyatlarının artışı karşısında erimesin birikiminiz.

%27 enflasyonun altında kalıyor.

Enflasyon konusunda yazanlar doğru diyor, enflasyon ortamında mal edinmek daha avantajlı görünebilir.

Ama ev fiyatları son 2 senedir bu yükseliş trendinde, bu sürekli olmayacaktır. Yani geçen seneden buraya %100 artan evin fiyatı belki bu seneden sonra artmaya devam edebilir, ama %100 artmayabilir.

Yani ev her zaman kazandırır inancı var bizim ülkemizde ama o iş öyle değil. Kazandıran gayrimenkul çok kazandırabilir, ama hepsi değil. Bizde herkes evi her zaman kazandırsın istiyor o yüzden öyle bir inanç var.

Atıyorum seçimden sonra bir kanun çıktı, yabancıya konut satışı durdu,
kentsel dönüşüm yasaları değişti, eski evlerin durumu değişti,
imar yasaları değişti bişeyler oldu...
Türkiye yatırım aldı enflasyon düşüş eğilimine başladı...

bunların hepsi ihtimal. Hepsi ev fiyatlarının artış hızını etkiler.

O zaman ne olur? sen 1 milyona ev aldın. Çünkü o ev geçen sene 500bindi. Bu sene 2 katına çıktı. Sen 1 milyon saydın ev aldın. Seneye de 2 milyon olur dedin. Ama şartlar değişti, enflasyon düşüşe başladı, döviz yavaşladı. senin 1 milyonluk evin 2 milyon yerine 1.6 milyon oldu. Yani geçen sene %100 artarken, bu sene %60 arttı. Seneye de belki %30 arttı.

Ekonomi güven verince borsa yükseliş trendine girdi mesela, borsa fonları ev fiyatlarından daha fazla arttı. Evin %60 artarken fonlar %80 arttı diyelim. Potansiyeli kaçırdın.

Yani oturmak için alınan ev ihtiyaçtır, ama yatırım niyetiyle alınan bir ev yatırımdır ve o gözle değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Mesela 1 milyon liranız var, hepsini döviz yapar mısınız? Yapmazsınız. Altın? Yapmazsınız. Bütün 1 milyonu verin borsaya koyalım? aklınız gider yapmazsınız. Fon alalım, ama tek bir fon aynı fona koyalım? Onu da yapmazsınız çünkü bunların hepsinin düşme ihtimali de var bilirsiniz. O yüzden şunu yaparsınız 1 milyon mu? birazıyla altın alayım, birazıyla döviz, biraz da maceracıyım hadi kalanı fona ve borsaya koyayım. YAni riski dağıtırsınız değil mi?

Ee ev olunca yatırım için alırken onun da değer kaybı ihtimali var ama gözü kapalı alıyor çoğu insan? Değerlenir diyoruz ama ya şimdiki kadar değerlenmezse? Ya da alabileceğim diğer yatırım araçları daha çok artarsa ev fiyatından? Kira getirisi? Genelde %10-%15 civarında oluyor evin fiyatına kıyasla değer mi? Bir de düzenli ödenebilecek mi? üstelik her sene artışlar da düşük kalacak.

Yani almak istiyorsanız karar sizin alın ama, eğer bekleme niyetiniz varsa mantıklı yatırım enstrümanlarına risk oranına göre dağıtmayı düşünürdüm ben. Döviz, kıymetli madenler, fonlar vs, bilgim neye yetiyorsa yani.
  • anten  (05.03.23 02:18:25 ~ 02:20:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.